O lege unică la nivel mondial, adoptată de Uniunea Europeană, va obliga restaurantele și comercianții de îmbrăcăminte să își reducă deșeurile. Este o încercare a Bruxelles-ului de a combate risipa alimentară, consumul excesiv de alimente și moda care se schimbă rapid, conform Politico.
Conform unui acord încheiat miercuri între instituțiile UE, statele membre vor trebui să reducă risipa alimentară cu 10% în sectorul procesării și producției până în 2030 și cu 30% în retail, restaurante și gospodării, comparativ cu nivelurile din perioada 2021-2023.
În ceea ce privește industria modei, brandurile vor trebui să plătească o taxă pentru procesarea produselor lor odată ce acestea devin deșeuri.
Odată ce legea va fi adoptată, UE va deveni prima regiune din lume care stabilește obiective obligatorii pentru a reduce risipa alimentară.
În fiecare an, UE aruncă aproximativ 59 de milioane de tone de alimente, echivalentul a aproximativ 132 de kilograme pe cap de locuitor, potrivit datelor Eurostat. Se estimează că această risipă generează pierderi financiare de peste 130 de miliarde de euro. În același timp, deșeurile textile din blocul comunitar ajung la 12,6 milioane de tone anual, mare parte dintre acestea fiind depozitate în gropi de gunoi din Europa și alte regiuni ale lumii.
Magazinele second-hand sunt excluse
Prin noile reguli, companiile de îmbrăcăminte și producătorii — inclusiv întreprinderile mici, dar excluzând magazinele second-hand — vor trebui să plătească o taxă care să acopere costurile colectării și tratării deșeurilor textile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Acest sistem de responsabilitate extinsă a producătorului urmărește, de asemenea, să încurajeze un design mai sustenabil al materialelor textile. Țările UE, precum Franța, care doresc să penalizeze brandurile de modă rapidă pentru cantitățile mari de deșeuri generate, pot ajusta taxele în funcție de durata de viață a hainelor pe piață.
Cu toate acestea, companiile din industria modei se tem că noua lege va „crea un peisaj de reglementare fragmentat”, potrivit unor declarații făcute de grupuri din industrie înaintea negocierilor.
„Cred că noile reguli vor crea condiții de concurență echitabile și vor aborda problema uriașei cantități de deșeuri generate de moda rapidă”, a declarat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall, pentru Politico. „Statele membre sunt cele mai potrivite pentru a ajusta taxele. Dacă va fi necesar, Comisia poate lua măsuri suplimentare pentru a armoniza criteriile și a evita distorsiunile pe piața internă”, a adăugat aceasta.
Reguli mai slabe decât cele inițiale
Acordul provizoriu — încheiat după luni de negocieri între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană — nu este la fel de strict pe cât spera inițial Parlamentul. În martie, eurodeputații au cerut o reducere de 20% a risipei în procesare și 40% în retail și gospodării. În final, însă, Parlamentul a acceptat obiective mai slabe propuse de statele membre. Organizația Zero Waste Europe a pus această decizie pe seama „schimbării politice spre dreapta” din Parlament, după alegerile din iunie anul trecut. „Am făcut pași concreți pentru a reduce risipa alimentară, fără a împovăra companiile cu birocrație excesivă. În același timp, ne-am asigurat că politicile privind risipa alimentară nu vor avea un impact negativ asupra sectorului agricol”, a declarat Anna Zalewska, europarlamentar din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care a condus negocierile.
Fynn Hauschke, responsabil de politici la Biroul European de Mediu, a afirmat că acest acord de compromis nu aliniază UE la obiectivul global de reducere a pierderilor alimentare la jumătate până în 2030. „Această lipsă de ambiție ignoră criza urgentă a risipei alimentare, irosește o oportunitate cheie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și subminează securitatea alimentară și biodiversitatea”, a adăugat el.
În timpul negocierilor, statele membre s-au opus unor ținte mai ridicate, considerându-le nerealizabile într-un interval de cinci ani. Consiliul a refuzat, de asemenea, să impună obligația de a dona surplusul de alimente — o cerere susținută de Parlament — și a solicitat excepții pentru țările care generează mai multe deșeuri alimentare din cauza turismului.
Fermierii nu sunt supuși acestei reguli
Acordul final nu include măsuri pentru reducerea pierderilor și deșeurilor din sectorul primar al producției, ceea ce înseamnă că fermierii vor fi scutiți de aceste obligații. Țintele finale sunt aliniate cu propunerile inițiale ale Comisiei Europene privind revizuirea reglementărilor UE în materie de deșeuri.
Acordul provizoriu trebuie încă aprobat de toate statele membre din Consiliu și să primească un vot majoritar în Parlamentul European, înainte de a fi supus unei revizuiri legale finale pentru a deveni lege UE. „Trebuie să analizăm cu atenție textul final al compromisului”, a declarat un diplomat UE pentru aceeași sursă.