Eliberarea lentă a energiei este condiția ca să putem numi un mic dejun sănătos și reușit – bogat în fibre și proteine și fără zahăr. Dintre cereale, ovăzul este prima care îndeplinește această condiție: conține carbohidrați complecși care au nevoie de mai mult timp pentru a fi metabolizați. De regulă se consumă lăsat peste noapte să se hidrateze cu lapte sau iaurt sau în clătite de ovăz. O altă idee reușită este laptele de ovăz, în diferite combinații, similar cu laptele de vacă.
Însă fulgii de ovăz au și calitatea de a fi foarte versatili și de a se preta la mult mai multe combinații. Una dintre ele este combinația dintre ovăz și ouă. Aceasta conferă și mai multă energie. Ne ajută, pur și simplu, să ajungem până la masa de prânz fără să ne fie excesiv de foame. Este una din strategiile de pierdere în greutate, mese echilibrate care să anuleze „ronțăitul” între mese.
Iată mai jos câteva combinații rapide de ovăz cu ouă, potrivite dimineților pe fugă. Putem aproxima o porție de fulgi de ovăz, clasici sau din cei mărunțiți, în jur de 40-50 g și 1 ou.
Fulgi de ovăz cu ou în tigaie
Se fierb fulgii timp de 5 minute în apă, se scurg și se amestecă fie cu lapte – de vacă sau chiar vegetal, de soia sau de migdale. În timp ce se răcorește puțin, se prepară separat scrob de ou într-o tigaie antiaderentă: se bate oul separat și se gătește la foc mic în puțin ulei sau unt, până se coagulează.
Când e gata oul, se amestecă într-un bol mare cu ovăzul fiert. Eventual, se poate adăuga și un strop de brânză rasă deasupra. Se servește porționat.
Omletă cu fulgi de ovăz
Se fierb fulgii de ovăz în aceeași manieră sau se lasă de seara să se înmoaie în apă.
Se scurg bine, se bat ouăle într-un bol, se adaugă la ele fulgii, puțină sare și piper. Se mai pot adăuga și brânteturi, eventual vreun rest de carne de la masa de seară. Această omletă cu fulgi de ovăz este foarte potrivit pentru micul dejun dar și ca masă de prânz la pachet, însoțită de salată.
Fulgi de ovăz înmuiați de seara cu ou poșat
Aceiași fulgi înmuiați, dar merg și fierți la moment, pot fi aromatizați și completați nutrițional cu un ou făcut rapid în apă dimineața. Poșat, adică îi dăm drumul în apă și așteptăm să se coaguleze. Dar poate fi făcut și într-o tigaie antiaderentă la foc mic în puțin ulei. Merge și un ou fiert și tăiat în bucățele mici și amestecat cu ovăzul, fiecare alege.
Transferăm fulgii într-un bol, iar peste ei, sau alături, adăugăm oul când e gata. Putem completa cu ierburi aromatice, ardei iute sau un strop de brânză rasă.