Varza poate provoca arsuri la stomac? Un gastroenterolog susține că nu, dar recomandă moderație, mai ales în cazul celor care suferă de hipotiroidism

Varza arsuri la stomac Sursa foto: Pexels

Dacă te confrunți destul de frecvent cu arsuri la stomac, sigur te gândești îți vin în minte multe alimente pe care le consideri vinovate de acest lucru, iar varza, cel mai probabil, se numără printre ele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins, însă, au făcut o listă a alimentelor responsabile de refluxul acid și senzația de arsură în piept, iar, potrivit everydayhealth.com, varza nu se numără printre ele. Pe lista lor găsim, însă alimentele prăjite, ciocolata și sosurile pe bază de roșii, toate cu recomandarea de a fi evitate, dacă suferi de arsuri la stomac.

„Varza lipsește de pe listă” deoarece nu s-a demonstrat că provoacă reflux acid, spune dr. Brooks Cash, șeful secției de gastroenterologie, hepatologie și nutriție de la University of Texas Health Science Center din Houston.

Legătura dintre varză, fibre și arsurile la stomac

Posibila corelare dintre consumul de varză și refluxul acid – cel care dă arsuri la stomac –  are legătură cu aportul de fibre. Nutriționiștii recomandă, în general, o dietă bogată în fibre pentru o sănătate intestinală bună.

Varza este bogată în fibre. O cană (90 g) de varză oferă aproximativ 2,25 g de fibre. Deși cantitatea zilnică de fibre, recomandată de specialiști, variază în funcție de vârstă și sex, valoarea orientativă este de 28 g pe zi. Așadar, o cană de varză oferă aproximativ 8% din aportul zilnic recomandat.

Sigur că sunt bune fibrele, dar nu exagera, pentru că o creștere bruscă a consumului poate duce la acumulare de gaze și balonare. În acest context, studiile au demonstrate că  balonarea abdominală apare, adesea, înaintea simptomelor de reflux acid. Totuși, acest lucru nu este o regulă, iar legătura este doar indirectă. Unele cercetări au arătat contrariul: un aport mai mare de fibre, consumat timp de o săptămână, poate duce la reducerea simptomelor simptomelor de reflux.

Alimentele bogate în fibre sunt sățioase, așa că este posibil să nu mănânci peste capacitatea stomacului, lucru ce poate reduce arsurile cauzate de reflux.

Evident, fiecare organism este diferit și nu toată lumea reacționează la fel la aceleași alimente. Prin urmare, modul în care reacționezi la un aport crescut de fibre poate necesita încercări și erori, spune dr. Cash.

Alimente de evitat, dacă suferi de arsuri la stomac

Alimentele mai frecvent asociate cu agravarea refluxului acid decât varza includ:

  • Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi mâncărurile prăjite, carnea grasă (bacon, cârnați), pizza și alte tipuri de preparate fast food. Acestea se digeră mai greu, deci rămân mai mult timp în stomac, crescând riscul ca acidul gastric să se întoarcă în esofag.
  • Alimentele foarte acide, precum roșiile și citricele (portocale, grepfrut)
  • Mâncărurile picante
  • Cafeaua
  • Menta
  • Ciocolata
  • Băuturile alcoolice

Totuși, factorii declanșatori ai refluxului diferă de la o persoană la alta. Poate fi necesar să încerci să eviți sau să limitezi anumite alimente, pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.

Ce să schimbi în stilul tău de viață, pentru reducerea arsurilor la stomac

Pe lângă ținerea unui jurnal alimentar, pentru a afla dacă trebuie să elimini varza sau alte alimente din dietă, poți încerca să respecți următoarele sfaturi, pentru a reduce arsurile la stomac:

  • Mănâncă puțin și des, nu porții mari deodată. Stomacul produce mai puțin acid când are de digerat o cantitate mai redusă de hrană.
  • Evită să mai mănânci după ce ai luat cina. Ultima masa a zilei ar trebui să fie cu 3–5 ore înainte de ora de culcare.
  • Poartă haine care nu îți strâng talia, pentru a reduce presiunea asupra abdomenului – aceasta poate contribui la reflux.
  • Dormi pe partea stângă – această poziție de somn plasează sfincterul esofagian inferior într-un „buzunar” de aer, deasupra conținutului stomacului.
  • Încearcă să renunți la fumat.
  • Dacă schimbările alimentare nu ajută, mergi la medic pentru a afla ce tratament ți-ar putea ameliora refluxul acid și arsurile la stomac.

Varza, printre legumele crucifere nerecomandate în hipotiroidism

Persoanele care suferă de hipotiroidism ar trebui să evite să consume cantități mari de legume crucifere, în special atunci când sunt crude.

Un consum mare de legume crucifere crude poate împiedica organismul să utilizeze iodul în mod corespunzător pentru a produce hormonul tiroidian și, astfel, poate fi afectată funcția naturală a tiroidei.

Ce vegetale ar trebui consumate cu moderație dacă ai hipotiroidism:

  • Legume cu frunze închise la culoare (cum ar fi mangoldul, varza verde și kale).
  • Broccoli.
  • Varza.
  • Conopida.
  • Ridichi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *