Zicala „un măr pe zi ține doctorul departe” este bine cunoscută, dar cât adevăr se ascunde în spatele ei? Mărul, acest fruct simplu și accesibil, este consumat la scară largă: în fiecare an se produc aproape 100 de milioane de tone de mere la nivel global, fructe apreciate pentru varietatea de culori, arome și beneficiile asupra sănătății.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Expresia populară provine dintr-un proverb galez mai lung, scris în 1866: „Mănâncă un măr înainte de culcare și vei ține doctorul departe de pâinea lui”. Însă cât de sănătos este mărul în comparație cu alte fructe?
Ce conțin merele și de ce sunt benefice
Merele sunt o sursă bogată de fitonutrienți, inclusiv flavanoli, compuși asociați cu menținerea unei greutăți corporale sănătoase și reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, conțin polifenoli, cum ar fi antocianinele, care dau culoarea roșiatică cojii unor soiuri de mere și sunt legați de îmbunătățirea sănătății inimii. Un alt polifenol prezent în mere este floridzina, despre care s-a descoperit că ajută la controlul glicemiei, notează BBC.
Merele sunt bogate și în fibre, în special pectină, care contribuie la reducerea nivelului de LDL („colesterolul rău”) din sânge. Pectina mai are rolul de a limita cantitatea de zahăr și grăsimi pe care o absorbim din alimente, ajutând la stabilizarea glicemiei.
Potrivit unui studiu din 2017, care a analizat cinci cercetări, consumul de mere a fost asociat cu o reducere de 18% a riscului de diabet de tip 2. O altă analiză din 2022, bazată pe 18 studii, a arătat că un consum regulat de mere sau produse derivate (precum sucul de mere) poate contribui la scăderea colesterolului, dacă este menținut mai mult de o săptămână.
Un regim alimentar sănătos poate reduce riscul de cancer cu până la 40%, în principal datorită compușilor bioactivi, fitonutrienți, care se regăsesc din belșug în mere. Unele cercetări au asociat consumul de mere cu un risc mai scăzut de apariție a anumitor forme de cancer.
Sunt merele mai speciale decât alte fructe?
„Merele nu conțin prea multă vitamina C, nu au fier sau calciu, dar au atâtea alte ingrediente care fac lucruri minunate pentru corp”, explică Janet Colson, profesor de nutriție și știința alimentelor la Middle Tennessee State University, SUA.
Merele conțin compuși prezenți și în alte fructe și legume, inclusiv polifenolii, afirmă Flavia Guzzo, profesor asociat de biologie vegetală la Universitatea din Verona, Italia. Polifenolii sunt molecule antioxidante puternice care contribuie la menținerea echilibrului între antioxidanți și radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule reactive de oxigen care pot afecta celulele, iar controlul lor ajută la reducerea riscului de boli precum cancerul și afecțiunile cardiace cauzate de inflamația pe termen lung.
Unii cercetători afirmă că merele au „al doilea cel mai ridicat nivel de putere antioxidantă dintre toate fructele”. În plus, merele sunt o sursă bună de compuși fenolici, o altă categorie de fitonutrienți. În SUA, s-a constatat că aproximativ o cincime din aportul total de compuși fenolici al populației provine din mere. Studiile indică o legătură între acești compuși și un risc redus de boli de inimă, cancer, astm, diabet și obezitate.
Un alt motiv pentru care oamenii de știință recomandă consumul regulat de mere este accesibilitatea acestora: sunt disponibile pe scară largă, deci includerea lor în dietă este ușor de realizat pentru mulți.
Un măr pe zi, mai puține vizite la doctor?
Un studiu din 2015 a încercat să clarifice dacă merele chiar țin doctorul departe. Cercetătorii au analizat datele a aproape 9.000 de persoane, care au declarat ce au mâncat într-o perioadă de 24 de ore, considerată reprezentativă pentru dieta lor zilnică.
Studiul a arătat că persoanele care mâncau mere aveau mai puține vizite la medic decât cele care evitau acest fruct, însă diferența nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic odată ce s-au luat în calcul alți factori precum nivelul de educație mai ridicat și faptul că aceste persoane aveau o probabilitate mai mică de a fuma.
„Principala concluzie, că nu există o asociere semnificativă între consumul zilnic de mere și frecvența vizitelor la medic, se explică prin faptul că lucrurile sunt mai complexe”, afirmă Matthew Davis, profesor asociat de epidemiologie la Dartmouth Geisel School of Medicine din New Hampshire, SUA.