Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a obţinut finanţare pentru Proiectul „ORIZONT – Program avansat de sprijin şi incluziune pentru primii studenţi din familie” – cod SMIS 325041, depus în cadrul apelului competitiv din Programul Educaţie şi Ocupare (PEO), finanţat din Prioritatea PO 6 „Prevenirea părăsirii timpurii a şcolii şi creşterea accesului şi a participării grupurilor dezavantajate la educaţie”, Obiectiv specific ESO4.6 „Promovarea accesului egal la educaţie şi formare de calitate şi favorabile incluziunii, precum şi a absolvirii acestora, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educaţia şi îngrijirea timpurie, continuând cu educaţia şi formarea generală şi profesională până la învăţământul terţiar, precum şi educaţia şi învăţarea în rândul adulţilor, inclusiv prin facilitarea mobilităţii în scopul învăţării pentru toţi şi a accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi”.
Proiectul a fost aprobat cu o valoare totală eligibilă de 7.943.180,79 lei şi va fi finanţat prin Fondul Social European Plus (FSE+), transmite Agerpres.
Sprijin pentru 185 de elevi și 170 de studenți
USAMV Cluj-Napoca deţine rolul de lider de proiect, având ca parteneri Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Colegiul de Servicii în Turism “Napoca”. Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni, sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Ioana Roman.
Obiectivul general al proiectului vizează furnizarea de către parteneriatul creat de măsuri de sprijin integrate pentru 185 elevi şi 170 studenţi. Beneficiarii măsurilor de sprijin sunt elevi şi studenţi care prezintă deficienţe de învăţare, cu risc de a nu finaliza forma de studii pe care o urmează. Pentru realizarea obiectivului general sunt propuse măsuri concrete de sprijin, care prin implementarea lor să amelioreze starea de fapt în care se regăseste grupul ţintă şi care să contribuie la atingerea rezultatelor şi a indicatorilor apelului de proiecte. Totodată, se promovează accesul egal la educaţie de calitate şi reducerea abandonului universitar, punându-se accent pe sprijinirea grupurilor defavorizate.
“Prin acest proiect, USAMV Cluj-Napoca contribuie activ la dezvoltarea unei societăţi incluzive şi echitabile, oferind sprijin tinerilor aflaţi în situaţii de risc educaţional şi facilitând integrarea socială a elevilor/studenţilor care provin din medii defavorizate”, a precizat Prof. dr. Ioana Roman, directorul proiectului.