Un startup vrea să crească legume în spațiu în 2026 / Grădina vegetală va fi instalată pe prima stație spațială comercială din lume

legume, spatiu, vertical future, axiom space Sursa foto: Axiom Space

Un startup din domeniul agriculturii verticale din Marea Britanie își duce tehnologia pe noi culmi. Agenția spațială britanică a acordat Vertical Future 1,5 milioane de lire sterline pentru a construi o fermă autonomă pe orbită, transmite TNW. Grădina vegetală de înaltă tehnologie va fi instalată pe prima stație spațială comercială din lume.

Construită în prezent de către compania americană Axiom Space, stația urmează să își deschidă porțile pentru astronauții dornici de a o vizita în 2026.

Stațiile spațiale reprezintă un teren de testare ideal pentru cultivarea fructelor, legumelor și chiar a produselor farmaceutice în microgravitație. Lecțiile învățate aici vor fi, probabil, esențiale pentru hrănirea oamenilor dacă ne vom extinde civilizația pe Lună sau pe Marte.

„Cu cât mergem mai departe în spațiu, cu atât mai mult vom avea nevoie să producem în timp ce suntem acolo, fie că este vorba de alimente, biomateriale sau medicamente”, a declarat, pentru TNW, Dr. Jen Bromley, director științific la Vertical Future. „Instalațiile de cultivare a plantelor sunt văzute ca o parte a soluției”, a adăugat el.

Cu sediul central în Londra, Vertical Future proiectează, produce și implementează ferme verticale complet robotizate. Plantele sunt cultivate sub lumini LED în cutii metalice stivuite pe un sistem de rafturi care se înalță la câțiva metri înălțime.

Roboții – capabili să se deplaseze în sus și în jos și de la stânga la dreapta – mențin culturile sănătoase. Totul, de la tratarea semințelor până la recoltare, este complet automatizat.

Adaptarea fermelor la spațiu

În spațiu, sistemul Vertical Future va trebui să depășească un set complet nou de provocări. „Principala problemă este udarea și hrănirea [plantelor]”, a declarat Bromley. „În microgravitație, orice mișcare a fluidelor trebuie să fie controlată cu atenție, deoarece apa nu se adună la fel ca pe Pământ”, a continuat el.

Vertical Future explorează utilizarea unui tip de „pernă” care va conține lichidul pentru a fi folosit de plante.

Astronauții experimentează de zeci de ani cultivarea plantelor în spațiu, deși aceste eforturi au rămas la scară mică. În momentul de față, pe Stația Spațială Internațională (ISS) echipajul primește transporturi regulate de mese liofilizate pentru a-și acoperi nevoile alimentare.

Însă, atunci când astronauții se aventurează mai departe în spațiu – călătorind luni sau ani de zile – vitaminele din alimentele preambalate se vor descompune, ceea ce va reprezenta o problemă pentru sănătatea lor. Singura soluție viabilă este reprezentată de fructele și legumele proaspete.

„Plantele nu sunt importante doar pentru nutriția astronauților, ci există un beneficiu psihologic dovedit al consumului de produse proaspete”, subliniază Bromley. „Experiența texturii și a aromelor din alimentele proaspete nu poate fi subestimată pentru bunăstarea astronauților. Pe măsură ce călătorim mai departe și petrecem mai mult timp în spațiu, acest lucru este esențial”, a mai spus el.

Vertical Future va construi primul prototip de fermă spațială în acest an. Firma intenționează să testeze sistemul pe ISS anul viitor, înainte de a-l implementa pe noua stație spațială comercială în anul următor.

Citește și: Un startup californian care produce ciocolată fără cacao a primit 52 de milioane de dolari într-o nouă rundă de finanțare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *