Michiko Tomioka, nutritionist și expert în longevitate, a crescut în Nara, Japonia, și, așa cum a declarat, potrivit cnbc.com, a fost înconjurată de frumusețe naturală, situri istorice, tradiții vechi și mâncare autentică și delicioasă. Ea a dezvăluit opt alimente pe care le are mereu în bucătărie și care sunt specifice țării din care vine și care sunt asociate cu longevitatea.
Deși acum trăiește în SUA, Michiko Tomioka spune că abordarea ei se concentrează pe o dietă pe bază de plante.
“Când m-am mutat în SUA ca adult, m-am luptat foarte mult cu această cultură a alimentelor rapide și procesate. Eram un părinte ocupat, muncitor și mă simțeam în mod constant rău, din cauza dietei mele. Așa că, atunci când am devenit nutriționist, am decis să-mi concentrez munca pe împărtășirea obiceiurilor alimentare japoneze” – Michiko Tomioka, nutriționist și specialist în longevitate
Tomioka mărturisește că de câte ori revine în Japonia, este impresionată de vitalitatea bătrânilor din comunitatea ei. Secretul longevității lor constă în faptul că se alimentează conștient și păstrează Ikigai, un concept japonez care se traduce prin găsirea scopului în viață, a atribui un sens vieții (iki – „viu” sau „viață” și gai – „beneficiu”)
Tomioka a decis că împărtășească tuturor cele opt alimente pe care le ține mereu în bucătăria ei și le mănâncă în fiecare zi, pentru a trăi o viață cât mai lungă și mai fericită.
1. Matcha, sursă de antioxidanți, previne deteriorarea celulelor
„Mătușa mea, în vârstă de 99 de ani, începe fiecare zi cu matcha, la fel și eu. Mă asigur că îl servesc în unele dintre bolurile speciale pe care mi le-a făcut cadou”, explică Tomioka.
Ceaiul verde are multe beneficii pentru sănătate. Conține vitamina C, vitamina B, fibre și proteine, precum și polifenoli antiinflamatori și care luptă împotriva bolilor. Acei compuși naturali sunt bogati în antioxidanți, nutrienții care protejează împotriva deteriorarii celulelor.
Nutriționista mărturisește că încă de pe vremea când era în liceu a practicat Chado, ceremonia tradițională japoneză a ceaiului, pentru prepararea ceaiului verde. În fiecare dimineață stătea și medita cu matcha, chasen (pămătuful de bambus pentru prepararea ceaiului), apa fierbinte și bolul.
2. Alimentele fermentate, surse de probiotice care previn îmbolnăvirea
Unele dintre cele mai populare alimente din Japonia sunt miso (pastă de soia fermentată, folosită adesea în supă), natto (soia fermentată) și nukazuke (legume fermentate murate în tărâțe de orez).
Tomioka își amintește că, în copilăria ei, tatăl ei aducea mereu acasă o grămadă de daikon (ridichi) și legume de sezon, de la prietenii săi fermieri locali. Apoi sorta legumele, le punea la murat și le servea cu ghimbir. Alimentele fermentate sunt, de asemenea, pline de probiotice care ajută la digestie și absorbție și pot reduce riscul de îmbolnăvire.
Fiecare regiune a Japoniei are tipuri unice de miso și murături, în funcție de vreme, cultură și stil de viață. „Uneori poate fi greu să obții miso de înaltă calitate aici, în New York, așa că îmi fac singură, cu trei ingrediente: soia, orez koji și sare de mare”, mărturisește Tomioka.
3. Alge marine, sărace în calorii, dar bogate în vitamine și minerale
În Japonia puteți găsi alge marine – cunoscute sub numele de kaiso – în atât de multe feluri de mâncare și gustări. Japonezii au alge marine la aproape fiecare masă.
Acest produs de bază aromat și durabil are multe beneficii pentru sănătate. Are un conținut scăzut de calorii și bogat în fibre. De asemenea, conține o varietate de minerale și vitamine esențiale, inclusiv iod, fier, potasiu, magneziu, vitamina B12 și acizi grași omega-3. „În orice moment, probabil că există între cinci și 10 tipuri de alge marine în bucătăria mea. Toate au arome și utilizări culinare diferite. De exemplu, voi adăuga alge marine kombu în supa miso cu niște ciuperci uscate sau voi face o salată cu alge marine precum wakame și hijiki. Sau voi folosi alge kanten și pastă de fasole roșie pentru a face dulciuri vegane delicioase”, povestește nutriționista.
