Unt vegetal sănătos nehidrogenat care nu crește colesterolul. Cum putem face foarte ușor în casă unt de nuci

unt vegetal, unt fara colesterol, unt de nuci, grăsimi nehidrogenate, cum sa faci unt de nuci, unt de nuci home made, unt vegetal, grasimi sanatoase, grasimi nehidrogenate, unt de nuci combinatii, reteta de unt de nuci unt de nuci facut in casa, unt pentru micul dejun sursa foto: dreamstime.com@chernetskaya

Unt de nuci în loc de unt obișnuit. Cine are dinți n-are pâine și cine are pâine n-are dinți, spun italienii. Parafrazând, când avea bunica extrem de multe nuci, nivelul meu de cunoștințe gastronomice era modest. Azi știu mult mai mult dar nu mai e nici bunica, nici grădina plină de nuci cu coroanele lor maiestoase. Și nici sacii de nuci pe care nu reușeam niciodată să le consumăm de pe un an pe altul.

Pare cine știe ce dar e banal de simplu. Știm cu toții că untul conține un nivel de grăsimi care poate crea probleme persoanelor cu tendință de colesterol mare în sânge. E drept că gustul lui e unic. Dar tocmai ca să putem să ne bucurăm de el din când în când este indicat să apelăm la alternative mai sănătoase în situațiile de zi cu zi. În cazul nostru, iată o soluție care îl și concurează la gust, savoare și textură: unt de nuci.

Untul de nuci, un produs gourmet

Există numeroase variante în comerț de unt de arahide la preț mai mult decât abordabil, însă în general sunt adiționate cu zahăr. Însă pentru un borcan de unt de nuci prețul urcă exponențial. Asta, pentru că este încă un produs de nișă, gourmet. Produsele disponibile online uneori se vând fie sub denumirea de unt de nuci, fie de cremă de nuci. Esența însă este aceeași.

Untul de nuci, sau crema tartinabilă, cum vrem să o numim, se deosebește de toate celelalte creme din fructe oleaginoase prin ceva esențial: are cel mai ridicat nivel de omega 3, foarte benefic pentru organism.

Ca și textură, este mai cremos și se poate asocia și cu gusturi și arome din spectrul dulce, și cu cele sărate. Se poate folosi ca atare întins pe pâine sau pentru baking. Pentru produsele simple la cuptor, echivalentul între untul din lapte de vacă și untul de nuci este 1:1.

Este un produs scump de nișă, dar avem o soluție foarte la îndemână: untul de nuci făcut în casă. În afară de nuci, e nevoie doar de un mixer și o noapte de așteptare.

Rețetă super simplă pentru unt de nuci făcută în casă

Din 300 de nuci obținem un borcan mediu, care se ține la frigider, închis cu capac ermetic. Rețeta de mai jos este din experiența mea proprie – am pus-o la punct după câteva mici încercări și o folosesc de mai mulți ani.

Se toarnă apă peste 300 g miez de nucă și se lasă toată noaptea să de hidrateze. A doua zi, se scurge apa și nucile se trec puțin prin cuptor: circa 15 minute la 150 de grade. Din când se mai amestecă, pentru a se usca uniform. Și ca să evităm să se ardă. În acest fel împiedicăm procesul de oxidare, care schimbă în rău gustul nucilor și le scade calitatea nutrițională.

Odată răcit, miezul de nucă se trece printr-un blender. Inițial obținem un fel de făină. Continuând la viteză mică și cu pauze, nucile încep să elibereze ulei. Se va forma o cremă. Dacă nucile sunt prea uscate și nu eliberează suficient ulei, se adaugă 1-2-3 linguri de ulei de măsline. În acest fel vom obține un produs amalgamat uniform. E acceptabil orice alt ulei vegetal  – un rezultat interesant se obține cu o lingură bună, sau două, de ulei de cocos.

Opțional, se poate adăuga și sare, nu mai mult de 5 g, care înseamnă  circa o jumătate de linguriță rasă. Firește că se poate și din alte fructe oleaginoase, chiar mix, dar cel de nuci este de departe cel mai sănătos și mai benefic.

Cu ce se poate combina untul de nuci

Eu îl folosesc cel mai des în sadvișuri astfel: prăjesc foarte puțin pâinea, ung feliile, așez puțină rucola pe ambele, adaug felii subțiri din orice fel de brânzeturi am la îndemână peste rucola. Așez cu atenție cele două felii una peste alta, dar nu înainte de a așeza între ele felii subțiri de măr sau de pară. Un sandviș dulce-sărat care poate echivala cu o gustare, dacă e mic, sau chiar cu o masă completă, dacă e mai mare.

Alte combinații posibile: în combinația cu gem sau dulceață la micul dejun, în dressinguri pentru salate, ca booster de gust în supe sau mâncare scăzută/stew. Evident, în alte combinații între feliile de pâine: frunze de spanac, felii de sfeclă roșie și mai mult sau mai puțin cu toate fructele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *