Un gastroenterolog american consideră varza murată cel mai bun probiotic. Alimentele fermentate vegetale sunt cele mai eficiente

sauerkraut kinchi varza murata kombucha probiotice alimente fermentate fibre foto: www.dreamstime@Madeleinesteinbach

Printre alimentele care aduc cele mai multe beneficii digestiei sunt cele bogate în fibre și alimentele fermentate. Alimentele fermentate conțin probiotice, care stimulează grupul de bacterii necesare intestinului pentru digestie.

Iată care sunt cele mai bune alimentele probiotice, conform gastroentorologului american Will Bulsiewicz citat de eatingwell.com . El situează pe primul loc printre alimentele fermentate pe cele de origine vegetală.  Mai precis, sauerkraut și kimchi – nu sunt specifice bucătăriei românești, dar primul dintre ele este foarte asemănător. Pot fi, totodată, obiect de noi experiențe.

Varza murată, cel mai bun probiotic

Primul preparat este așa zisul sauerkraut. Face parte din gastronomia germană și este de facto o versiune de varză murată. Diferă prin faptul că nu este bucăți, ci tăiată fin, și are și alte condimente în compoziție, pe lângă apă și sare, de regulă chimen. Dar are la bază același proces de fermentație lactobacteriană.

foto freepik.com

Al doilea este un preparat similar, doar că are mai multe condimente și arome în el: kimchi. Ingredientul principal este varza chinezească, din aceeași familie a verzelor. Diferența esențială constă în faptul că se folosesc mai multe ingrediente aromatice și condimente în prepararea lui – usturoi, ghimbir, ceapă verde, fulgi de ardei iute, zahăr, sare. Rezultă în final un preparat cu note picante, dincolo de gustul de fermentat.

Aceste preparate nu sunt doar delicioase, ele sunt incredibil de bune pentru bacteriile intestinale. Conțin probiotice, dar conțin în același timp și fibre și prebiotice. Fermentația înseamnă transformare, iar transformarea nu înseamnă doar că apar bacteriile. Se creează, totodată, și un acid, și acesta este motivul pentru care preparatul sauerkraut are și o notă amăruie, nu e doar varză cu sare. Fibra este transformată și devine un alt tip de fibre, care ajută intestinul, explică medicul citat.

Care aliment fermentat trebuie consumat cu moderație

Contrar majorității opiniilor pe subiect, Bulsiewicz consideră băutura obținută din alga kombucha unul dintre alimentele fermentate de consumat în anumite limite.

Nu consider kombucha nesănătoasă, dar o consider un aliment care trebui consumat cu moderație. Baza băuturii din alga kombucha este ceaiul îndulcit, iar ceaiul îndulcit nu suferă nici un proces de transformare. Zahărul este consumat în mare parte de bacterii în procesul de fermentație, dar o parte rămâne, explică el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *