Trucuri în bucătărie care îți vor face viața mai ușoară/Ține cont de ele și te vor ajuta chiar și să reduci risipa

Trucuri în bucătărie Foto: Pixabay

De multe ori, în bucătărie ne lovim de unele situații din care nu știm cum să ieșim. Sau observăm cum se risipesc unele alimente pentru că nu putem gestiona prea bine situația. Specialiștii de la BBC Good Food vorbesc despre trucuri în bucătărie care ne vor face viața mai ușoară. Iată despre ce este vorba:

Scenariu: Plantele aromatice sunt pe cale să se ofilească

Soluție: Congelează-le

Poți să pui frunzele în apă, în forma pentru cuburi de gheață sau, pur și simplu, le speli și după ce le-ai tocat, pe pui într-o punguță de plastic în congelator. Pot fi congelate și întregi, iar când ajungi să le folosești, acestea se vor sfărâma în mod natural în bucăți.

Scenariu: Zahărul se aglomerează în pachet (se întărește)

Soluție: repară daunele cu o felie de pâine

Dacă zahărul brun s-a aglomerat în bucăți, pune o bucată de pâine albă moale în pachet și zahărul se va descompune din nou în granule nisipoase în câteva ore. Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, asigură-te că spațiul de depozitare este uscat.

Scenariu: Lămâile nu produc suficient suc

Soluție: încălzește-le la microunde

Pune lămâia întreagă la microunde timp de 20-30 de secunde la putere maximă. Este suficient timp pentru a elibera sucul, dar ai grijă să nu exagerezi, pentru că se va usca pulpa.

Scenariu: Am rămas fără pâine

Soluție: fă pâine plată instant

Dacă ai făină simplă în dulap, ai întotdeauna pâine la îndemână. E nevoie doar de o cană de făină simplă combinată cu 1-2 lingurițe de ulei de măsline, apoi adaugă încet apă rece până obții un aluat moale, neted, care lasă castronul curat. Împarte aluatul în bile, întinde-le la o grosime de 2 mm, apoi le prăjești uscat într-o tigaie antiaderentă. Nu durează decât câteva momente și sunt gata atunci când ambele părți au pete aurii pe toată suprafața.

Scenariu: Am nevoie de pesmet, dar nu am un robot de bucătărie

Soluție: Folosește răzătoarea

Fă-ți propriul pesmet. Usucă în cuptor pâinea care nu mai e proaspătă și apoi o dai pe răzătoare. Sau, poți rupe felii de pâine în bucăți mici, le întinzi pe o tavă și le dau la cuptor pentru o jumătate de ora la 130-140 de grade. La jumătatea timpului le întorci. Firimiturile aurii și crocante vor rezista într-un recipient sigilat timp de până la două săptămâni.

Scenariu: Am nevoie de o marinată pentru carne cu doar o jumătate de oră de gătit

Soluție: Folosește vin

Dacă ai nevoie să aromatizezi carnea cu o marinadă dar nu ai timp suficient să o lași cu condimentele, poți folosi vin roșu în amestec cu condimentele. Acesta pătrunde rapid în carne, oferindu-i o culoare plăcută. Adaugă coajă și suc de citrice, care o va înmuia rapid.

Scenariu: Dau o petrecere și nu am spațiu în frigider pentru băuturi

Soluție: Folosește vase mari cu gheață

Poți economici spațiu pentru mâncare punând băuturile într-un mas mare sau găleți și boluri umplute cu apă cu gheață.

Scenariu: Nu pot decoji un fruct kiwi

Soluție: Scoate-i pulpa

Pentru a decoji un fruct kiwi, e mai ușor dacă tai partea de sus și de jos, apoi introduci o lingură mică între fruct și coajă. Întorci kiwi-ul până când toată coaja cade de pe spatele lingurii.

Scenariu: Vreau ouă prăjite perfecte

Soluție: Prepară-le la aburi

Poți obține albușul perfect închegat și gălbenușul lichid cu câțiva stropi de apă. Pune ouăle într-o tigaie antiaderentă și, când albușurile sunt aproape gata, pune câteva picături de apă în tigaie. Acoperă-o rapid cu un capac și redu focul la minimum, sau oprește-l complet. Așteaptă timp de un minut sau două pentru ca ouăle să se termine de gătit. Efectul va fi surprinzător.

Scenariu: Nu-mi pot ține în viață ghiveciul cu ierburi aromatice

Soluție: Începeți să tai din ele

Imediat ce cumperi plante aromatice de la supermarket sau de la magazin, îndepărtează ambalajul de plastic și taie rapid frunzele superioare pentru a le folosi în gătit. Tăind mai întâi frunzele de sus, vei ajuta planta să răsară din partea inferioară a tulpinii, făcând-o mai puternică. Udă planta la fiecare două zile sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Scenariu: Am nevoie ca orezul brun să se gătească rapid

Soluție: Înmoaie-l înainte

Orezului brun îi poate lua mult timp să se gătească până devine fraged. Poți accelera procesul înmuindu-l în apă peste noapte, așa cum ai face cu lintea sau fasolea. Astfel, se va găti mult mai repede.

Scenariu: Am nevoie de un sos alb rapid

Soluție: Folosește cremă de brânză

O cutie de cremă de brânză diluată până la aceeași consistență ca bechamel este o alternativă foarte simplă. Dacă dorești să amplifici aroma, adaugă un praf de nucșoară. Alternativ, folosește crème fraîche și brânză rasă.

Scenariu: Vreau să sporesc aroma mâncării

Soluție: Nu te limita la sare și piper

Încearcă să presari un cub de condiment pentru supă de pui peste un pui întreg, înainte de prăjire sau adaugă un strop de sos de soia sau vin pentru a spori aroma sosului. Poți îmbogățiți sosul cu vin Madeira pentru un plus de aromă.

Scenariu: Am nevoie doar de un strop mic de citrice, nu de tot fructul

Soluție: Înțeapă fructul

Nu tăia o lămâie întreagă, dacă nu ai nevoie decât de o picătură de suc de lămâie. Mia mult ca sigur, restul lămâii se va risipi. În schimb, poți înțepa lămâia, pentru a obține un pic de suc, fix cât ai nevoie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *