Un ceai antidepresie dintr-o plantă bogată în neurotransmițători. Nu îl poate bea oricine, pentru că intră în reacție cu unele medicamente

ceai de sunatoare foto: erbologica.it

Ceaiul de sunătoare: are o serie de proprietăți benefice, unele demonstrate științific, altele doar intuite dar încă necercetate. Dar trebuie consumat cu măsură sau chiar deloc, în situația unor patologii și tratament medicamentos specific, pentru că poate avea reacții serioase și riscante.

Sunătoarea este o plantă originară din Europa și în unele limbi numele său are legătură cu figura Sfântului Ioan Botezătorul, deoarece înflorește de obicei în jurul datei de 24 iunie. Este cel mai adesea utilizată pentru ameliorarea stărilor depresive, deoarece conține numeroase substanțe chimice care acționează asupra neurotransmițătorilor din creier, reglând astfel starea de spirit.

Potrivit portalului webmd.com, sunătoarea este utilizată cel mai frecvent împotriva stărilor depresive, a tulburărilor ale dispoziției sau în caz de insomnii. Există dovezi științifice solide care sugerează că este eficientă în cazurile de depresie ușoară până la moderată. De asemenea, este folosită pentru simptomele menopauzei și alte afecțiuni, printre care o mai bună funcționare a căilor biliare, însă pentru majoritatea acestor utilizări nu există suficiente dovezi științifice.

Ceaiul de sunătoare se consumă doar sub control medical

Experții spun că, datorită tuturor acestor caracteristici, inclusiv ceaiul de sunătoare trebuie consumat cu atenție. Sub formă de suplimente, sunătoarea are o utilizare diferită de la o țară la alta.  În SUA, de exemplu, sunătoarea este disponibilă sub formă de suplimente alimentare. Însă Franța a interzisă utilizarea sa în produse din cauza riscului de interacțiuni medicamentoase. În alte țări, sunătoarea poate fi obținută doar pe bază de rețetă.

Potrivit portalului farmaceutic catena.ro, ceaiul de sunătoare trebuie dozat după cum urmează: 2-3 căni pe zi, timp de cel mult trei luni, după care se va face o pauză de minimum două săptămâni. Pot trece trei până la șase săptămâni pentru a simti orice efect al acestei licori.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Conform aceleiași surse, pentru a prepara un ceai de sunătoare, adăugați 1-2 lingurițe de flori uscate în 250 ml de apă clocotită. Lăsați compoziția la infuzat timp de 10-15 minute, la temperatura camerei, apoi strecurați-o și consumați-o cu 30 de minute înainte de masă.

Este întotdeauna recomandat sfatul medicului înainte de a începe consumul de ceai de sunătoare, pentru că poate reacționa cu mai multe grupe de medicamente, printre care anticoagulantele, antidepresivele sar și cu alte tratemente specifice în situații de transplat sau afecțiuni cronice. Totodată, se impune încetarea imediată a consumului în caz de reacții adverse, cum ar fi agitație, anxietate, diaree sau constipație sau alte reacții digestive, gura uscată, oboseală sau insomnie, dureri de cap etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *