STUDIU/ O cercetare recentă dezvăluie un nou mecanism pentru „arderea grăsimilor” și combaterea obezității

obezitate Sursa foto: Unsplash

Proteina MCJ, esențială pentru activarea grăsimii brune și pierderea în greutate

Obezitatea, care afectează peste 650 de milioane de persoane la nivel mondial, este asociată cu boli cardiometabolice și un risc crescut de cancer. Cercetătoarii de la Centrul Național de Cercetare Oncologică (CNIO) și Centrul Național de Cercetare Cardiovasculară (CNIC) au identificat un mecanism care permite organismului să activeze grăsimea brună și să o transforme în căldură, protejând împotriva obezității și a bolilor asociate.

Studiul, condus de Guadalupe Sabio și Cintia Folgueira, a dezvăluit rolul proteinei MCJ, prezentă în mitocondrii, în controlul termogenezei grăsimii brune.

Descoperirile studiului

Conform cercetării publicate în Nature Communications, eliminarea proteinei MCJ la șoarecii cu obezitate a crescut producția de căldură, favorizând pierderea în greutate. Mai mult, transplantul de grăsime brună fără MCJ a redus, de asemenea, greutatea acestor animale.

Grăsimea brună, spre deosebire de grăsimea albă care stochează energie, arde energia pentru a genera căldură, mai ales ca răspuns la frig. Cercetările recente au arătat că activarea grăsimii brune poate proteja împotriva obezității și a bolilor metabolice.

Perspective și implicații

„Țesutul adipos este un organ reglator al metabolismului corporal. Modificarea funcției sale ar putea fi o cale promițătoare pentru combaterea obezității”, explică autoarele studiului.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ema Medina Gómez, profesor universitar la Universitatea Rey Juan Carlos și coordonatoare a grupului de cercetare LIPOBETA, subliniază importanța descoperirii: „Studiul funcției grăsimii brune deschide noi direcții în cercetarea bolilor cardiovasculare”.

Deși s-a demonstrat că activarea grăsimii brune poate preveni creșterea în greutate și chiar reduce greutatea la persoanele cu obezitate, încercările de a obține acest lucru cu medicamente au avut succes limitat. Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare nedorite, în special asupra inimii. De aceea, este esențial să se înțeleagă mecanismele moleculare care activează grăsimea maro.

Posibilități pentru tratamente inovatoare

Descoperirea proteinei MCJ oferă posibilitatea dezvoltării de terapii inovatoare pentru tratarea obezității. Cercetătoarele lucrează acum la metode de blocare a acestei proteine la pacienții umani, dar trebuie mai întâi să determine dacă MCJ are funcții esențiale în alte țesuturi.

Guadalupe Sabio menționează și o altă direcție de cercetare: „Explorăm, de asemenea, dacă aceste modificări în grăsimea brună afectează creșterea tumorală sau cașexia, o condiție de pierdere extremă de masă musculară și grăsime asociată cancerului”.

Acest progres poziționează grăsimea brună și proteina MCJ ca obiective cheie în lupta împotriva obezității, având potențialul de a transforma tratamentele pentru această problemă majoră a omenirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *