Tancurile sunt esențiale în străpungerile făcute de Ucraina în Kursk. Ce mănâncă și cum mănâncă echipajele în timpul misiunilor, care pot dura 20 de ore / Multe vehicule, echipate cu un dispozitiv iubit de tanchiști

George Mănescu 19 septembrie 1 comentarii 10215 vizualizări
coloana ucraineana de tancuri Sursa foto: Flickr / 7th Army Training Command

Trupele ucrainene au străpuns liniile rusești din Kursk în mai multe puncte. Străpungerea în războiul modern este o manevră complexă care implică forțarea trecerii prin linia defensivă a inamicului, crearea unei breșe și exploatarea acesteia pentru a avansa rapid și a destabiliza forțele opuse. Tancurile sunt esențiale în această operațiune, deoarece oferă putere de foc superioară și protecție pentru infanteria care exploatează breșa.

Viața la bordul unui tanc care se află într-o misiune de străpungere a liniilor inamice este foarte stresantă. Vizibilitatea este redusă, iar amenințările sunt multiple, fie că este vorba de mine, rachete antitanc, drone FPV sau elicoptere de atac. De aceea, echipajul, cu simțurile ascuțite la maximum, nu are timp să oprească pentru a lua masa. Astfel, militarii se bazează pe rațiile individuale de luptă (Meal, Ready-to-Eat/MRE) aflate la bord. Acestea conțin pachete pentru micul dejun, prânz și cină.

Consumul de energie al unui echipaj de tanc aflat în luptă este mare, de aceea, în cadrul NATO, aceste rații pentru 24 de ore au aproximativ 3.600 kcal. Militarii ucraineni folosesc rații standard oferite de aliații occidentali.

Aceste rații includ o varietate de opțiuni alimentare, cum ar fi feluri principale, gustări, deserturi și băuturi, toate sigilate pentru a asigura o perioadă lungă de valabilitate și pentru a preveni deteriorarea. Ambalajul poate varia de la conserve la pungi sigilate în vid, asigurând că alimentele rămân comestibile chiar și în condiții dificile. Unele rații includ, de asemenea, încălzitoare de rații fără flacără, permițând soldaților să își încălzească mesele fără a avea nevoie de o flacără deschisă sau de echipament de gătit suplimentar.

„Cea mai importantă piesă de echipament dintr-un vehicul blindat britanic”

Unele tancuri, precum cele primite de la aliații europeni – precum Challenger 2, M1 Abrams sau Leopard 2 – au în interior un dispozitiv numit vas de fierbere (Boiling Vessel/BV). Dispozitivul se conectează la sistemul electric al tancului și permite fierberea de apă pentru prepararea de ceai, cafea și alte alimente (precum supa la plic). Acesta este considerat de către tanchiștii britanici „cea mai importantă piesă de echipament dintr-un vehicul blindat britanic”.

vas de fierbere britanic
BV britanic (Sursa foto: Wikimedia Commons / Tallmale188)

Piesa de echipament a devenit esențială pentru menținerea moralului și a sănătății echipajului în timpul operațiunilor de luptă prelungite, deoarece poate furniza mese și băuturi calde în siguranța vehiculului.

Condițiile de înghesuială din interiorul unui tanc fac ca pauzele de masă să fie scurte și funcționale, concentrându-se pe hrănirea echipajului și minimizând, în același timp, timpul petrecut de acesta expus la potențiale amenințări. În timpul operațiunilor, tanchiștii pot lucra până la 20 de ore pe zi, astfel încât posibilitatea de a mânca fără a părăsi vehiculul este esențială.

Surse: We are the Mighty, Tank Historia, Defense Logistics Agency, Coffee or Die

Citește și: Marina SUA introduce în serviciu un nou submarin de vânătoare/atac. Mâncărurile oferite la prima masă de la bord / Plus: informații interesante despre gastronomia clasei Virginia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *