Laurus nobilis, cunoscut sub numele de dafin, este apreciat un arbus mediteranean apreciat pentru aroma, lucru deja știu, dar și pentru beneficiile sale, fapt mai puțin cunoscut. Așa cum amintește publicația gastronomică ilgiornaledelcibo.it frunzele de dafin însoțesc și aromatizează mâncărurile, este nelipsit dintre condimentele folosite la carne sau în supe, dar în realitate înseamnă mult mai mult.
Este cunoscut încă din Antichitate pentru proprietățile sale benefice, parfumul său plăcut, dar are și o cunoscută valoare simbolică, semnificând victorie, glorie, onoare. Dar la ce este bun dafinul? Răspunsurile vin atât din tradiția populară, cât și din studiile recente, care confirmă oboservațiile empirice.
Este un arbust cu frunzele mereu verzi din familia Lauraceae, originară din Asia Mică, dar răspândită încă din Antichitate și în zona mediteraneană, cu frunze lucioase, ovale și de un verde intens.
Compoziția nutritivă a frunzelor de dafin
Grecii și romanii antici apreciau dafinul pentru capacitatea sa de a trata în mod natural diverse afecțiuni. Astăzi știm că uleiurile esențiale conținute în frunze și în fructe — printre care eugenolul, limonenul, terpenele și geraniolul — sunt printre cei mai importanți compuși bioactivi ai plantei, cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și antimicrobiene.
În plus, frunzele de dafin, mai ales când sunt folosite proaspete, sunt o sursă interesantă de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută sistemul imunitar și protejează celulele de stresul oxidativ. În compoziția lor se mai găsește și vitamina A, esențială pentru sănătatea ochilor, a pielii și a oaselor, dar și vitamine din grupul B, implicate în metabolismul energetic și susținerea sistemului nervos.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Din punct de vedere al mineralelor, dafinul este bogat în potasiu, calciu, fier, cupru și magneziu. Combinarea potasiului cu fierul favorizează sănătatea sistemului cardiovascular: primul ajută la reglarea tensiunii arteriale, iar al doilea este esențial pentru producerea globulelor roșii. Dar, cel mai important, proprietățile dafinului sunt mai degrabă legate de uleiurile sale esențiale, care reprezintă adevărații săi compuși activi.
Mestecarea unei frunze de dafin: mit sau remediu util?
O utilizare mai puțin cunoscută, dar menționată uneori în tradiția populară, este mestecarea unei frunze proaspete de dafin pentru a profita de proprietățile sale antibacteriene și digestive. Totuși, această practică necesită atenție: frunzele sunt foarte dure și, dacă sunt înghițite întregi, pot deveni indigeste sau iritante.
În plus, frunzele verzi și tinere conțin acid cianhidric, o substanță toxică. Acesta lipsește în frunzele adulte și mai vechi de un an, motiv pentru care este recomandat să se folosească infuzii sau decocturi, ori dafin uscat în preparatele culinare, având grijă să se îndepărteze frunza înainte de consum.
Proprietățile digestive și diuretice al dafinului
Grație prezenței uleiurilor esențiale și compușilor bioactivi, dafinului i se recunosc proprietăți astringente, diuretice, carminative (reducerea gazelor) și de stimulare a apetitului. La nivel digestiv, infuzia sau decoctul de frunze de dafin este cunoscută pentru capacitatea de a favoriza digestia, a combate aerofagia și a ajuta la purificarea organismului. De aceea, ceaiul de dafin este adesea recomandat pentru reducerea balonării, mai ales după mese copioase sau în caz de disconfort abdominal frecvent.
În plus, dafinul are proprietăți expectorante: compușii săi activi ajută la fluidificarea mucusului și sunt utili în caz de congestie respiratorie, tuse sau răceală. Se utilizează, astfel, în decocturi sau inhalații, ca remediu natural în lunile reci.
Totodată, prin aportul de vitamine și săruri minerale, uleiurile esențiale din dafin susțin sistemul imunitar și starea generală de bine. Tradiția populară îl recomandă și pentru inflamații ușoare ale cavității bucale: gargarismele cu apă de dafin fiert sunt un remediu popular pentru calmarea durerilor gingivale.
Însă, ca în cazul tuturor plantelor aromatice sau medicinale, este de reținut că ele pot avea contraindicații: în cazul dafinului, nu se recomandă consumul în exces.
Dafinul în bucătărie: cum să beneficiezi de proprietăți?
Un aspect important: frunzele de dafin nu sunt comestibile. De aceea, ele sunt folosite pentru a aroma diverse preparate, dar trebuie întotdeauna îndepărtate înainte de servire.
În bucătărie, dafinul este utilizat pentru a aromatiza carnea sau supele călduroase de iarnă, dar există și alte metode simple prin care se pot valorifica atât gustul, cât și proprietățile sale.
Dacă vrem să pregătim o infuzie de frunze de dafin, mai ales pentru probleme digestive, e foarte ușor: pune apă la fiert, stinge focul și adaugă 3–4 frunze de dafin într-o cană, lăsându-le la infuzat câteva minute. Apoi se strecoară și se bea neîndulcită.
Alternativ, o altă infuzie interesantă se poate prepara din dafin, rozmarin și lavandă, cu aceleași efecte digestive cunoscute. O altă variantă este ceaiul de dafin, salvie, usturoi și lămâie, ideal pentru combaterea răcelilor, datorită proprietăților antibiotice și antibacteriene ale usturoiului. Pare ciudat, dar cei care l-au încercat spun că gustul nu este deloc atât de rău pe cât s-ar putea crede.
Dacă preferăm un decoct, care extrage mai bine principiile active, este nevoie să fierbem frunzele de dafin cel puțin 10 minute, după care lăsăm la răcit și strecurăm.
