Guvernul României a adoptat în ședința de marți, 16 aprilie, o Hotărâre de Guvern care prevede suplimentarea bugetului Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) cu 50.000.000 de lei, pentru cumpărarea a 145.800 de doze de vaccin și pentru aplicarea altor măsuri pentru prevenirea febrei aftoase la animale, o boală virală confirmată de la începutul anului în Germania, Slovacia și Ungaria.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat după reuniunea cabinetului că ”O altă hotărâre de guvern certifică faptul că autoritățile guvernamentale completează pachetul de soluții pentru ca febra aftoasă să nu ajungă în România, după ce în Ungaria și Slovacia au fost confirmate mai multe focare. Guvernul a aprobat alocarea sumei de 50 de milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, în vederea suplimentării bugetului Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru a întări capacitatea națională de prevenire. Concret, ANSVSA va putea achiziționa peste 145.000 de doze de vaccinuri, precum și teste, kituri, materiale de laborator, dezinfectanți și echipamente de protecție esențiale în desfășurare activităților de diagnostic și intervenție rapidă”.
Știrea inițială:
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor ( ANSVSA ) a publicat marți, 15 aprilie, pe site-ul propriu, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sumei de 50.000.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025.
Suma urmează să suplimenteze bugetul ANSVSA în vederea achiziționării de vaccinuri în scopul limitării și prevenirii răspândirii febrei aftoase, prin aplicarea de acțiuni de vaccinare de urgență.
Banii vor acoperi și costurile pentru testarea probelor prelevate în cazul bolilor cu transmitere ridicată și cu impact grav asupra populațiilor de animale în cauză și asupra profitabilității creșterii lor.
Totodată vor fi achitate și obligațiile de plată în ceea ce privește activitățile și acțiunile desfășurate de medicii veterinari oficiali și de liberă practică împuterniciți.
ANSVSA, prin direcțiile sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate.
ANSVSA va cumpăra 145.800 de doze de vaccin în cazul aplicării unei vaccinări supresoare de urgență.
În proiectul de HG este menționat că ”Apărarea sănătății animalelor şi realizarea siguranței alimentelor la parametrii prevăzuți de legislația comunitară constituie obiective majore ale competențelor serviciilor sanitar – veterinare şi pentru siguranța alimentelor din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile ale animalelor constituie elementul central al apărării sănătății animalelor şi al prevenirii transmiterii bolilor de la animale la om, cu impact în comerțul cu animale.
Contextul epidemiologic internațional determinat de apariția și evoluția alarmantă în anul 2025 a focarelor de febră aftoasă în Germania, Ungaria și Slovacia, boală cu o contagiozitate crescută și grad ridicat de difuzibilitate, precum și eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, cresc gradul de contaminare al fermelor de biungulate.
În aceste condiții este necesară adoptarea urgentă a unor măsuri suplimentare adecvate care să prevină apariția și evoluția acestei pe teritoriul României. Astfel, este necesar a se identifica principalele vulnerabilități asociate activităților de transport a biungulatelor vii (bovine, ovine, caprine, porcine) și realizarea unor activități suplimentare, precum efectuarea de inspecții, recoltarea de probe de la toate animalele care intră în țară și implicit prelucrarea acestora în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploatațiilor de biungulate, dar și testarea randomizată în centrele de colectare.
Este necesar ca Autoritatea să aibă capacitatea de reacție rapidă prin intermediul laboratorului de referință al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, care este complet operațional pentru diagnosticarea febrei aftoase, cu cele mai înalte standarde de biosecuritate, situație în care trebuie însă asigurate materialele necesare realizării testelor (kit-uri, reactivi, materiale de laborator, dezinfectanți).
Aceste măsuri nu sunt disproporționate față de dezastrul național care ar avea loc în situația în care virusul febrei aftoase va pătrunde pe teritoriul României. România nu deține resurse suficiente pentru măsuri post-contaminare – nici umane de specialitate și nici financiare pentru a gestiona operațiuni de ucidere și distrugere prin neutralizare a unui număr impresionant de animale, posibil de ordinul milioanelor, având în vedere că această boală poate afecta mai multe specii, respectiv bovine, ovine, caprine și porcine.
Securitatea alimentară reprezintă principala componentă a securității naționale care se referă la instrumentele şi politicile organizaționale utilizate”.
G4Food informează că Germania, țara unde a fost confirmat primul focar de ferbă aftoasă, în ianuarie 2025, a fost declarată recent de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor liberă de această boală.