Trecerea de la o dietă tipic occidentală la una bazată pe alimente vegetale, bogată în cereale integrale, leguminoase și fructe și săracă în carne roșie și procesată, poate adăuga mai bine de zece ani la durata de viață a unui adult tânăr, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS Medicine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetarea, care folosește date demografice și nu are scopul de a face previziuni individuale, scoate în evidență impactul semnificativ pe care îl are alimentația asupra sănătății. Studiul este susținut de cercetările American Institute for Cancer Research (AICR), care arată că o dietă bazată pe plante joacă un rol esențial în reducerea riscului de cancer, una dintre principalele cauze de deces în SUA.
„Acest tip de alimentație poate prelungi viața cu mai bine de un deceniu pentru adulții tineri și cu câțiva ani chiar și pentru persoanele de 80 de ani”, arată autorii studiului.
Calculator online pentru estimarea longevității
Cercetătorii au transformat rezultatele studiului într-un instrument digital, Food4HealthyLife, unde utilizatorii își pot introduce obiceiurile alimentare (înainte și după schimbare) și pot vedea estimativ câți ani în plus ar putea trăi.
Ca și în cazul cercetării, aceste estimări se aplică la nivel de populație, nu individual.
Dieta optimă vs. dieta occidentală
Folosind datele din studiul Global Burden of Disease 2019, autorii au comparat dieta occidentală cu ceea ce au numit „dieta optimă”. Aceasta din urmă include mai multe cereale integrale, leguminoase, pește, fructe, legume și nuci, și presupune reducerea consumului de carne roșie și procesată, băuturi îndulcite și cereale rafinate.
Modelul propus estimează că, pentru un tânăr de 20 de ani din SUA, schimbarea de la dieta occidentală la cea optimă ar putea prelungi viața femeilor cu aproximativ 11 ani și a bărbaților cu 13 ani.
Cele mai mari câștiguri în speranța de viață au fost asociate cu un consum mai ridicat de leguminoase, cereale integrale și nuci, și cu un consum redus de carne roșie și procesată.
Pentru cei care fac tranziția la o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani, estimările indică o creștere a speranței de viață cu aproximativ 8 ani pentru femei și aproape 9 ani pentru bărbați. Chiar și la 80 de ani, schimbarea ar putea aduce un câștig de 3,4 ani.
Modelul a inclus și o abordare „fezabilă”, aflată între dieta occidentală și cea optimă, care presupune modificări alimentare moderate. Și în acest caz, rezultatele sunt semnificative: un adult de 40 de ani ar putea trăi cu 6 ani mai mult, iar o persoană de 80 de ani, cu 2 ani în plus.
Alimentație sănătoasă, risc mai mic de cancer și boli cronice
„Dieta optimă prezentată în acest studiu este în acord cu recomandările AICR pentru reducerea riscului de cancer. Cercetările arată că un consum mai ridicat de cereale integrale și fibre, împreună cu un consum redus de carne roșie și procesată, scade riscul de cancer colorectal. Fasolea, fructele, legumele și o alimentație sănătoasă în general oferă fibre, nutrienți și fitochimicale care pot ajuta la prevenirea cancerului și la menținerea greutății corporale”, explică autorii.
AICR recomandă, de asemenea, reducerea băuturilor îndulcite și a alimentelor procesate bogate în zahăr, grăsimi și amidonuri.
Menținerea unei greutăți sănătoase este unul dintre cei mai importanți pași pentru reducerea riscului de cancer. Dieta bazată pe plante contribuie și la scăderea riscului de obezitate și diabet, două boli cronice legate de riscul crescut de cancer, și poate reduce riscul de boli cardiovasculare de-a lungul întregii vieți, conform Dietary Guidelines.
Limitările studiului
Studiul utilizează un model de simulare și are anumite limitări. Estimările nu iau în calcul diferențele genetice sau factorii individuali de risc, iar timpul necesar pentru ca schimbările alimentare să aibă efecte nu este clar definit. Autorii au presupus că este nevoie de 10 ani pentru a atinge efectul maxim al modificărilor.
Cu toate acestea, concluzia este clară: „Chiar și cele mai conservatoare abordări indică efecte puternice asupra creșterii speranței de viață datorită schimbărilor alimentare”.