Sumele exorbitante pe care le plătesc primăriile marilor orașe să curețe guma de mestecat aruncată la întâmplare. Curățatul costă mult mai mult decât producția

guma de mestecat curatarea gumei de mestecat cat costa primariile taxa in Marea Britanie foto: pixabay.com@LiveLaughLove

Guma de mestecat care sfârșește pe trotuar sau asfalt și nu în coșul de gunoi nu este biodegradabilă și nu dispare de la sine. Majoritate gumelor de mestecat din prezent au în compoziție, pe lângă zahăr și arome, derivați din petrol, care se regăsesc, de exemplu, și în combustibilul diesel, pungi de plastic și lipiciuri. Dar care nu sunt trecute pe etichetă ca atare.  Un mare producător din Italia spune că este permisă folosirea lor în industria alimentară, motiv pentru care nu poluează.

Ce presupune guma aruncată pe stradă la întâmplare

Guma de mestecat are și o zi internațională, 30 septembrie, prilej cu care în Italia au apărut discuții dacă nu cumva producătorii de gumă de mestecat ar trebuie taxați, iar acei bani să fie folosiți pentru a curăța guma aruncată la întâmplare pe stradă. Iar asta, pentru că primăriile plătesc anual sume neinchiput de mari pentru a curăța gumele care se lipesc de carosabil sau de betonul trotuarelor, alterând considerabil decorul urban.

Pentru curățarea gumei de mestecat de pe străzi se folosește un jet dintr-o soluție de apă cu solvenți chimici. Mai nou, încep să apară dispositive care folosesc apă caldă și mai puține substanțe chimice. Însă problema rămâne, pentru că gumele ajung toate în rețelele de canalizare. Vor produce ulterior microplastic, o problemă majoră a ecosistemelor actuale, pentru că este ingerat de oameni și animale în mod inconștient. Cu alte cuvinte, nu poluează în mod direct, dar indirec, da.

La Singapore, de exemplu, problema s-a rezolvat prin interzicerea mestecării gumei pe stradă, în 1992. Dincolo de faptul că medicii au evidențiat și faptul că nu este deloc un obicei sănătos să mesteci gumă: mișcarea de masticație stimulează producția de sucuri gastrice care însă nu găsesc alimente pe care să le transforme și pot genera gastrită.

În Marea Britanie, banii pentru curățat gumele vin dintr-o taxă plătită de cei care le produc

Însă dincolo de alegerile individuale legate de sănătate și de poluarea pe care o produce în timp prin microplastic, curățarea gumei de pe străzi reprezintă o adevărată provocare pentru primăriile care țin la aspectul orașului.

În Italia, date ceva mai vechi arătau că primăria din Roma a cheltuit în 2015 circa 5 milioane de euro pentru curățarea gumelor de pe stradă, potrivit economiacircolare.com, care citează date oferite în urma unei interpelări oficiale adresate consiliului local. În medie, circa 1 euro pentru fiecare gumă aruncată la întâmplare pe trotuar.

De curând, scrie BBC, la Newcastle consiliul municipal a anunțat achiziționarea aparaturii de ultimă generație pentru curățarea gumelor de mestecat lipite de carosabil din fonduri adunate în acest scop de către o așa numită  Chewing Gum Task Force, cu participare Keep Britain Tidy, o organizație non guvenamentală.

Mai exact, este vorba de suma de 12.500 lire sterline pentru aparatură de mici dimensiuni care poate pătrunde acolo unde mașinăriile mai mari nu reușesc, portable electric chewing gum removal backpacks.

„Nimănui nu-i place să vadă pete de gumă pe străzi, iar curățarea lor poate fi scumpă și cere mult timp”, a spus Marion Williams, reprezentantă a Partidului Laburist în consiliul municipal. În două luni au fost curățate circa 60% din petele de gumă de pe străzi, a spus ong-ul menționat.

7 milioane anual cheltuiți în Marea Britanie în timpul guvernului conservator

Conform informațiilor oficiale ale guvernului conservator anterior, în Marea Britanie 50 de municipalități au primit în total circa 1,2 milioane de lire sterline în acest scop, începând din 2021, potrivit datelor guvernului Sunak.  Anual, în perioada aceluiași guvern s-au cheltuit câte 7 milioane de euro la nivel național.

Însă acea task force care s-a ocupat de strângerea fondurilor a fost creată de Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) al guvernului britanic și finanțată de producătorii de gumă de mestecat. Ceea ce în Italia nu se întâmplă, și tocmai de aici dezbaterea recentă.

În Italia, firma care deține 90% din piață nu contribuie la curățenie

Cel mai mare producător prezent pe piața italiană este o firmă care aparține unei familii italiene dar care actualmente are sediu la Luxemburg, cu circa 90% cotă de piață, grupul Perfetti Van Melle. Și care, în 2022, potrivit Corriere della Sera, a avut o cifră de afaceri de circa 3 miliarde de euro.

În replică la un articol de presă în care se lansa ipoteza dacă nu cumva ar fi normal ca firmele producătoare să finanțeze campanii de sensibilizare și chiar să plătească o taxă pentru a contribui astfel la curățarea gumelor aruncate la întâmplare, Perfetti Van Melle a răspuns că ”de-a lungul anilor a desfășurat diferite acțiuni de sensibilizare a consumatorilor pentru a arunca unde trebuie guma după utilizare și că pe pachet sunt trecute clar indicațiile legat de unde trebuie aruncată”. Evitând, de facto, să răspundă pe chestiunea legată de taxate, așa cum se întâmplă în Marea Britanie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *