Românii sunt nevoiţi să caute alternative pentru a-şi suplimenta veniturile, având în vedere climatul economic tot mai instabil, cu o inflaţie în continuă creştere şi modificări fiscale ce reduc puterea de cumpărare, numărul celor care caută un al doilea loc de muncă urcând doar în ultimele 7 zile cu 51,89%, acest procent fiind reprezentat de utilizatori noi, conform unui studiu realizat de platforma DeLucru.ro, transmite Agerpres.
Potrivit realizatorilor cercetării, instabilitatea politică şi economică obligă o parte semnificativă a populaţiei să îşi regândească sursele de venit şi să caute alternative de a câştiga bani. Ordonanţa trenuleţ 156/2024 a impus modificări fiscale majore, care au afectat direct veniturile multor categorii profesionale. Măsurile incluse în Ordonanţa 156/2024 au dus la o reducere a veniturilor nete. 30% dintre cei care au răspuns studiului consideră că noile taxe sunt cauza principală a schimbării în comportamentul lor profesional, iar aproape 20% menţionează instabilitatea locului de muncă drept factor determinant.
“Pentru mulţi români, perioada actuală este extrem de dificilă din punct de vedere financiar. Creşterile de taxe, inflaţia şi scumpirile i-au determinat pe oameni să caute soluţii alternative pentru a-şi suplimenta veniturile. Observăm o tendinţă puternică spre munca ocazională sau joburile de scurtă durată, în special în construcţii, curăţenie, manipulare marfă, producţie în fabrici şi servicii casnice”, explică Gili Boruz, fondatorul platformei DeLucru.ro.
În plus, 70% dintre cei care caută de lucru sunt în căutare activă. Astfel, numărul aplicărilor la anunţurile de muncă a crescut semnificativ doar în intervalul 31 decembrie – 6 ianuarie şi pentru utilizatorii existenţi ai platformei. Domeniile de activitate cele mai căutate pentru munca suplimentară s-au diversificat, iar cererea pentru locuri de muncă necalificate şi meserii ocazionale a crescut considerabil, mai ales în judeţele Dolj, Buzău, Vaslui, Iaşi şi Cluj, dar şi Bucureşti. Dacă în anii anteriori aceste tendinţe erau vizibile mai ales în marile oraşe, acum fenomenul a cuprins şi oraşe mai mici, precum Piatra Neamţ, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia şi Giurgiu.
Analizând profilul celor care îşi caută locuri de muncă suplimentare, se remarcă faptul că bărbaţii sunt mai predispuşi la această schimbare, reprezentând 62% dintre utilizatorii platformei care explorează noi oportunităţi de muncă. Acest lucru poate fi explicat prin distribuţia tradiţională a veniturilor în gospodării, unde bărbaţii sunt adesea consideraţi principalii susţinători financiari ai familiei.
Pensionarii își fac griji că nu le vor ajunge banii pentru alimente şi pastile
Majoritatea celor care caută alternative profesionale provin din mediul urban (69%), unde costurile vieţii sunt semnificativ mai mari, iar presiunea financiară este resimţită mai acut. Tinerii se simt şi ei ameninţaţi, mai ales studenţii care obţin burse de studiu şi se tem că nu vor mai exista bani la bugetul de stat. Astfel, s-a observat o creştere cu 25% a celor care îşi caută de lucru doar în ultimele şapte zile. Studenţii vizează activităţi pentru persoane necalificate. Mulţi se tem că nu îşi vor mai primi nici bursele de studiu, iar costurile pentru cazare şi mâncare au crescut semnificativ.
Domeniile în care se înregistrează cea mai mare creştere a cererii pentru joburi ocazionale sunt: servicii de curăţenie şi menaj (+48%); reparaţii şi întreţinere locuinţe (+53%); servicii de livrare şi ride-sharing (+46%); îngrijire copii şi vârstnici (+39%); târguri, evenimente şi muncă sezonieră în agricultură (+41%); activităţi ocazionale în gospodăriile rurale (+55%).
30% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că se gândesc serios la plecarea în străinătate
Tot mai mulţi români doresc să îşi diversifice sursele de venit, evitând dependenţa de un singur angajator.
„Într-un moment în care puterea de cumpărare scade rapid, observăm o migrare a românilor către locuri de muncă suplimentare, fie că vorbim de activităţi part-time, freelancing sau muncă necalificată”, arată studiul.
O altă tendinţă pesimistă este creşterea intenţiei respondenţilor de a părăsi ţara. 30% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că se gândesc serios la plecarea în străinătate pentru a găsi condiţii de muncă mai avantajoase dacă nu găsesc soluţii pentru a-şi suplimenta veniturile şi pentru a face faţă inflaţiei. Dintre aceştia, peste 71% aveau studii superioare.
Procentul utilizatorilor activi a crescut cu 51,37% în ultima săptămână, reflectând atât preocuparea tot mai mare a populaţiei active faţă de situaţia economică, cât şi faptul că Delucru.ro este percepută ca fiind o platforma utilă pentru identificarea oportunităţi de lucru suplimentare, care să le reducă din povara facturilor.
DeLucru.ro este o platformă menită să sprijine tinerii necalificaţi, românii din diaspora, persoanele care doresc venituri suplimentare şi pensionarii activi în găsirea unui loc de muncă rapid şi simplu. Fără a fi necesar un CV, utilizatorii pot posta anunţuri despre abilităţile lor şi tipul de muncă pe care îl pot face, iar angajatorii sau cei interesaţi de colaborare îi pot contacta direct prin chatul platformei.