Sucurile și gemurile de fructe, mierea și laptele deshidratat: noi reguli privind etichetarea și compoziția / Autoritățile europene urmăresc o mai bună informare a consumatorilor și combaterea fraudelor alimentare

miere, suc de fructe, Consiliul Uniunii Europene, mic dejun foto: pexels.com/Valeria Boltneva

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, 29 aprilie,  norme actualizate privind compoziția, etichetarea și denumirea mierii, sucurilor de fructe, gemurilor de fructe și laptelui deshidratat, potrivit unui comunicat al forului european.

Noile reguli sunt numite și „directive pentru micul dejun” și au fost aprobate în formă revizuită pentru a consolida standardele de marketing și a îmbunătăți informarea consumatorilor.

 Mai exact, „directivele pentru micul dejun” actualizate urmăresc să ajute consumatorii să facă alegeri mai informate, să asigure mai multă transparență cu privire la originea produselor și să reducă frauda alimentară.

„Adoptarea standardelor de marketing revizuite pentru anumite produse alimentare pentru micul dejun arată angajamentul Consiliului Uniunii Europene de a consolida producția europeană și de a combate frauda alimentară. O transparență sporită va oferi consumatorilor posibilitatea de a face alegeri mai informate și mai sănătoase”, a declarat David Clarinval, viceprim-ministru belgian și ministru pentru lucrătorii independenți, IMM-uri și agricultură, reforme instituționale și reînnoire democratică

Principalele îmbunătățiri

Miere

În cazul amestecurilor de miere, noile norme vor face etichetarea țărilor de origine mai clară, pentru a crește transparența și a combate frauda cu miere. Etichetarea va indica țările de origine în ordine descrescătoare, în funcție de greutate, inclusiv procentul pe care îl reprezintă fiecare țară.

Statele membre pot decide ca, pentru mierea introdusă pe piața națională, să fie permisă indicarea numai a procentului de contribuție la amestecul de miere al primelor patru țări de origine, dacă aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestecul respectiv.

Sucuri de fructe

Sunt introduse trei categorii de sucuri de fructe, și anume „suc de fructe cu conținut redus de zahăr”, „suc de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „suc de fructe cu conținut redus de zahăr concentrat”, pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut redus de zahăr.

Datorită noilor standarde, mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri naturale” poate fi acum utilizată pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească informațiile consumatorilor, deoarece consumatorii nu sunt adesea conștienți de diferența dintre sucurile de fructe (care, prin definiție, nu pot conține zaharuri adăugate) și nectarurile de fructe.

Gemuri

Conținutul minim de fructe va fi crescut de la 350 la 450 g pe kilogram în gemuri și de la 450 la 500 g pe kilogram în gemurile suplimentare. Acest lucru va ajuta la reducerea cantității de zahăr din dulcețuri, permițând diete mai sănătoase și susținând piața fructelor.

Lapte

În cazul laptelui deshidratat se va permite utilizarea tratamentelor care produc produse lactate deshidratate fără lactoză.

Pașii următori

Legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării ei. Noile măsuri vor fi aplicabile în întreaga Uniune Europeană după doi ani.

Context

Comisia Europeană (comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski) a propus revizuirea anumitor „directive pentru micul dejun” în aprilie 2023, în vederea actualizării standardelor de marketing UE existente și a asigurării utilizării lor consecvente în întreaga UE.

foto: pexels.com/Valeria Boltneva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *