Timișoara: de vineri și până duminică, ateliere de gătit cu ingrediente locale de sezon în cadrul festivalului „La pas în cartier”. Muzică live și multe alte atracții

ateliere de gatit Timisoara capitala culturala educatie pentru sustenabilitate La Pas în Cartier Timișoara ateliere de gătit produse locale de sezon banat regiune gastronomica degustare produse locale produse locale punct gastronomic local foto: pixabay.com

De vineri și până duminică, un eveniment important își deschide porţile la Timișoara: festivalul „La Pas în cartier”, organizat  sub egida „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Debutul este prevăzut vineri la ora 16.30, iar sâmbătă și duminică startul manifestărilor va fi la ora 11.

„Festivalul vine cu o invitaţie de a reflecta, împreună cu artizani, activişti, cercetători şi nu în ultimul rând cetăţeni, la cum ne afectează schimbările climatice modul de producţie a hranei şi ce acţiuni putem întreprinde pentru a creşte rezilienţa comunităţilor locale. O serie de activităţi specifice au fost incluse în acest sens în program împreună cu organizaţii partenere din ţară: plimbarea climatică, fresca climatică, o întâlnire a clubului de carte de mediu, o vizionare de film. Ducem aceste dezbateri şi teme în activităţi practice, adresate copiilor şi adulţilor, de la atelierele împotriva risipei alimentare organizate cu elevi şi studenţi, la atelierele gastronomice în care încurajăm gătitul cu ingrediente locale şi de sezon”, explică, joi, Mihaela Veţan, preşedintele Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), organizatorul evenimentului, într-un comunicat.

Duminică sunt organizate degustări de produse locale

Duminică, publicul este invitat la o degustare interculturală, unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului în fiecare an. Participanții sunt așteptați cu multe produse de la producători locali şi puncte gastronomice din diferite regiuni ale ţării: pere uscate, ulei de dovleac şi nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră şi grâu dur, conservă de viţel, preparate după reţetele Amzokulinar – Sânandrei, mezeluri – Siciliana de la Cordiş, brânză de burduf de la Ferma cu Omenie şi caş proaspăt de oaie de la Ferma Tuşa, zacuscă de vinete şi gogoşari în sos de muştar cu legume din Ţara Zimbrilor, gogoşi pe abur, cu nucă şi mac, de la Casa Emilia Popa – Coşteiu de Sus, pecnez, sau magiun cu prune, fără zahăr, din Ţara Zimbrilor, dulceaţă din petale de mac sălbatic cu scotch whisky şi dulceaţă din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Ţara Silvaniei, vinuri de la staţiunea viticolă Apoldia Maoir – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Ce evenimente sunt în program

Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii îşi pot calcula amprenta ecologică personală, pot vedea cum prinde viaţă o bijuterie, pot înfrumuseţa tricouri vechi alături de elevii şi profesorii implicaţi în proiectele de promovare a sustenabilităţii în şcoli, pot confecţiona păpuşi din resturi de materiale textile, pot prepara alifii magice din plante, pot stupări cu un apicultor cu peste 120 de stupi în grijă şi o tradiţie de trei generaţii, se pot iniţia în dansul contemporan, pot exersa Slow Living şi pot explora oportunităţile de finanţare pentru organizaţii neguvernamentale.

40 de artizani şi-au anunţat participarea cu produse alimentare ecologice şi provenite din comerţul echitabil, bijuterii şi păpuşi hand-made, obiecte de decor şi obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice şi de îngrijire naturale, accesorii şi articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deşeuri textile sau reciclate. În fiecare seară, de vineri până duminică, este programat Festivalul Time To Rock, organizat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, la care şi-au anunţat participarea mai mulţi artişti. 

Evenimentul de la Timișoara promovează comportamentele responsabile, participanţii fiind încurajaţi să vină la festival cu mijloace de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta şi să aibă la ei un recipient pentru apă, care va fi servită de la reţeaua publică. Evenimentele au loc în cadrul proiectului „La Pas”, dezvoltat de CRIES în Programul cultural naţional “Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” şi este finanţat prin Programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *