Publicat în revista Nature Microbiology, un studiu recent arată că un consum de cafea regulat este strâns legat de un nivel ridicat al bacteriei Lawsonibacter asaccharolyticus, care joacă un rol esențial în sănătatea intestinală, scrie dailycoffenews.com.
Cercetarea evidențiază mecanismele prin care cafeaua contribuie la microbiomul intestinal – ansamblul de bacterii, drojdii și ciuperci asociate cu digestia, absorbția nutrienților, imunitatea și alte aspecte ale sănătății fizice și mentale. Identificând o legătură directă între cafea și acest microb intestinal, studiul oferă un nou cadru pentru a înțelege modul în care dieta influențează sănătatea intestinului, explică autorii.
Aceștia au analizat date despre microbiomul intestinal de la peste 22.000 de participanți la studiu, din Statele Unite și Regatul Unit, completate cu o revizuire a seturilor de date publice care acoperă peste 54.000 de indivizi.
Efectul este valabil și în cazul cafelei fără cofeină
Rezultatele au arătat că L. asaccharolyticus era semnificativ mai prezentă și mai abundentă la consumatorii de cafea comparativ cu neconsumatorii, indiferent dacă aceasta era cafea cu cofeină sau decofeinizată.
Totodată, efectele consumului de cafea asupra nivelului prezenței acestei varietăți bacteriene au fost mai pronunțate în rândurile celor neconsumatorilor de cafea în fiecare zi, dar și ale celor care consumau cantități moderate sau mari. Creșterea nivelului de L. asaccharolyticus a fost de 4,5 până la 8 ori mai mare.
Niciunul dintre autorii studiului nu a declarat conflicte de interese legate de industria cafelei. Cu toate acestea, cel puțin șapte dintre autorii studiului sunt sau au fost afiliați companiei private ZOE. Această companie folosește descoperirile științifice pentru a sprijini platforma sa comercială de abonamente dietetice.
„Acest studiu reprezintă o etapă științifică esențială. Pe măsură ce aprofundăm relația dintre cafea și bacteriile intestinale, vom înțelege mai bine modul în care acestea interacționează pentru a susține sănătatea”, a declarat compania ZOE într-un comunicat legat de studiul în cauză.