Vietățile invazive din mediul acvatic, resurse alimentare în curs de testare/Bucătarii implicați în proiectul european „LIFE Climate Smart Chefs” creează rețete noi, cu crustacee și pești a căror înmulțire pune în pericol speciile comerciale native

specii invazive, bani europeni, Italia, crabi foto: USFWS/Vieques National Wildlife Refuge

Peste 150  de bucătari din Uniunea Europeană sunt instruiți să valorifice în gastronomie specii invazive, cu precădere din mediul acvatic. Cursurile se desfășoară în cadrul proiectului „LIFE Climate Smart Chefs”, finanțat din fonduri europene, informează CINEA/ Agenția Executivă pentru Clima, Infrastructuri și Mediu a Uniunii Europene.

G4Food precizează că Programul LIFE are un buget de 5,4 miliarde de euro, în perioada 2021-2027. 

Speciile invazive, de diferite forme și dimensiuni, pot avea un impact negativ puternic asupra biodiversității globale și funcționării ecosistemelor la nivel mondial.

După cum subliniază raportul „Specii invazive în Marea Baltică și impactul lor asupra stocurilor de pește comercial” publicat de CINEA, în decembrie 2023, patru specii principale au avut un impact semnificativ asupra Mării Baltice: guvidul rotund (Neogobius melanostomus), nuca de mare (Mnemiopsis leidyi ) , crabul de noroi (Brachyura ) și puricele de apă cu cârlig ( Cercopagis pengoi ). Unele dintre aceste specii provoacă probleme în ecosistemele din zona Mării Baltice deoarece reprezintă o competiție pentru hrană pentru peștii nativi, în principal pentru zooplancton.

Cum poate fi gestionată această situație? Care este soluția pentru aceste specii care preiau habitatele și afectează profund dinamica ecosistemelor tradiționale? Gastronomia ar putea fi o soluție.

Deși invazia acestor specii poate provoca îngrijorare într-o anumită măsură, este important să fie identificate oportunitățile potențiale care pot fi valorificate, de exemplu, prin implicarea bucătarilor cu creativitate, cunoștințe și abilități pentru a găti mâncare sustenabilă, nutritivă și delicioasă. 

Acesta este unul dintre obiectivele proiectului european  „LIFE Climate Smart Chefs”. Un proiect care a primit o finanțare de 961.976 euro, beneficiarii fiind din Italia, Finlanda și Irlanda.

Proiectul are ca scop promovarea Politicii Climatice a UE și a Strategiei „De la fermă la furculiță” (F2F) prin implicarea bucătarilor europeni ca avocați ai unor diete cu emisii reduse, nutritive și accesibile, care să atenueze impactul asupra mediului, să îmbunătățească sănătatea publică și să prevină risipa alimentară.

 Invazia acestor specii poate fi transformată într-o resursă valoroasă de cei peste 160 de bucătari instruiți în diete sustenabile și sănătoase, alături de cei peste 100 de participanți la prima ediție a Climate Chefs Award, programată pentru decembrie 2024.

Încorporarea acestor specii în noi rețete ar putea fi o soluție eficientă pentru gestionarea invaziei lor. 

Un exemplu de bună practică este rețeta dezvoltată de Cheffe Chiara Pavan, Ambasador al Pactului Climatic și Membru al Consiliului Consultativ LIFE Climate Smart Chefs, pentru a găti crabi albaștri, principala specie invazivă din categoria crabilor.

Unele exemple ale acestor practici au început deja să aibă succes în Italia: „Îl servim într-o salată răcoritoare cu un strop de rozmarin, ceapă tăiată cubulețe și puțin oțet”, „De asemenea, îl servim alături de spaghete cu roșii cherry și cerneală de calamar,” a spus Pavan.

Astfel, în ciuda provocărilor pe care aceste specii le reprezintă, se pare că soluții sustenabile pot fi găsite în continuare.

Citește și Experții îndeamnă oamenii să pescuiască și să mănânce speciile invazive de pești care au dezechilibrat ecosistemele / În România, lacul Sfânta Ana este în pericol din cauza carasului argintiu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *