Studiu surprinzător: Un grup de alimente sănătoase, care include „superstarul” ovăz și alte superalimente, ar putea crește riscul de diabet. În schimb, aceste fructe oferă protecție

studiu, diabet de tip 1, copii, ovaz, iaurt, banane, fructe de padure Sursa foto: Pexels/MART PRODUCTION

Un studiu finlandez a dezvăluit informații surprinzătoare cu privire la modul în care alimentația copiilor ar putea influența riscul de a dezvolta diabet de tip 1, sugerând că anumite fructe și cereale pot crește probabilitatea apariției bolii, relatează publicația New Atlas.

Cercetarea a urmărit 5.674 de copii, de la naștere până la vârsta de șase ani, toți predispuși genetic la acest tip de diabet. Studiul a constatat că cei care au consumat mai multe fructe, cum ar fi bananele, și cereale, cum ar fi ovăzul și secara, au avut un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea sau autoimunitatea celulelor insulare, un precursor al bolii. În plus, produsele lactate fermentate, precum iaurtul, au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut.

În ciuda acestor constatări îngrijorătoare, studiul a oferit și câteva rezultate pline de speranță. Copiii care au consumat cantități mai mari de fructe de pădure – cum ar fi zmeura, afinele și coacăzele negre – s-au dovedit a avea un risc mai scăzut de a dezvolta diabet. Legumele crucifere, precum broccoli și varza, par să reducă, de asemenea, riscul apariției acestor afecțiuni.

studiu, diabet de tip 1, copii, ovaz, iaurt, banane, fructe de padure
Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe și gustări. (Sursa foto: Pexels)

Suvi Virtanen, cercetător principal de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare, a subliniat că aceasta este prima dată când a fost examinată o perspectivă cuprinzătoare a dietei unui copil în legătură cu diabetul de tip 1. Ea a observat că, deși fructele de pădure sunt bogate în polifenoli, compuși care pot reduce inflamația legată de boală, fructele ar putea conține substanțe, precum pesticidele, care contribuie la creșterea riscului. Cu toate acestea, Virtanen a avertizat să nu se facă schimbări în alimentație pe baza acestor constatări timpurii, menționând că multe dintre alimentele identificate ca fiind riscante au totuși beneficii generale pentru sănătate.

Kevin McConway, statistician independent, a îndemnat, de asemenea, la prudență, subliniind că alți factori, în afară de alimentație, pot influența riscul de diabet de tip 1 și că sunt necesare mai multe date revizuite de colegi înainte de a trage concluzii ferme.

Studiul va fi prezentat la conferința Asociației Europene pentru Studiul Diabetului de la Madrid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Este plin de studii surprinzatoare care cateodata par ca sunt numai continut pentru tabloide si nu surse serioase stiintifice. Vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *