Tania Fântână, nutriționist: Iată cum te poți îngrășa, deși mănânci sănătos / Alimente sănătoase prietenoase cu silueta

Tania Fântână 17 iunie 2 comentarii 5526 vizualizări
tania fantana, nutritionist, mancat sanatos, slabit

Atunci când vrei să slăbești și nu vrei să fii prea drastic cu tine, îți spui că dacă vei mânca sănătos automat kilogramele se vor duce.

Ce înseamnă să mănânci sănătos? Păi, alegi să consumi alimentele acestea despre care tot citim: cereale integrale, fructe, legume, alimente la modă (avocado, humus, tot felul de brânzeturi etc.). Renunțăm chiar și la pâine în favoarea crackerșilor integrali sau cu semințe, prăjim pâinea înainte de a o consuma, adăugăm uleiuri fine și cât mai „virgine”, punem semințe în salate, facem deserturi în casă etc.

Sigur că faptul că toate cele enumerate mai sus nu sunt procesate ne ajută și din punct de vedere al sănătății. Dar oare pe cântar se vede vreun beneficiu? O scurtă analiză mai jos.

Despre mâncatul sănătos am mai scris, dar despre calorii și prieteni falși dar sănătoși nu-mi aduc aminte. Las mai jos o listă ca totul să fie clar:

  • Pastele integrale au același număr de calorii ca cele obișnuite.
  • Orezul brun are același număr de calorii ca orezul alb.
  • Pâinea cu maia = număr de calorii al pâinii albe „de 1 leu”.
  • Pâinea de secară = număr de calorii al pâinii din grâu.
  • Lipia integrală = număr de calorii al lipiei albe = număr de calorii al pâinii albe.
  • Brânza de capră = număr de calorii al brânzei de vacă.
  • Nucile și semințele = număr de calorii al ciocolatei.
  • Ciocolata amară = număr de calorii al ciocolatei cu lapte.
  • 1 avocado = ¾ din numărul de calorii al unei ciocolate mari.
  • 1 pahar de vin roșu = număr de calorii al unui pahar de vin alb.

Cred că din exemplele de mai sus este evident că ingredientele considerate mai sănătoase (prin prisma aportului crescut de fibre sau absenței grăsimilor animale, considerate nesănătoase sau datorită prezenței diverse categorii de fitonutrienți considerați anticancerigeni) nu au nimic de-a face din punct de vedere caloric cu suratele lor mai puțin sănătoase sau chiar mai procesate.

Slăbitul, pe de altă parte, are de-a face cu deficitul caloric și nu neapărat cu sănătatea. Desigur, că ne dorim să facem lucrurile cu cap și este sănătos să vrei să slăbești mâncând alimente de calitate. Dar, dacă aveți în dietă alimente sănătoase din surse bune, dar totuși nu slăbiți, să știți că asta e cauza. Deși mâncați sănătos, nu reușiți să faceți deficit caloric, adică mâncați mult, ce să mai lungim vorba. Slăbitul vine pe fondul unui aport mai scăzut de calorii decât consumul. Deci, umblați fie la aport (reduceți consumul), fie mișcați-vă mai mult.

Alimentele sănătoase, integrale, din surse vegetale nu au proprietăți de ardere a caloriilor. Dacă alături de cinci mici puneți o salată, tot vă îngrășați. Dacă însă în loc de cinci mici puneți doi și faceți salată mai mare, este posibil să slăbiți. Și vă satisfaceți și pofta de mici. Cam așa trebuie să învățăm să lucrăm cu mintea noastră pe termen lung astfel încât și talia să fie așa cum ne-o dorim.

Alimentele integrale sunt considerate sănătoase pentru că vin cu aport de fibre. Fibrele înseamnă tranzit mai bun, mai puține probleme de constipație, un colon fericit și șanse mai mici să dezvoltăm boli urâte cauzate de consumul excesiv de carne (roșie), de grăsimi animale și de mâncare prea procesată. Deci, dacă mâncați o porție de paste integrale, nu vă înșelați că o să slăbiți. Dacă sunt tot în porții mari și tot cu brânză sau sosuri grele, aleluia pentru slăbit. Alta e treaba desigur dacă puneți un pumn de paste integrale într-o salată de crudități sau într-un ghiveci de legume. Mai diluați răul, cum se spune…

Brânzeturile de capră, oaie, bivoliță sau „sibiene” sunt o altă capcană. Laptele fiind mai gras decât cel de vacă și produsele rezultate sunt mai grase. Tot grăsime animală e și tot rea dacă te împrietenești cu ea prea mult. Eu una mă limitez la un pachet de 300 g pe săptămână și tot mi se pare că exagerez. Recunosc că îmi place să pun brânză în aproape orice. Deh, gurmanzii mă înțeleg cu siguranță.

Nu cumpăr niciodată mai mult de 2-3 feluri de brânză pentru că m-ar tenta să gust din fiecare și aș mânca mai mult. Stimulii din brânzeturi sunt mulți: sărat, cremos, faptul că îți zâmbește de pe raftul frigiderului de fiecare dată când deschizi ușa, că nu necesită gătit și mai mult de atât se pare că în brânzeturi avem și ceva substanțe opioide… știți voi, chestiile alea din mac. Deci, înțelegeți acum de unde vine dragostea asta inexplicabilă.

Despre avocado ce să zic… eu tot încerc să vă sperii dar voi nu și nu. Măcar atunci când îl mâncați nu-l mai alăturați cu ou sau brânză, alte surse de grăsime, deși așa arată bine în poze. Mâncați 2-3 avocado pe săptămână și în combinații cu legume crude, rețeta aia de guacamole mi se pare o invenție bună. Nu i-aș mai adăuga ulei de măsline (chiar dacă e făcut de mama soacră pe balcon) căci are el destul. Avocado conține grăsimi bune (tot ca cele din nuci și pește) dar tot grăsimi sunt.

Deci, dacă vreți să mergeți pe partea de sănătate, să fiți sănătoși, păstrați-vă un număr decent de kilograme (decent înseamnă normoponderal). Kilogramele în plus, grăsimea, mai ales cea viscerală, e rea pentru sănătate indiferent din ce este ea construită.

Năutul și lintea să știți că nu sunt mai ușoare decât fasolea. Au același număr de calorii și conținut ridicat de carbohidrați. Nu le mai priviți ca surse de proteine decât dacă țineți post. Sunt tot leguminoase (un fel de surori ale cerealelor) și încercați să le combinați cu legume crude sau gătite și mai puțin cu carne sau brânză.

Humusul este o combinație de năut + pastă de susan. Unde susan = ulei de susan = grăsime cât în uleiul de floarea soarelui = mult = potoliți-va. Dacă vreți o variantă de spread din ăsta mai dietetic, hai să ne întoarcem la banala salată de vinete. Fără maioneză, că doar nu e Revelionul. Humusul nu este o alternativă cu aceleași calorii la zacuscă sau salata de vinete, ci una mai calorică.

Semințele de orice neam sunt surse de grăsimi pentru că asta conțin în mare parte. Adăugate peste tot sporesc numărul de calorii. Dacă mâncați ulei de măsline, nuci, pește, avocado, nu este nevoie să faceți abuz de semințe. Folosiți-le dimineața în musli cu iaurt și cereale sau într-o salată în care nu ai altă sursă de grăsime din cele enumerate mai sus și în felul acesta te asiguri că nu ai un număr exagerat de calorii în farfurie.

Citește și Nutriționistul Tania Fântână: Câteva vorbe despre slăbitul la copii / Justificarea veșnică este că e copil și e în creștere. Corect, dar nu grăsimea și făinoasele o să-l ajute

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *