VIDEO | Ultimul trend în materie de vinuri de lux: Cele maturate în cramele din adâncul mărilor / Factorii favorabili acestor vinuri sunt întunericul constant, schimbările continue de presiune și mareele

Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram) Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram)

Fără doar și poate Spania este unul dintre locurile care, dincolo de istorie și frumusețe, te încântă și cu mâncare bună și băutură de calitate. 

Este, de asemenea unul dintre cei mai apreciați producători de vinuri din Europa, așa că nu este de mirare că a dat tonul celui mai nou trend din industria vitivinicolă: vinul maturat în crame submarine.

Din adâncurile mării până la cele mai rafinate mese ajung vinurile produse în crame submarin din Valencia, Tarragona sau Vizcaya — producții mici, dar în continuă creștere, transformate în articole de lux după ce sunt maturate în întunericul absolut și legănate de curenții marini. Marea finalizează procesul de vinificare început de viticultori locali, vinurile petrecând o primă etapă în crame tradiționale la suprafață.

Cantabria – vinuri bune și grijă pentru mediu

Acolo putem descoperi crama Crusoe Treasure, înființată în urmă cu 15 ani cu ajutorul unui recif artificial în Marea Cantabrică, în dreptul golfului Plentzia (Vizcaya). Temperatura este destul de asemănătoare cu cea dintr-o cramă tradițională, după cum explică fondatorul acesteia, Borja Saracho, pentru o publicație iberică.

Factorii favorabili acestor vinuri sunt întunericul constant, schimbările continue de presiune și mareele – un element „foarte interesant”, pentru că la fiecare șase ore nivelul apei crește și scade cu patru metri. Se creează astfel un mediu complet diferit față de o cramă tradițională, cu o presiune parțială a oxigenului în interiorul sticlei care se modifică și crește.

Potrivit lui Saracho, acest efect se datorează particulelor microscopice care pătrund prin dop în interiorul sticlei, fără a permite însă intrarea sării sau a apei.

Rezultatul final sunt vinuri „foarte diferite, catifelate și fine”, în cifre însemnând aproximativ 20.000 de sticle pe an și o cifră de afaceri sub un milion de euro.

Unul dintre cele mai importante „inputuri” pentru această cramă submarină este sustenabilitatea, activitatea acesteia generând și o rezervație artificială cu aproximativ 500 de specii înregistrate.

Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram)
Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram)

Marea Mediterană,  gazdă pentru Bodega Del Mar

Aceste recife pline de vin și viață se găsesc și în Marea Mediterană, prin intermediul locantei Bodega del Mar, situată în localitatea Vilella Alta (Tarragona), fondată în 2021 de Marión Hug și Manuel López.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Această cramă submarină a început producția acum patru ani, cu aproximativ 60 de sticle anual, iar în prezent ajunge la 400 de sticle pe an.

Crama este situată la 25 de metri sub apă, unde presiunea și curenții marini generează „microvibrații”, ceea ce face ca vinul să evolueze diferit, explică unul dintre asociați. Restul condițiilor subacvatice sunt similare celor dintr-o cramă clasică: lipsa luminii și o temperatură constantă de 13 grade Celsius.

Datorită acestei „maturări submarine”, vinul roșu, de exemplu, „integrează mai bine taninurile”, ceea ce „accelerează evoluția vinului de trei până la patru ori”, rezultând un vin „mai rotund, mai complex, dar care își păstrează prospețimea aromatică”.

Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram)
Sursa foto: Elixsea Wines (Instagram)

Din Catalonia în Valencia

Un alt exemplu este Elixsea, un proiect început în 2016, care a scufundat primele sticle în Catalonia în 2020, cu o producție de 1.800 de sticle, mutându-se apoi la Calpe (Valencia), unde deține o concesiune de cramă submarină valabilă până în 2046, potrivit uneia dintre fondatoare, Mariona Alabau.

Ea confirmă că factorii care influențează vinul sunt „fizici”, deoarece în mare există o „microgravitație”, iar sticlele sunt în mișcare constantă, expuse microvibrațiilor care provoacă „o schimbare reală”.

După această „producție mică” inițială, în prezent produc între 7.000 și 9.000 de sticle anual, în funcție de cererea clienților. Până acum un an, 95% din vânzări mergeau pe piețe precum Germania, Regatul Unit și Statele Unite; deocamdată, nu au resimțit efectele războiului comercial început de SUA.

Astfel, marea finalizează munca începută pe uscat, pentru a cuceri cele mai pretențioase gusturi dintr-un sector milenar precum cel al vinului, care continuă să inoveze și să evolueze în orice condiții.

Este de gustat și văzut în ce măsură vinificarea pe fundul mării îmbunătățește savoarea vinului, așa cum susțin producătorii. Un lucru este sigur, adâncurile mării au multe comori de oferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *