Ucrainenii vor cultiva mai mult porumb în 2025, suprafața urmând să crească cu 200.000 până la 300.000 de hectare. Decizia vine în contextul prețurilor stabile și al incertitudinilor climatice, relatează Agrointeligența, citând publicațiile Kurkul.com și SuperAgronom.com.
Prețul și climatul favorizează porumbul
Oleksandr Myglovets, director în cadrul companiei Ukravit, explică faptul că mai mulți factori determină revenirea la această cultură. „Prețul porumbului în port este în prezent de peste 200 de dolari pe tonă, ceea ce îl face atractiv economic”, a declarat expertul, citează Economedia.
În paralel, lipsa de grâu de iarnă din sezonul anterior – cauzată de secetă – și pierderile generate de înghețurile din aprilie au determinat agricultorii să renunțe la rapiță și să o înlocuiască.
Soia, un pariu pierdut în multe regiuni
În 2024, suprafețele semănate cu soia au fost la niveluri record, inclusiv în zone unde condițiile pedoclimatice nu erau favorabile.
„Multe ferme nu au obținut nici recolte, nici profituri. De aceea, se revine la culturile tradiționale, mai sigure și mai profitabile, în special porumbul”, a subliniat Myglovets.
Semănat timpuriu din cauza riscurilor meteo
Schimbările climatice au determinat fermierii să grăbească lucrările de semănat. În unele zone, acest lucru a dus la stresul plantelor, motiv pentru care specialiștii recomandă utilizarea antistresantelor.
Până la 1 mai, agricultorii din Ucraina semănaseră deja peste 3 milioane de hectare cu cereale și leguminoase. Într-o singură săptămână, au fost semănate peste 1 milion de hectare, semn că ritmul lucrărilor agricole s-a accelerat.