Un caz de malnutriție severă al unui adolescent din UK/ Tânărul de 17 ani a orbit după ce a mâncat ani de zile doar chipsuri și cartofi prăjiți

Neuropatie optică nutrițională probleme de nutritie malnutritie adolescent UK cartofi prajiti chipsuri dieta fara fructe si legume foto: freepik.com

Experții avertizează asupra riscurilor alimentației excesiv de restrictive, după ce un adolescent din Marea Britanie și-a pierdut ireversibil vederea în urma unei diete formate mai mulți an la rând doar din cartofi prăjiți și chipsuri, scrie BBC.

Medici oftalmologi din Bristol au îngrijit un tânăr de 17 ani, după ce vederea sa s-a deteriorat până la punctul de orbire. De la terminarea școlii primare, adolescentul a mâncat doar cartofi prăjiți, chipsuri și pâine albă. Ocazional, câte o felie de șuncă sau un cârnat. Analizele sale de sânge au arătat că avea deficite severe de vitamine și probleme majore cauzate de malnutriție.

Malnutriție severă pe fondul unor probleme psihologice

Adolescentul s-a prezentat la medicul său de familie la vârsta de 14 ani pentru că se simțea obosit și avea o stare generală proastă. La acel moment, a fost diagnosticat cu deficit de vitamina B12 și i-au fost prescrise suplimente, dar nu a urmat tratamentul și a continuat să mănânce la fel.

Trei ani mai târziu, a ajuns la Spitalul Oftalmologic din Bristol din cauza pierderii progresive a vederii, potrivit jurnalului Annals of Internal Medicine, citat de BBC.

Dr. Denize Atan, care l-a tratat la spital, a spus că „dieta lui consta în esență într-o porție de cartofi prăjiți de la magazinul local de pește și puncte de vânzare a cartofilor prăjiți în fiecare zi. De asemenea, obișnuia să mănânce chipsuri – Pringles, uneori felii de pâine albă și ocazional câte o felie de șuncă, și practic niciun fel de fructe și legume”.

„A explicat această preferință prin aversiunea față de anumite texturi ale alimentelor pe care nu le putea tolera, astfel încât cartofii prăjiți și chipsurile erau practic singurele tipuri de alimente pe care le dorea și simțea că le poate consuma”, e mai explicat medicul.

La momentul internării în spitalul oftalmologic, dr. Atan și colegii au descoperit că avea deficit de B12, precum și de alte vitamine și minerale importante – cupru, seleniu și vitamina D.

„Neuropatie optică nutrițională”

Nu era supraponderal sau subponderal, dar era grav malnutrit din cauza tulburării sale alimentare, numită tulburarea de alimentație restrictiv-evitantă. Pierduse minerale din oase, ceea ce este destul de șocant pentru un băiat de vârsta lui, a adăugat medicul.

I s-au administrat suplimente cu vitamine și a fost îndrumat spre un nutriționist și, totodată, la o echipă specializată în sănătate mentală.

În ceea ce privește pierderea vederii, el îndeplinea criteriile pentru a fi înregistrat ca orb. „Avea pete  chiar în centrul retinei. Asta înseamnă că nu poate conduce și i-ar fi foarte dificil să citească, să se uite la televizor sau să recunoască fețele. Poate merge pe cont propriu pentru că a fost conservată vederea periferică, a explicat medicul oftalmolog.

Neuropatia optică nutrițională, afecțiunea de care suferă tânărul, este tratabilă dacă este diagnosticată din timp. Lăsată netratată, însă, fibrele nervoase din nervul optic mor și modificările  devin permanente, ireversibile.

Părinții trebuie să ajute copiii să renunțe la „mofturi”

Astfel de cazuri sunt, din fericire, rare, dar părinții ar trebui să fie conștienți de potențialul pericol pe care îl poate cauza selectivitatea extremă în privința alimentelor în cazul copiilor, avertizează medicul. Ea îndeamnă părinții să caute ajutor de specialitate în aceste cazuri.

Ca sfat general, ea a sugerat o abordare cu calm a problemei și introducerea câte unui aliment nou sau maxim două, pe rând, la o masă. De asemenea, a amintit ea, suplimentele cu multivitamine pot suplimenta o dietă, dar nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă.

De asemenea, ea a amintit că persoanele care urmează o dietă vegană riscă să aibă probleme mai serioase de vedere, cauzate de deficitul de vitamina B12, recomandând consumul  altor alimente care o conțin:

-cereale pentru micul dejun fortificate cu B12,

-băuturi de soia neîndulcite fortificate cu vitamina B12,

-extract de drojdie, cum ar fi Marmite, fortificat cu vitamina B12

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *