Există o serie de alimente care pot influența puternic mirosul natural al corpului și, prin urmare, „amprenta olfactivă” pe care o lăsăm în jurul nostru. Printre ele, usturoiul, carnea, condimentele orientale și alcoolul, potrivit unei analize realizate de BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Ultimele decenii au arătat că mirosul corporal este modelat de gene, hormoni, sănătate și igienă. Indiferent că suntem bărbați sau femei, tineri sau bătrâni, gay sau hetero, dominanți sau supuși, bolnavi sau sănătoși, fericiți sau triști, ovulăm sau suntem însărcinate, în cazul femeilor”, explică Craig Roberts, profesor de psihologie socială la Universitatea Stirling din Scoția.
Multe dintre aceste aspecte nu le putem controla, însă alimentația, da. Ceea ce mâncăm influențează semnificativ mirosul corpului și modul în care suntem percepuți, inclusiv cât de atrăgători părem, arată rând pe rând tot mai multe studii.
Respirația și transpirația, intestinul și pielea
Din punct de vedere biologic, alimentele ne influențează mirosul corporal prin două căi principale, explică Lina Begdache, profesor asistent de științe ale sănătății la Universitatea de Stat din New York, Binghamton: prin intestin și prin piele.
Prima cale: intestinul. În timpul digestiei, bacteriile intestinale metabolizează alimentele. Unele reacții dintre compușii alimentari și aceste bacterii eliberează gaze, care nu sunt altceva decât molecule volatile care ies apoi din corp, în mare parte pe aceeași cale pe care a intrat hrana. Rezultatul poate fi respirația urât mirositoare (halitoza), în funcție de ce am mâncat. Se estimează că aproximativ o treime din populația adultă globală suferă de halitoză, deși cauzele nu sunt întotdeauna digestive.
A doua cale: pielea. Compușii chimici rezultați din metabolizarea alimentelor circulă prin sânge și ajung în diverse țesuturi, printre care și pielea. O parte din ei sunt eliminați prin transpirație, unde interacționează cu bacteriile de pe piele, generând un miros caracteristic. Știut fiind faptul că transpirația în sine este inodoră, iar mirosul apare abia după ce bacteriile descompun componentele acesteia.
Mâncărurile care provoacă cel mai intens miros au aproape întotdeauna un numitor comun: sulfura. Surprinzător însă, unele cercetări au ajuns la concluzia că anumiți compuși sulfuroși pot influența în bine mirosul corpului, îl pot face mai plăcut și mai atrăgător.
Fructele și legumele
Broccoli, varza, conopida și varza de Bruxelles sunt excelente pentru sănătate, dar abundă în compuși sulfuroși care pot evoca mirosul ouălor clocite. Aceștia ajung în sânge și, interacționând cu bacteriile pielii, pot face ca transpirația să capete un miros neplăcut, înțepător, explică nutriționista Kerry Beeson.
Un alt studiu a arătat că bărbații care consumă multe fructe și legume au un miros corporal mai plăcut – descris drept floral, fructat și dulceag. În plus, pielea lor are o tentă mai galben-aurie datorată carotenoizilor (pigmenți din morcovi, dovleac, roșii, papaya), culoare percepută ca mai atractivă.
În schimb, oarecum surprinzător, diete bogate în carbohidrați sunt asociate cu mirosuri mai puțin plăcute.
Și alimentele din familia aliaceelor, cum sunt ceapa, usturoiul, prazul, au un efect similar. Când sunt metabolizate, aceatea eliberează compuși volatili sulfuroși, responsabili pentru respirația și transpirația cu miros puternic.
Straniul efect al usturoiului
Totuși, o cercetare recentă a arătat că, deși usturoiul face respirația mai urât mirositoare, transpirația bărbaților care îl consumă în cantități mari este percepută ca mai atractivă. Efectele au fost studiate în felul următor: 42 de bărbați au purtat tampoane la subraț timp de 12 ore – unii după ce mâncaseră puțin usturoi, alții mult, iar alții doar suplimente cu usturoi.
82 de femei au fost rugate să evalueze ulterio mirosurile în funcție de plăcere, atractivitate, masculinitate și intensitate. Rezultatul? Bărbații care consumaseră mult usturoi au fost considerați cei mai atrăgători.
„Am repetat studiul de trei ori, fiindcă nu ne venea să credem”, spune cercetătorul Jan Havlíček, de la Universitatea Karlova din Praga. El crede că efectul se datorează proprietăților antioxidante și antimicrobiene ale usturoiului, care îmbunătățesc sănătatea generală și fac un corp sănătos miroase mai bine.
Carnea și peștele
Carnea și peștele dau corpului un miros distinct deoarece proteinele animale sunt descompuse în aminoacizi și grăsimi care, odată eliminate prin transpirație, reacționează cu bacteriile pielii.
Peștele și leguminoasele conțin trimetilamină, un compus cu miros foarte puternic. În cazuri rare, organismul nu reușește să-l descompună, apărând o afecțiune numită trimetilaminurie sau „sindromul mirosului de pește”. De exemplu, un caz din 2025 a relatat despre un copil de 10 luni care, după consumul de pește-spadă, a început să miroasă a pește alterat. Era vorba despre o reacție de moment, care a putut fi corectată prin dietă.
Un alt studiu realizat în 2006 de echipa lui Havlíček a comparat mirosul a 30 de bărbați care au urmat, timp de două săptămâni, o dietă cu carne și una fără carne. Femeile au evaluat mirosurile, iar rezultatul a fost clar: bărbații care nu mâncaseră carne au fost considerați mai atractivi, mai plăcuți și mai puțin „intensi” ca miros.
„Am rămas suprinși de rezultate, ne așteptam ca mirosul de carne să fie mai atrăgător, având în vedere rolul istoric al cărnii în evoluția umană. Totuși, strămoșii noștri nu mâncau carne în fiecaer zi, cum se întâmplă astăzi”, spune cercetătorul Jan Havlíček.
Alcoolul și cafeaua
Consumul regulat de alcool poate accentua mirosul corporal și cel al respirației. În ficat, alcoolul este descompus în acetaldehidă, un compus toxic și volatil, cu miros de băutură veche. Un studiu a arătat că polițiștii pot identifica cu precizie între 60% și 85% dintre persoanele care băuseră, doar după mirosul gurii.
Alcoolul deshidratează și reduce secreția de salivă, permițând bacteriilor să se înmulțească – ceea ce prelungește respirația urât mirositoare.
Un studiu realizat pe 235 de persoane a constatat că cei care beau alcool zilnic aveau cele mai mari concentrații de compuși volatili sulfuroși în respirație. Într-un alt experiment, bărbații care băuseră bere au fost considerați mai atrăgători, dar nu de către femei, ci de către țânțari.
În ceea ce privește cafeaua și ceaiul, cofeina stimulează glandele apocrine, responsabile pentru transpirația din zona axilară și inghinală. Această transpirație suplimentară creează un mediu propice bacteriilor, intensificând mirosul corporal. Un studiu a detectat molecule de cofeină chiar și în transpirație, deși nu e clar dacă aceasta influențează mirosul în sine.
„Suntem mamifere, iar ca toate mamiferele, mirosul are un rol esențial în interacțiunile sociale”, concluzionează profesorul Craig Roberts. Mirosul corpului spune mai mult decât credem: vorbește despre sănătatea noastră, despre ceea ce mâncăm, și, într-un mod mult mai subtil, despre cât de atrăgători suntem pentru ceilalți.

foto: freepik.com




