Afirmațiile înșelătoare despre tendințele de slăbire domină pe rețelele sociale, milioane de utilizatori distribuind și încercând rețete care promit rezultate rapide, iar rețeaua euronews.com a încercat să investigheze fenomenul.
Utilizatorii platformei TikTok distribuie și consumă foarte mult conținut printre care se regăsesc și videoclipuri virale care pretind că oferă sfaturi de frumusețe și wellness cu buget redus de tip „do it yourself”. Mai concret, rețete sau regimuri despre cum să slăbești rapid fără să ieși din casă, fie prin prepararea de băuturi cu ingrediente pe care le ai la îndemână în bucătărie, fie prin ungerea pielii cu ulei.
Două dintre cele mai populare din acest an: aplicarea cu ulei de ricin și cafeaua cu lămâie. O singură postare despre uleiul de ricin a adunat 49.000 de aprecieri, iar tendința cafelei cu lămâie, care a început să câștige popularitate pe platformă în 2024, rămâne una dintre cele mai populare din acest an în ce privește soluțiile de slăbit, postările individuale ajungând până la 25.900 de aprecieri.
Diferiți TikTokeri, de exemplu, susțin că masarea zilnică pe burtă cu ulei obținut din boabe de ricin presate poate aplatiza stomacul în doar câteva săptămâni. Euronews Health a vorbit cu experți pentru a analiza aceste două tendințe virale de pierdere în greutate.
Uleiul de ricin pe abdomen nu are niciun efect aplicat pe piele
Priya Tew, dietetician specialist și director al Dietitian UK și purtător de cuvânt media al Asociației Britanice de Dietetică a explicat că, deși aplicarea uleiului de ricin pe stomac nu provoacă daune, aceasta nu duce nici la o pierdere semnificativă în greutate. „Nu există nicio dovadă că acesta poate ajunge în interiorul tău. Prin urmare, ceea ce facem de fapt este să ne hidratăm pielea de pe abdomen. Așadar, dacă doriți să aveți un abdomen hidratat, atunci nu ezitați,” a spus ea.
„Este foarte ușor să te uiți la unul dintre aceste videoclipuri și să spui, ‘oh wow, uite ce schimbare’ și să te lași absorbit de aceste idei. Dar de multe ori, aceste lucruri sunt falsificate”, a insistat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dr Adam Collins, profesor de nutriție la Universitatea Surrey, oferă un punct de vedere similar.
Cu siguranță nu există nicio motivație metabolică pentru care această aplicare ar afecta în vreun fel funcționarea subcutanată și cu siguranță nu va afecta grăsimea viscerală, a explicat Collins.
Cafeaua cu lămâie nu are niciun efect asupra special metabolismului
O altă tendință virală TikTok de pierdere în greutate implică adăugarea de lămâie la cafea, cu argumentul că această combinație ar stimula metabolismul și ar ajuta la arderea grăsimilor mai eficient datorită cofeinei. Cu toate acestea, adăugarea lămâii la cafea nu sporește efectul de pierdere rapidă în greutate, potrivit lui Collins.
„Nu e ca și cum dintr-o dată vei arde sute de calorii în plus sau vei arde zeci și sute de grame de grăsime, decât dacă crești doza de cofeină. Dar atunci aceasta are alte efecte dăunătoare”, a spus el.
În timp ce cafeaua poate crește ușor metabolismul și poate îmbunătăți vigilența, impactul său poate crea un efect de contrabalansare în ceea ce privește sațietatea alimentară, potrivit doctorului Christophe Matthys, profesor de nutriție umană la KU Leuven, șeful Unității de Nutriție Clinică, Spitalele Universitare din Leuven.
„Dacă oamenii încep să consume multă cofeină, de exemplu, vor avea o potențială privare de somn. Va exista o reacție hormonală și un răspuns care va întârzia din nou nivelul de sațietate, ceea ce te va stimula să mănânci mai mult”, a spus Matthys.
Tendințele social media nu numai că pot induce în eroare pe cineva către o dietă necorespunzătoare de pierdere în greutate, dar pot influența și relația utilizatorilor cu mâncarea.
„Oamenii încep să dezvolte relații foarte ciudate care nu sunt neapărat legate de fiziologie sau imunologie,” a mai spus Matthys. „Ci mai degrabă dintr-un punct de vedere mental și psihologic. Atunci devine foarte dificil să se restabilească o relație normală cu mâncarea, mai ales în rândul tinerilor.”
„Rezultatele durabile necesită un angajament pe termen lung”
Deși sfaturile și tendințele pot părea a fi soluții ușoare, realitatea este că rezultatele durabile necesită un angajament pe termen lung, a subliniat Tew.
„Gândiți-vă care sunt schimbările mici pe care le puteți face și pe care le puteți susține. Ar putea fi adăugarea unei porții suplimentare de fructe în timpul zilei, de exemplu, sau alegerea de a mânca niște nuci în loc de chipsuri. Aceste mici schimbări repetate vor face diferența”, a spus ea.
Tew a reamintit, de asemenea, că mărimea corpului nu este întotdeauna un indicator al sănătății. „Putem fi sănătoși în toate dimensiunile, formele și corpurile. Deci, dacă vă aflați într-un corp de dimensiuni mari, nu înseamnă că nu sunteți sănătoși. Nu înseamnă neapărat că trebuie să slăbiți, ați putea fi perfect bine așa cum sunteți,” a adăugat Tew.
