România cunoaște o creștere impresionantă a turismului viticol, devenind o destinație atractivă pentru cei interesați de vinurile locale și de peisajele pitorești din jurul podgoriilor. Interesul pentru acest tip de turism a explodat după pandemie, când tot mai mulți oameni au început să prefere vacanțele în spații mai liniștite, unde se pot bucura de experiențe culturale autentice. Astfel, România, cu cele peste 165.000 de hectare de viță-de-vie, se clasează pe locul 12 la nivel mondial și pe locul 6 în Europa la producția de vin, conform Ziarul de Iași.
Iașul, un județ cu 10.297 de hectare de viță-de-vie, reprezintă una dintre destinațiile preferate de amatorii de vinuri. Aici, mai mult de 6% din totalul suprafeței cultivate cu viță-de-vie din România este dedicat viticulturii, iar atracția pentru această zonă a stimulat deja investiții în infrastructura turistică locală.
Remus Deleanu: „După pandemie, a crescut turismul viticol în România”
Remus Deleanu, președintele Directoratului Cotnari, cel mai mare producător de vinuri din zona Moldovei, a confirmat această tendință. „Da, este în creștere, dar trebuie să luăm în considerare avantajul pe care îl au țările cu tradiție. Noi, după perioada comunismului, abia suntem la a doua generație de antreprenoriat și ușor, ușor începem să creștem, să ne dezvoltăm. Noi am început să dezvoltăm turismul de mai mulți ani, prin concursuri, premii, la care veneau 50-100 de persoane care să viziteze crama. Și aici este win-win. Și pentru turist și pentru noi”, a explicat acesta.
Remus Deleanu a observat o creștere semnificativă a interesului pentru turismul viticol, în special în rândul tinerilor, care caută experiențe noi și inedite. „Aș putea spune că după pandemie a crescut turismul viticol în România. Pentru că sunt mulți tineri care vor să aibă parte și de alte experiențe. Au început să apară și la noi mai multe facilități de cazare, față de ceea ce recomandam noi înainte”, a declarat președintele Directoratului Cotnari.
Datele locale arată că domeniul Cotnari, cu cele 1.750 de hectare, este liderul cultivatorilor din județul Iași, urmat de SC Agroindustriala Bucium, cu peste 200 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu aproape 150 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași, care lucrează 75 ha.
Pe harta viticolă a României se află peste 230 de crame, dintre care 80 primesc anual vizitatori, iar circa 20 oferă și cazare.