4. Soia și fasolea roșie, nelipsite din dieta japoneză
Soia este un aliment delicios și accesibil pe care îl consum zilnic și sunt întotdeauna atentă să mă asigur că aleg produse din soia procesate minim.
Tomioka mai spune că bucătăria ei nu este completă fără edamame, kinako (praf de soia), lapte de soia neîndulcit și, bineînțeles, natto și miso de casă. Boabele de soia sunt bogate în fibre, vitamine B, potasiu și polifenoli precum izoflavona.
Ea mai spune că apreciază mult și fasolea roșie sau azuki. Este bogată în polifenoli, fibre, potasiu, proteine, vitamine B – toate acestea pot ajuta la prevenirea inflamației. Fasolea roșie se găsește adesea în supe și deserturi, cum ar fi wagashi, care sunt, adesea, servite cu ceai verde.
“Ingredientele pentru wagashi sunt foarte simple: pastă de fasole roșie, orez mochi dulce și fructe. O fac acasă, fără zahăr suplimentar, adăugând fructe uscate și scorțișoară ca îndulcitori naturali”, explică nutriționista.
5. Tofu, sursă de proteine, dar fără colesterol
Tomioka se declară un mare fan al tofu, deoarece oferă proteine, așa cum ai obține din carne și lactate, dar fără colesterol. De asemenea, este un aliment destul de versatil, deoarece poate fi folosit în atât de multe tipuri diferite de feluri de mâncare.
„Pe parcursul săptămânii s-ar putea să-l prepar ca un burger, în găluște, cu legume în orez prăjit, în supă, într-un curry vegan, în hummus, ca garnitură, în dressing de salată și sosuri și chiar ca desert”, explică Tomioka meniul său.
6. Semințele de susan, de bază în bucătăria japoneză
Semințele de susan maron sau negru prăjite sunt de bază în bucătăria japoneză, la fel ca și tahini. De obicei, japonezii prăjesc legumele și orezul prăjit cu semințe de susan măcinate sau pastă tahini în loc de ulei, pentru a obține toate beneficiile.
Semințele de susan sunt bogate în vitamina B și E, proteine, fibre și minerale precum magneziu, calciu și fitosteroli, care pot ajuta la gestionarea colesterolului.
7. Ciupercile Shiitake combat inflamația din organism
Ciupercile Shiitake sunt un ingredient de bază pentru multe feluri de mâncare japoneze. Ciuperca este plină de proteine și vitaminele D și B. De asemenea, conține lentinan, o polizaharidă care poate ajuta la combaterea inflamației.
Japonezii folosesc shiitake uscat pentru dashi peste noapte (stock de supă) cu alge marine kombu, supă miso, sosuri, oțet, curry – practic totul.
8. Ghimbirul, aliment vindecător
Nu doar în Japonia, ci și în întreaga lume, ghimbirul este cunoscut ca un aliment vindecător. Ajută la creșterea imunității și a metabolismului. Adesea este cea mai bună alegere pentru a calma stomacul deranjat și pentru a ameliora răcelile.
Ghimbirul îmbunătățește aroma mâncărurilor și protejează alimentele de alterare.
Japonezii adaugă o cantitate generoasă de ghimbir în supa miso și o folosesc în dressing-uri, sosuri, marinate și dulciuri. Este toppingul perfect pentru nukazuke, natto, pește și tăiței.
“Când am crescut, una dintre mâncărurile mele preferate a fost umeboshi (prune murate), iar al mamei mele cu ghimbir și murături shiso roșii. Și pe tot parcursul anului, pentru a lupta împotriva bolilor, ador o ceașcă de ceai de ghimbir cu fructe goji uscate, scorțișoară, matcha și kudzu. Sper că unele dintre alimentele mele preferate, pentru longevitate, își vor găsi drum și în bucătăriile voastre!” – Michiko Tomioka, nutriționist și specialist în longevitate
Iarasi articole Google Translate fara nici o valoarea adaugata cu produse care nu se gasesc la noi, sunt scumpe sau nu stim sa le pregatim.