Trufele românești au ajuns să se vândă cu până la 5.000 de euro/kilogram, din cauza secetei prelungite / România exportă, lunar, între 15 și 20 de tone de trufe

Cum erau folosite trufele în mâncare FOTO: Dreamstime/ Sandro Fileni

Seceta prelungită a transformat trufele românești în adevărate delicatese de lux, cu prețuri ce au ajuns la mii de euro pe kilogram. În timp ce comercianții și culegătorii profită de această creștere spectaculoasă a valorii, autoritățile au început să intensifice controalele asupra firmelor care vând aceste ciuperci prețioase, descoperind nereguli majore, informează Știrile Pro Tv.

Prețuri uriașe pentru trufe: până la 5.000 de euro pe kilogram

Anul trecut, prețul trufelor a atins cote record, din cauza scăderii producției atât în România, cât și în restul Europei. Felix Biriescu, comerciant de trufe, confirmă această realitate: „Prețurile au fost foarte mari, trufele negre au ajuns până la 600 de euro la culegător, pe kilogram, la trufele albe au ajuns la 5.000 pe kilogram”.

România este un jucător important pe piața internațională a trufelor, exportând între 15 și 20 de tone lunar. Însă, potrivit autorităților, această cifră depășește cu mult cantitatea oficial autorizată.

Braconajul, o problemă majoră în industria trufelor

Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, trage un semnal de alarmă cu privire la recoltarea ilegală a trufelor: „Braconierii păgubesc persoanele care chiar se autorizează. În momentul de față avem în jur de 200 de autorizații de recoltare, achiziție și comercializare, o cantitate de 150 de tone la nivelul anului 2024”. Întrebat dacă, în realitate, se recoltează mult mai mult decât este permis, Păștinaru a răspuns ferm: „Categoric!”

Mihai Robu, reprezentantul Asociației Trufarilor din Bucovina, confirmă o scădere drastică a cantității de trufe recoltate: „Anul acesta fără să exagerăm a scăzut undeva la 60-70%”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Controale și sancțiuni în industria trufelor

Inspectorii Gărzii de Mediu și ai Direcției Antifraudă au demarat verificări amănunțite asupra firmelor care comercializează trufe. Două companii din Hunedoara au fost identificate ca având probleme legale, iar una dintre ele a fost prinsă cu 18 tone de trufe colectate ilegal de la culegători fără autorizație.

Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat: „Acest control s-a soldat cu aplicarea a două sancțiuni în cuantum total de 80.000 de lei, dar mai ales cu confiscarea cantității neautorizate”.

O piață profitabilă, dar nereglementată

Deși România are un potențial uriaș în comerțul cu trufe, lipsa unei legislații clare privind recoltarea și comercializarea acestora pune în pericol atât ecosistemul, cât și veniturile celor care operează legal. În prezent, majoritatea trufelor culese pe teritoriul țării sunt exportate, beneficiind de prețurile ridicate de pe piața internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *