Trei gustări cu zahăr la care nutriționiștii spun că ar trebui să renunți imediat/Sunt dăunătoare pentru digestie și îngrașă, plus că mai cresc și glicemia

Gustări cu zahăr la care ar trebui să renunți Foto: Dreamstime

Gustările dulci sunt tentante, dar pot avea dezavantaje ascunse pentru digestie. Alimentele bogate în zahăr adăugat pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale sănătoase, ceea ce duce la probleme digestive precum balonare, gaze și chiar inflamație în mucoasa intestinală, notează She finds. Zahărul poate provoca, de asemenea, creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate încorda procesul digestiv și vă poate fac să vă simțiți lipsit de energie. Nutriționiștii Tania Long, Lisa Richards și Abby Grimm au vorbit despre trei gustări cu zahăr de evitat pentru sănătatea digestivă. Ele au dezvăluit că sucul de fructe, gogoșile și îndulcitorii artificiali sunt cele mai dăunătoare și la care trebuie să renunțăm.

  1. Suc de fructe

Doar pentru că sucul spune că are fructe în el, nu înseamnă că este bun! Dacă vă începeți ziua cu un suc procesat, probabil că veți avea probleme digestive, spun experții în sănătate.

„Deși poate părea că faci o alegere bună selectând sucul de fructe în locul apei, nivelul de zahăr din sucul de fructe ar putea fi mult prea mare”, avertizează Long. Hawkes este de acord: „Sucurile de fructe conțin adesea mult zahăr”, ​​afirmă ea. „De exemplu, există aproximativ 31 de grame de zahăr într-o porție de 340 ml de suc de portocale, ceea ce este mai mult decât cele 22 de grame găsite în aceeași cantitate de cola.”

Multe dintre aceste sucuri cumpărate din magazin nu sunt altceva decât zahăr, ceea ce este surprinzător, având în vedere faptul că sunt prezentate la vânzare ca niște produse hrănitoare. „Spre deosebire de un fruct, sucul de fructe nu conține fibre care să limiteze absorbția zahărului de către organism, ceea ce duce la o creștere a insulinei”, spune Long.

  1. Gogoși

Gogoșile sunt un deliciu dulce îndrăgit, care este iubit de oameni de toate vârstele. Cu toate acestea, această gustare cu zahăr nu este altceva decât grăsimi nesănătoase și zahăr din belșug. Consumul de gogoși în mod regulat nu numai că va duce la creșterea în greutate, dar poate duce și la o sănătate digestivă precară.

Richards notează: „Gogoșile sunt făcute cu carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate și uleiuri, toate acestea putând crește glicemia”. În plus, această gustare nu este sățioasă și are calorii goale, după cum adaugă Richards: „Natura rapidă a digestiei produselor de patiserie îl lasă pe individ înfometat la scurt timp și, în cele din urmă, mănâncă din nou la scurt timp după”.

  1. Îndulcitori artificiali

Îndulcitorii artificiali sunt de obicei adăugați alimentelor și băuturilor procesate pentru a îmbunătăți gustul fără calorii. Dar, există o capcană! Acestea pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale, ceea ce poate duce la o compoziție nefavorabilă a microbiomului. Mai mult, studiile sugerează că consumul de îndulcitori artificiali ar putea interfera cu reglarea naturală a poftei de mâncare a organismului, putând contribui la creșterea aportului de calorii și, în consecință, la creșterea în greutate.

Un exemplu neașteptat în acest sens este cerealele procesate. „Nu numai că cerealele sunt adesea sărace în fibre, bogate în zahăr și sărace în nutrienți, cerealele conțin adesea zahăr și îndulcitori artificiali și alcooli de zahăr, cum ar fi eritritol, care pot perturba intestinul. Alcoolii de zahăr atrag apă în sistemul digestiv, provocând simptome precum balonarea, scaunele moi, gazele și crampele stomacale. Pot modifica, de asemenea, forma bacteriilor bune și rele din microbiom”, spune Grimm.

În plus, excesul de zahăr în dietă poate alimenta creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare, influențând comunicarea cu organismul și influențând reglarea menținerii greutății.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *