Toate alimentele care pot provoca alergii. De ce au un mai mare potențial alergenic fructele și legumele

limente alergene alimente care provoaca alergii

Alergiile alimentare au un impact major asupra vieții persoanei care suferă de ele, iar problema cea mai complicată legat ele este faptul că ele nu sunt întotdeauna ușor de identificat.

Alergia este o reacție a sistemului imunitar la un aliment sau la componentele acestuia, care, în cazuri foarte severe, poate duce chiar și la deces. Simptomele comune ale alergiilor includ probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea, durerile de stomac, greața, vărsăturile etc. De asemenea, pot apărea simptome precum mâncărime, furnicături în gură, pe buze sau în gât. Alergiile pot cauza, însă, și erupții cutanate de tip urticarie și umflături, chiar și ale limbii. Multe fructe și legume conțin substanțe care pot provoca alergii la anumite persoane.

Ce sunt proteinele de transfer lipidic

Aceste substanțe sunt cunoscute științific sub denumirea de LTP, adică proteine de transfer lipidic (Lipid Transfer Proteins). Sunt proteine cu greutate moleculară mică, foarte răspândite în numeroase alimente de origine vegetală, precum fructele, legumele și cerealele. De obicei, se găsesc în coajă și în semințe, dar și în planta propriu-zisă. Aceste proteine au rolul de a transporta elemente lipidice în interiorul plantelor, contribuind la dezvoltarea și menținerea mecanismelor lor de apărare împotriva factorilor externi. Se poate întâmpla ca unele persoane să fie alergice la multe alimente care conțin aceste proteine.

Cele mai frecvente alimente vegetale care declanșează reacții alergice, scrie ziarul italian La Stampa includ: mere, struguri, arahide, migdale, alune de pădure, nuci, roșii și fructe uscate. În afară de acestea, alte alimente care pot provoca alergii LTP sunt: semințe de floarea-soarelui, castane, piersici, căpșuni, kiwi, portocale, mandarine, pere, banane, lămâi, caise, prune, zmeură, rodii, cireșe, orz, salată, varză, porumb, dude, sparanghel, fasole verde, mazăre, țelină, grâu, ceapă, sfeclă, pătrunjel, vinete, păstârnac, fenicul, mei, goji, gutui, grepfrut, afine și smochine. Aceste proteine sunt rezistente la căldură și la acidul din tractul digestiv. Această rezistență înseamnă că o persoană alergică nu poate consuma aceste alimente nici crude, nici gătite, uscate sau conservate.

Este important de spus că numiți factori pot contribui la declanșarea unei reacții alergice după consumul unui aliment care conține proteine de transfer lipidic. Printre ele,   efortul fizic sau anumite medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul. Acești factori pot, de asemenea, întârzia apariția simptomelor alergice, astfel încât reacția să înceapă după intervalul tipic de 10-30 de minute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *