Cred că pe mulți salata de ton ne-a scos din multe situații delicate. Rapidă, la îndemână, ține de foame dacă adaugi ceva legume, poate ou sau măsline și ceva pâine/lipie/crutoane.
Dar unele salate cu ton sunt absolut minunate ca gust. Nu vorbim aici de salatele cu maioneză și cartofi, căci știm și noi să adăugăm gust așa și gata, am terminat. Dar magia este să îți iasă gustul și altfel decât cu cartofi și maioneză.
1. Alege un ton de calitate
- Optează pentru ton în suc propriu dacă vrei o salată mai ușoară.
- Dacă preferi o textură mai cremoasă, poți folosi ton în ulei, dar scurge-l bine.
- Tonul proaspăt gătit la abur sau la grătar e o variantă premium.
- O variantă foarte gustoasă, dar mai scumpă, este și fileul de ton la borcan.
2. Nu exagera cu maioneza sau, și mai simplu, nu o adăuga
Dacă vrei o variantă mai sănătoasă, înlocuiește maioneza cu iaurt grecesc, muștar sau un mix de iaurt și avocado zdrobit. Amestecă bine pentru omogenizare și adaugă lămâie pentru un gust proaspăt.
Două linguri de humus vin să adauge și liantul necesar între pătrunderea gusturilor, dar și un plus de proteină și sațietate. 1-2 linguri rămase prin vreun borcan sau caserolă vin cu fix ce ai nevoie pentru a avea o salată reușită.
3. Adaugă legume crocante pentru o textură diferită
- Pentru un plus de prospețime, adaugă castraveți, țelină apio sau ridichi.
- Nucile, semințele de dovleac sau migdalele prăjite adaugă o textură crocantă plăcută.
- Fructele (măr verde, struguri sau rodie) dau o notă dulce-acrișoară foarte interesantă și te pot duce rapid cu ideea că ești undeva la un restaurant de fițe.
- Poți să tai legumele mai grosier pentru o notă mai sofisticată.
4. Folosește verdețuri și condimente
- Pătrunjelul, mărarul, coriandrul sau busuiocul proaspăt dau o aromă intensă.
- Dacă îți place o notă mediteraneană, încearcă cimbru sau oregano uscat.
- Dacă ai mentă în ghiveci, nu strică să adaugi câteva frunze. Nu adăuga foarte mult din nicio aromă, tocmai pentru a putea să le simți pe fiecare în parte.
- Caperele sau măslinele verzi merg foarte bine alături de salata de ton. Nu ezita să le adaugi.
- Roșiile uscate vin cu o savoare intensă și aduc un plus de vară parcă în farfuriile noastre. Ia un borcan cu roșii în ulei și ține-l în frigider după ce îl desfaci.
5. Alege o bază potrivită
- Poți face salata clasică pe un pat de salată verde sau rucola.
- Dacă vrei ceva mai sățios, combin-o cu quinoa, năut, fasole roșie sau paste integrale. Varianta asta merge și pentru un prânz sau pentru pachetul de la școală al copilului.
- Poți alege și andivele ca bază de frunze. Rupe-le cu mâna sau taie-le cu un cuțit cu lamă ceramică.
6. Adaugă un dressing echilibrat
- Un mix simplu de ulei de măsline, zeamă de lămâie și puțin muștar Dijon o face delicioasă. Ceva trebuie să lege toate ingredientele.
- Dacă vrei un gust mai complex, adaugă și un strop de miere sau oțet balsamic.
- Un alt truc ar fi să nu gătești salata fix când o mănânci, ci cu câteva ore înainte și să o păstrezi la rece într-un recipient de sticlă.
Nu pune toate cele de mai sus în aceeași salată. Selectează câteva ingrediente și joacă-te cu aromele.
