Supa de pui a Reginei Camilla. Felul de mâncare preferat pentru prânzurile în familie. Rețeta e simplă, iar rezultatul e de-a dreptul gustos / Regele Charles urăște risipa alimentară și culege ciuperci

Regele Charles și Regina Camilla / Sursa foto: Facebook Regele Charles și Regina Camilla / Sursa foto: Facebook

Tom Parker Bowles, în vârstă de 49 de ani – scriitor culinar și fiul Reginei Camilla – îmbină două subiecte pe care le cunoaște bine, gastronomia și stilul de viață al familiei regale, într-o nouă carte de bucate. Volumul, cel de-al nouălea publicat de Tom Parker Bowles, intitulat Cooking and the Crown: Royal Recipes from Queen Victoria to King Charles III (Rețete Regale de la Regina Victoria la Regele Charles al III-lea), a fost lansat pe 22 octombrie și include 100 de rețete pe care Regina și Regele le agreează, iar pe unele dintre ele Camilla le-a preparat pentru ea și copiii ei, de nenumărate ori. 

Supa de pui, preferata familie Bowles

Supa de pui a Reginei Camilla, un fel de mâncare care intră în categoria celor de tipul „comfort food”, fiul său o descrie drept „mâncarea de prânz preferată” a mamei sale. 

Despre Camilla, Tom spune că era și este o „bucătăreasă bună”, și că excela în prepararea ouălor jumări gătite lent și a puiului la cuptor. El povestește că evita cu orice preț condimentele și preparatele cu curry, că niciodată nu urma strict o rețetă și că alegea „mâncărurile foarte, foarte simple” atunci când pregătea mesele pentru Tom și sora sa, Laura, la casa lor de lângă Chippenham, în Wiltshire.

Într-un interviu exclusiv cu Geordie Greig, redactorul-șef al The Independent, Tom Parker Bowles a discutat despre tot, de la amintirile sale culinare din copilărie, până la felurile de mâncare care provoacă agitație la Palatul Buckingham.

Mâncare simplă și bună

Unele dintre rețetele adunate în acest ultim volum publicat de Tom, au ca scop declarat acela de a oferi cititorilor o privire asupra vieții familiei regale britanice din ultimii 180 de ani. „Mâncarea este o prismă prin care poți vedea multe lucruri – istorie, societate și economie”, spune acesta. Volum său explorează istoria gastronomiei din familia regală – de la banchetele fastuoase ale Reginei Victoria, la abordarea ponderată a monarhilor moderni.

Acesta a mai mărturisit că de fiecare dată când este posibil mama sa îl invită la cină în restaurante mici, unde se bucură de discreție și nu sunt recunoscuți, sau dacă totuși se întâmplă, cutumele eleganței britanice își spun cuvântul, iar prezența lor este pur și simplu ignorată. 

„Sunt incredibil de mândru de ea” spune el. „Are o vârstă la care majoritatea oamenilor se gândesc la pensionare, dar ea nu se plânge niciodată; pur și simplu își continuă activitatea și se străduiește sincer să facă totul cât mai bine și mai natural”, spune Tom, citat de Independent. 

Supa de pui a Reginei Camilla – rețeta 

Pentru că este una dintre mâncărurile preferate, rețeta supei de pui a fost printre cele care au fost mediatizate fiind preluată de site-urile de cooking și în secțiunile de food ale cotidianelor. 

Ai nevoie de următoarele ingrediente

  • 1,4 litri supă de pui de calitate
  • 1 cartof mediu, tăiat cuburi mici (150-200 g)
  • 2 bucăți piept de pui fără os și fără piele, gătite în prealabil, și fărâmițate, fără piele,  (aproximativ 150 g)
  • 1 morcov mare, curățat și tăiat fin (100 g)
  • 1 tijă mare de țelină, tăiată fin (50-60 g)
  • 280 g varză tăiată subțire (nu o ignora, pare ingredientul care face supa cu adevărat specială – n.a)
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ½ linguriță sare 
  • ½ linguriță piper negru
  • Puțin sos de ardei iute (opțional, dar indicat)
  • Parmezan ras, pentru servire (din belșug)

Asigură-te că toate ingredientele sunt pregătite – pieptul de pui este deja gătit și mărunțit, legumele sunt curățate și tăiate fin.

Într-o oală mare, pune supa de pui și lasă-o să ajungă la punctul de fierbere. Când supa începe să fiarbă, adaugă cartoful tăiat fin, morcovul și țelina. Redu focul la mediu și lasă legumele să fiarbă timp de 10-12 minute, sau până când cartoful și morcovul sunt moi. Adaugă puiul mărunțit și varza. Continuă să gătești la foc mediu timp de 10 minute, până când varza este fragedă și se amestecă bine în supă. Adaugă sucul de lămâie, sarea și piperul. Gustă și ajustează condimentele după preferințe. Dacă dorești un gust mai picant, poți adăuga câteva picături de sos de ardei iute.

Toarnă supa în boluri și presară parmezan ras deasupra fiecărui bol, după gust. Poți servi supa alături de felii de pâine prăjită.

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Regele, categoric împotriva risipei de alimente

Același Tom Parker Bowles este cel care a oferit informații din interior legate de obiceiurile alimentare ale Regelui, mult mai simple decât cea a strămoșilor săi. Dacă Regina Victoria, cunoscută pentru apetit, savura 12 feluri la micul dejun, 8-12 feluri la prânz și 10-14 feluri la cină, Regele Charles este cunoscut pentru reticența de a risipi mâncare. 

Pasiunea sa pentru grădinărit, culturi ecologie și respectul pentru munca fermierilor, durabilitate și agricultura regenerativă, face din Rege un opozant categorie împotriva exceselor și a opulenței alimentare pe care o consideră inutilă, în viața de zi cu zi. Cu o excepție: ospitalitatea regală și banchetele de stat unde totul trebuie să fie la cel mai ridicat nivel. La aceasta se adaugă pasiunea Camillei pentru hrana simplă. 

Tom Parker Bowles: „Nu există risipă, totul este reciclat, totul este refolosit. Dacă rămâne mâncare care nu a fost servită de la cină, acel ceva va fi transformat în altceva și va apărea în ziua următoare, la prânz. Nimic nu este aruncat, pentru că Regele se opune categoric”.

Regele este un susținător al sustenabilității, iar Proiectul Alimentar lansat la Încoronare, este coordonat de acesta dintr-un fond caritabil, cu scopul de a reduce risipa de alimente și de a sprijini persoanele care trăiesc în „insecuritate alimentară”. „Nu este doar un gest de fațadă din partea Regelui, el chiar practică ceea ce predică. Chiar este un erou în domeniul alimentar. Este fascinant să discuți cu el despre diverse soiuri de prune, pere sau alte produse, sau despre ce înseamnă agricultura sustenabilă și curată”, spune Tom Parker Bowles, care apare frecvent ca critic la emisiunea „MasterChef” de pe BBC One. 

Regele Charles / Sursa foto: Facebook
Regele Charles / Sursa foto: Facebook

Meniul Regal

În lunile reci, Camilla mănâncă zilnic la micul dejun un bol de terci de ovăz, preparat cu fulgi de ovăz scoțian, lapte integral, un praf de sare și miere. Mierea provine de la stupii pe care îi deține la casa sa din Wiltshire. Vara, alege iaurtul simplu și fructele de sezon.

Potrivit lui Parker Bowles, prânzurile sunt și ele ușoare; supă de pui sau somon afumat, în timp ce Charles este cunoscut pentru faptul că nu mănâncă prânzul deloc, dar consumă fructe uscate și miere la micul dejun și îi place foarte mult carnea de berbec.

Ceaiul de după-amiază a fost întotdeauna un spectacol – și o masă importantă și consistentă în sine. Sunt sandvișuri mici cu legume proaspete și carne de curcan și foietaje sarate și dulci.

De fiecare dată când este posibil se servesc ciuperci, la prânz sau cină. Și Charles, și Camilla, sunt foarte buni cunoscători ai ciupercilor și adoră să le culeagă. „Amândoi sunt micologi foarte pasionați și cunosc soiurile de ciupercile foarte, foarte bine. Toamna găsești ciuperci porcini și gălbiori… Merg cu mama și există multe locuri grozave de cules ciuperci în Scoția. Este o plăcere”, spune Tom.

Sursa foto: facebook/ royal.uk/the-queen

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *