Record absolut la export pentru vinurile italiene, de peste 8 miliarde în 2024. Exportul în Statele Unite a crescut și de teama taxelor vamale promise de noua administrație

vinuri italiene, export, record, SUA, Germania, Rusia foto: unsplash.com

Cu aproape 22 de milioane de hectolitri care au ajuns peste granițe anul trecut, exportul vinicol italian a depășit în 2024 pragul de 8 miliarde de euro în cifra de afaceri, scrie agenția de știri Ansa, citând un raport oficial.

Noul record a fost favorizat și de goana după stocuri în Statele Unite, sub amenințarea tarifelor vamale impuse produselor fabricate în UE, intenție reconfirmată declarativ de Trump în urmă cu câteva zile. Statele Unite rămân prima piață de destinație, cu o pondere care a atins 24% din cifra totală a exporturilor, datorită unei creșteri de 10,2% (+7% în hectolitri).

Valoarea totală de piață a vinului italian a crescut ca medie anuală în anul precedent cu 5,5%, iar volumele exportate cu 3,2% după stagnarea inițială din 2024. Succesul este datorat în principal vinurilor spumante, continuă să conducă vânzările, reprezentând 25% din exportul total în volum și 29% din valoarea obținută pe piețele externe. Segmentul spumantelor a avut un bilanț extrem de pozitiv în 2024, înregistrând o creștere de 12% în cantitate și 9% în încasări.

Italia își confirmă statutul de lider mondial la volumul exporturilor și ocupă locul doi ca valoare, după Franța, care și-a menținut volumele din 2024, dar a înregistrat o scădere de 2% a valorii. Spania, în schimb, a suferit o contracție de 3% în volumele exportate, compensată de o creștere de 4% a încasărilor.

Germania, a doua piață pentru vinurile italiene, după Statele Unite

A doua piață de referință pentru vinul italian, după SUA, este Germania, unde exporturile au crescut cu aproape 4% în valoare, dar nu și în volum, în timp ce xxporturile către Regatul Unit au înregistrat o creștere mai modestă (+1% în valoare, +2% în volum). De remarcat sunt și evoluțiile pozitive ale vânzărilor în Canada, care ocupă locul al patrulea printre principalii importatori (+15,3% în cifra de afaceri, +4% în hectolitri), și, în ciuda războiului, în Rusia, unde achizițiile de vinuri și spumante italiene au crescut cu peste 40% atât ca valoare, cât și ca volum pe parcursul întregului an.

A crescut în special sectorul vinurilor de calitate

Analiza detaliată a principalelor categorii de export, realizată de Ismea pe baza datelor Istat, evidențiază o creștere susținută pentru vinurile cu denumire de origine protejată (DOP), care încheie anul cu +6,5% în valoare și +7,6% în volum, datorită contribuției pozitive a vinurilor liniștite. Vinurile cu indicație geografică protejată (IGP) au înregistrat o creștere mai moderată (+1,3% în valoare, +2,8% în volum), în timp ce vinurile comune au suferit o scădere de aproape 7% în cantitate, compensată de o creștere echivalentă a încasărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *