Efectivele din industria avicolă, care se ridică la 67 de miliarde de dolari, se confruntă pentru prima dată cu un risc dublu de infectare: o dată din partea fabricilor de lapte și a doua oară, din cauza păsărilor migratoare, care pot răspândi boala.
Numai în câteva luni, din aprilie până în iulie, gripa aviară a eliminat 17 milioane de găini ouătoare, conform datelor USDA. Până în august, prețul cu amănuntul al ouălor a depășit 3,20 dolari pe duzină și a atins un maxim al ultimelor 16 luni, conform datelor federale.
În aceste condiții, fermierii americani au crescut presiunile asupra administrației președintelui Joe Biden, pentru a permite vaccinarea găinilor, curcanilor și vacilor, protejându-le de infecțiile cu gripă aviară care au devastat efectivele, în ultimii trei ani.
„Suntem fermieri. Vrem ca animalele noastre să trăiască”
Rose Acre Farms, al doilea mare producător de ouă din SUA, a solicitat Departamentului Agriculturii din SUA să permită vaccinarea, a declarat directorul general Marcus Rust, pentru producer.com
Compania a pierdut milioane de găini și a fost nevoită să-și mute o unitate de creștere a puilor din Indiana, deoarece se afla vizavi de o autostradă și de un refugiu natural, care atrage rațe migratoare, a spus el.
„Suntem fermieri. Vrem ca animalele noastre să trăiască”, a spus Rust.
Trecerea virusului la bovine în 14 state și infectarea a 13 lucrători din ferme de produse lactate și păsări în acest an au îngrijorat oamenii de știință și oficialii federali cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru oameni răspândirea în continuare.
Vaccinarea pe scară largă a păsărilor nu este posibilă pe termen scurt
Principalele grupuri naționale din sectorul ouălor, al curcanilor și al produselor lactate au susținut într-o scrisoare adresată în august secretarului american al agriculturii, Tom Vilsack, că impactul economic al epidemiei justifică utilizarea unui vaccin. De asemenea, legislatorii federali susțin că USDA ar trebui să își accelereze cercetarea privind vaccinurile și să dezvolte noi metode pentru a ajuta fermierii să evite focarele.
Cu toate acestea, Vilsack a declarat într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, că începerea unei campanii de vaccinare s-ar confrunta cu provocări, inclusiv bariere potențiale la exporturi, din cauză că multe țări interzic importurile de păsări de curte vaccinate, de teamă că vaccinul ar putea masca prezența virusului.
„Vaccinarea pe scară largă a păsărilor de curte comerciale nu este posibilă pe termen scurt”, a precizat secretarul de stat Vilsack, pentru Reuters.
Totuși, un număr tot mai mare de țări iau în considerare apelarea la vaccinuri, un subiect tabu altă dată. De pildă, anul trecut, Franța a început vaccinarea rațelor împotriva gripei aviare. Noua Zeelandă, care nu a avut niciodată un caz de gripă aviară, testează un vaccin pe cinci specii de păsări sălbatice.
Statele Unite au aprobat anul trecut utilizarea de urgență a vaccinului împotriva gripei aviare pentru a vaccina 94 de condori din California, iar decesele cauzate de gripa aviară s-au oprit.
Însă, experții au declarat că sezonul de migrație pentru păsările sălbatice este în curs de desfășurare și va dura până în decembrie, păsările de apă zburând spre sud din statele nordice, cum ar fi Minnesota, iar rațele pot călători până în America de Sud.