Walmart, cea mai mare rețea de magazine din SUA, va crește prețurile din cauza tarifelor vamale ridicate/ Și alți comercianți au anunțat creșteri de prețuri

magazinele din sua vor incepe sa creasca preturile Susrsa foto: Wikimedia

Walmart, cea mai mare rețea de supermarketuri din Statele Unite, a anunțat că va majora prețurile produselor la sfârșitul acestei luni din cauza costului ridicat al tarifelor vamale. Fiind considerată un barometru al stării consumatorului american, declarația explicită a companiei reflectă și impactul războiului comercial asupra afacerilor, în special deoarece Walmart este cunoscută pentru capacitatea sa de a gestiona costurile mai agresiv decât alte companii pentru a menține prețurile scăzute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acțiunile companiei au scăzut cu 2,3% în tranzacțiile de joi, după ce Walmart a refuzat să ofere o estimare a profitului pentru al doilea trimestru, în ciuda faptului că vânzările comparabile din SUA au depășit așteptările în primul trimestru.

  • Vânzările nete au crescut cu 2,5%, ajungând la 165,6 miliarde de dolari, sub estimările analiștilor.

  • Vânzările în magazine comparabile au crescut cu 4,5%.

  • Profitul ajustat per acțiune a fost de 61 cenți, peste estimarea analiștilor de 58 cenți.

Scăderea cererii și efectele asupra consumului

Multe companii americane și-au redus sau retras prognozele pentru întregul an din cauza războiului comercial, întrucât consumatorii își reduc bugetele, căutând alternative mai ieftine pentru alimente și produse de bază.

Declarația Walmart este semnificativă la nivel național, deoarece aproximativ 255 de milioane de persoane cumpără din magazinele sale fizice sau online, iar 90% din populația SUA locuiește la mai puțin de 16 kilometri de un magazin Walmart.

Scumpiri iminente

John David Rainey, directorul financiar al Walmart, a declarat pentru CNBC că americanii vor începe să vadă prețuri mai mari la sfârșitul lunii mai și, cel mai probabil, în iunie. El a adăugat că retailerul va trebui să reducă comenzile pentru anumite produse, ținând cont de elasticitatea prețurilor.

Fiind cel mai mare importator de bunuri în containere din SUA, Walmart este foarte expus la tarifele vamale. Chiar dacă SUA și China au convenit asupra unei tregi comerciale, care a redus taxele de import pentru produsele chineze la 30%, acest nivel rămâne unul costisitor pentru companie.

„Apreciem progresele administrației în reducerea tarifelor, dar considerăm în continuare că sunt prea mari”, a spus Rainey în cadrul unei conferințe telefonice cu analiștii.

„Există anumite articole și categorii de produse pe care suntem nevoiți să le importăm, iar prețurile acestora vor crește, ceea ce nu este în favoarea consumatorilor.”

Situația altor retaileri

Și alți comercianți au anunțat creșteri de prețuri. Producătorul german de sandale Birkenstock a anunțat joi că va majora prețurile la nivel global pentru a compensa tariful vamal american de 10% aplicat produselor fabricate în Uniunea Europeană.

Încrederea consumatorilor americani a scăzut pentru a patra lună consecutiv, iar PIB-ul SUA s-a contractat pentru prima dată în trei ani în primul trimestru, alimentând temerile privind o posibilă recesiune.

Măsuri de atenuare a impactului

Pentru a reduce efectul tarifelor, Walmart colaborează cu furnizorii pentru a înlocui materialele afectate, cum ar fi înlocuirea aluminiului cu fibră de sticlă, care nu este taxată.

Totuși, aceste măsuri sunt dificil de aplicat în cazul produselor alimentare importate, cum ar fi bananele, avocado, cafeaua sau trandafirii provenind din Costa Rica, Peru sau Columbia.

Analiștii au remarcat că Walmart este mai bine poziționat decât concurenții săi datorită scalabilității și capacității de negociere cu furnizorii, ceea ce îi permite să protejeze mai bine clienții de impactul tarifelor – dar doar până la un punct.

„Tarifele vor duce probabil la o scădere parțială a cererii, dar nu se preconizează o prăbușire totală a consumului”, a declarat Brian Jacobsen, economist-șef la Annex Wealth Management.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *