Creșterea productivității unui teren, dar fără a-l epuiza prin utilizarea îngrășămintelor chimice. Aceasta este pariul câștigat al cercetătoarei în domeniul microbiologiei braziliene Mariangela Hungria, ale cărei produse sunt folosite de decenii în Brazilia pentru a spori randamentul culturilor și, în același timp, pentru a reduce dependența de îngrășămintele internaționale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Rezultatele cercetărilor sale i-au adus în acest an și World Food Prize 2025, considerat un fel de „Premiul Nobel pentru agricultură”, pentru contribuțiile sale la progresele științifice în fixarea biologică a azotului, care au transformat sustenabilitatea sănătății solului și a nutriției culturilor în agricultura tropicală.
Anunțul a fost făcut de Academia Mondială de Științe pentru Progresul Științific în Țările în Curs de Dezvoltare (TWAS) din Trieste, aflată sub egida UNESCO, al cărei membru este Hungria, anunță media italiene. TWAS activează din 1983, oferind finanțări pentru doctorate, postdoctorate, granturi și cursuri de diplomație științifică.
Premiul urmărește să recunoască contribuțiile aduse în orice domeniu legat de resursele alimentare globale: de la științele plantelor, la nutriție, transportul alimentelor și distribuția acestora. Elementul comun rămâne „imperativul global de a furniza hrană sigură, accesibilă, nutritivă, sustenabilă și echitabilă pentru toți”.
Cercetări legate de semințe și sol – economii majore de bani și reducerea importantă a emisiilor de CO₂
Mariangela Hungria a dezvoltat zeci de tratamente biologice pentru semințe și sol care ajută culturile să absoarbă nutrienți prin bacteriile din sol, crescând semnificativ producțiar principalelo culturi și reducând nevoia de îngrășăminte sintetice.
Se estimează că produsele ei au fost utilizate pe peste 40 de milioane de hectare în Brazilia, permițând fermierilor să economisească până la 40 de miliarde de dolari anual în costuri de producție și evitând peste 180 de milioane de tone de emisii echivalente de CO₂ pe an.
În cei 40 de ani petrecuți la Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa), producția națională de soia a crescut de la 15 milioane de tone în 1979 la 173 de milioane de tone estimate pentru următoarea recoltă.
World Food Prize are o valoare de 500.000 de dolari. Hungria a publicat peste 500 de articole științifice în reviste evaluate de experți, capitole de carte, cărți și publicații tehnice. A lansat peste 20 de tehnologii, inclusiv tulpini microbiene și inoculanți comerciali, și a câștigat peste 20 de premii; este membră a Academiei Braziliene de Științe.
„Munca ei a îmbunătățit viața a sute de agricultori din întreaga lume și a adus o contribuție semnificativă la sănătatea planetei”, a declarat președinta TWAS, Quarraisha Abdool Karim.