SUA vor să interzică achizițiile de sucuri și dulciuri cu tichete sociale / Idaho va fi primul stat care va pune în aplicare această măsură, începând cu luna iulie

bauturi, medici, alzheimer, creier

Cel puțin zece state americane au instituit sau iau în considerare interzicerea utilizării beneficiilor SNAP (Programul de Asistență Nutrițională Suplimentară, cunoscut anterior sub numele de „food stamps”) pentru achiziția de sucuri îndulcite și dulciuri. Idaho va fi primul stat care va pune în aplicare această măsură, începând cu luna iulie, conform Food Institute.

Măsura este susținută de secretarul pentru Agricultură, Brooke Rollins, și de secretarul pentru Sănătate, Robert F. Kennedy Jr., care și-au exprimat acordul cu privire la aceste restricții. Dacă vor fi aprobate la nivel federal, ar fi pentru prima dată când administrația interzice categorii specifice de produse alimentare în cadrul SNAP.

Oficialii din domeniul sănătății susțin că zahărul este un factor major care contribuie la obezitate și la apariția unor boli cronice. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 100 de milioane de adulți din SUA — adică 40,3% din populație — suferă de obezitate. Dintre aceștia, 20% (aproximativ 15 milioane) au venituri mai mici de 130% din nivelul de sărăcie, iar 39% (circa 28 de milioane) se situează între 130% și 350% sub acest prag.

Stephanie Hodges, nutriționist în sănătate publică la organizația The Nourished Principles, a declarat pentru The Food Institute că interzicerea produselor bogate în zahăr nu este soluția ideală.

„Cercetările au arătat beneficiile stimulentelor pentru a ajuta cumpărătorii să obțină alimente pentru o dietă mai sănătoasă”, a spus Hodges, adăugând că, în lipsa acestora, „este puțin probabil ca participanții să redirecționeze fondurile către alimente mai sănătoase”.

„Când ne gândim la comportamentul de cumpărare al consumatorilor, chiar și al nostru, nu înlocuim o băutură carbogazoasă sau o ciocolată cu un măr sau o căpățână de broccoli. Interzicerea anumitor băuturi, alimente sau grupe alimentare fără a oferi stimulente pentru opțiuni mai sănătoase nu va avea impactul pe care mulți factori de decizie cred că îl va avea asupra sănătății și nutriției.”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Programul SNAP are un buget de 1.150 de miliarde de dolari și sprijină aproximativ 42 de milioane de americani. Datele CDC mai arată că cei mici consumă zilnic cu cel puțin 50% mai mult zahăr decât cantitatea recomandată, ceea ce contribuie la afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Industria alimentară a reacționat dur

Un studiu realizat în 2014 de Universitățile Stanford și California-San Francisco a constatat că eliminarea băuturilor răcoritoare din lista de produse eligibile în cadrul SNAP și restituirea unei părți din suma cheltuită pe produse proaspete a crescut consumul de fructe și legume, dar nu a redus rata obezității.

Robert F. Kennedy Jr. a declarat că dorește să integreze SNAP în inițiativa sa „Make America Healthy Again” („Să facem din nou America sănătoasă”). Pe lângă Idaho, și alte state precum Arkansas, Indiana, Iowa, Utah, Texas, Arizona, Montana, Missouri, Tennessee și Virginia de Vest iau în considerare măsuri similare, potrivit Newsweek. Reuters adaugă Nebraska pe listă, iar Politico menționează că și California și Colorado ar putea solicita derogări pentru a introduce restricții.

„Mesajul pe care vreau să-l transmit țării astăzi și tuturor celorlalți guvernatori este: aliniați-vă… și depuneți o cerere de derogare la agenția mea, iar noi vi-o vom aproba. Așa vom câștiga această luptă”, a declarat Kennedy într-o apariție alături de guvernatorul Virginiei de Vest, Patrick J. Morrisey.

Industria alimentară reacționează dur. American Beverage Association a criticat inițiativa, spunând că: „Restricțiile SNAP nu vor face pe nimeni mai sănătos și nu vor economisi bani publici. Actuala dezbatere arată clar că tot mai mulți oameni își dau seama de realitatea acestor propuneri: sloganuri superficiale care afectează familiile americane și veteranii, transformând magazinele alimentare în poliția alimentară a guvernului”.

„În realitate, acest tip de măsură tinde să fie mult mai complicată decât pare la prima vedere”

Și National Confectioners Association (NCA) consideră că măsura este „eronată” și inutilă.

„Participanții SNAP, la fel ca și cei care nu beneficiază de acest program, înțeleg că ciocolata și dulciurile sunt răsfățuri — nu înlocuitori de mese. În SUA, oamenii consumă ciocolată și dulciuri de două-trei ori pe săptămână, în medie doar 40 de calorii și aproximativ o linguriță de zahăr adăugat pe zi. De fapt, obiceiurile de achiziție de dulciuri sunt practic identice între familiile SNAP și celelalte — doar aproximativ 2% dintre achizițiile SNAP sunt dulciuri”, a transmis NCA.

Asociația a remarcat și faptul că alte produse cu conținut ridicat de zahăr, precum cerealele sau prăjiturile, nu sunt vizate de restricții.

În plus, implementarea acestor măsuri s-ar putea dovedi complicată din punct de vedere administrativ. Katie Bergh, analist principal de politici la Center on Budget and Policy Priorities, a declarat pentru Politico că:

„În realitate, acest tip de măsură tinde să fie mult mai complicată decât pare la prima vedere”. Politico notează că nu există precedente în acest sens. De exemplu, în 2011, încercarea fostului primar din New York, Michael Bloomberg, a eșuat, iar în 2018, o solicitare similară din partea statului Maine a fost respinsă de administrația Trump pe motiv că ar fi prea dificil de pus în aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *