Dacă Proust și madlena lui nu ar fi exista, ar fi trebuit, probabil, inventate. Nostalgia este probabil intrinsecă însăși condiției umane, selecționăm din trecut doar ce a rămas în memoria afectivă. În Franța, a apărut o tendință în restaurante care dă frâu liber nostalgiei și contrastează cu universalul brunch de inspirație anglo-saxonă: prânzul de duminică.
Primul care a lansat ideea cu circa un an în urmă a fost directorul de la Hotel Lancaster, nu departe de Champs Elise, scrie Vanity Fair, ediția italiană. Un loc dotat deja cu atmosferă vintage, date fiind toate mobilele d’antan prezente în hotel și în restaurantul său, Monsieur.
Vară sau iarnă, înăuntru sau în aer liber, restaurantul Monsieur propune un așa numit déjeuner du dimanche, un prânz de duminică, în notele principale ale gastronomiei franceze: mâncare bună la gust și de calitate și mai ales reprezentată de rețete tradiționale, ceva bun de băut, în tihnă.Iar ultima dar nu cea din urmă caracteristică: mese de grup și fără presiunea timpului.
O idee sclipitoare: toate obiectele de pe masă provin din magazinele de antichități
La mese aranjate ca odinioară: fețe ce masă albe cu broderii, veselă de porțelan de pe vremuri, argintărie de prima calitate și pahare de cristal. Dealtfel, în recunoașterea UNESCO pe care a primit-o în 2010 gastronomia franceză, una dintre motivații era reprezentată de arta aranjării mesei.
Toată vesela provine din târgurile de antichități și din magazinele cu acest specific de la Paris. Sunt obiecte cu un trecut, cu o istorie, chiar dacă poate cu imperfecțiuni. Care depășesc cu mult valoarea celor noi și anonime. Peste tot sunt magazine care dau pe dinafară de acest tip de obiecte, care nu mai fac casă bună cu frenezia modernă.
Un fel de slow food, dar francez în formă și spirit. Fără brunch, fără bufet, fără aperitive. La masa care începe la ora 13 porțiile nu sunt servite în farfurii individuale. Pe masă ajung platouri mari din care se servește fiecare. Sau, celebrele supiere. Sau chiar direct vasele în care a fost preparată mâncarea.
Meniul se schimbă lunar
În cele patru duminici ale fiecărei luni, meniul se repetă, fiind vorba de preparate de sezon. Dar lună de lună propunerile sunt altele, inspirate totdeauna din meniurile de la mesele bunicilor. Trebuie să fi atins o coardă foarte sensibilă ideea, pentru că niciodată nu rămâne duminica vreo masă neocupată.
Printre protagonistele din meniuri: uovă mimoza/umplute, blanquette de veau/ carne de vită în sos alb de ouă și smântână, caserolă de fasole cu carne, bœuf bourguignon/ carne de vită gătită în sos de vin de Borgogne. Sau, bouillabaisse / supă de pește din Provence, pot au feu/ un fel de rasol țărănesc cu legume gătit lent, pui cu pommes grenailles/ cartofi noi la cuptor, gigot d’agneau/ pulpă de miel la cuptor cu sparanghel gratinat.
Ca desert, celebrele tarte tatin sau alte torturi tradiționale, iar pe final un platou de brânzeturi. În total, un meniu cu patru feluri de mâncare: aperitiv, un fel principal, garnitură de legume, desert și brânzeturi. La prețul deloc exagerat de 70 euro de persoană.