Simptomele de depresie la vârste avansate, însoțite de pierderea poftei de mâncare, insomnii, capacitate slabă de concentrare, capacitate slabă de efort, pot fi prevenite inclusiv printr-o dietă bogată în fructe. Consumul de fructe ca metodă de prevenire a depresiei la bătrânețe – o ipoteză scoasă în evidență de un studiu al unei universități din Singapore în care au fost implicate peste 13.000 de persoane timp de 20 de ani.
Încrucișând foarte multe date, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care de-a lungul vieții consumă multe fructe riscă mult mai puțin să sufere de depresie la bătrânețe foarte probabil datorită efectului antiinflamator al fructelor. Mai precis, vitamina C, carotenoide, flavonoizi – reduc procesele oxidative la nivel celular. Un nivel scăzut de stres oxidativ, adică îmbătrânire celulară, înseamnă un nivel inflamator general mai scăzut. Iar procesele inflamatorii pot influența stările de depresie. Spre deosebire de fructe, legumele nu au demonstrat a avea efect asupra probabilității simptomelor depresive.
„Cercetarea noastră subliniază importanța consumului de fructe ca măsură preventivă împotriva depresiei asociată cu îmbătrânirea. Participanții la studiu care au consumat 3 porții pe zi, în comparație cu cei care au consumat mai puțin de o porție pe zi, au reușit să reducă probabilitatea de a suferi de depresie la vârste înaintate cu 21%. Acest efect se poate obține mâncând una sau două porții de fructe la fiecare masă”, a explicat șeful echipei de cercetare.
Cum s-a desfășurat studiul
În faza inițială a cercetării, între 1993 și 1998, când participanții aveau o vârstă medie de 51 de ani, li s-a cerut să răspundă la un chestionar pe tema frecvenței cu care consumă o porțiune standard din fiecare aliment de pe o listă de 14 fructe și 25 de legume.
Ulterior, între 2014 și 2016, când aceiași participanți aveau o vârstă medie de 73 de ani, au fost cu toții supuși unui test standard (Geriatric Depression Scale), pentru evaluarea simptomelor depresive. Luând în considerare alți factori care ar fi putut influenta rezultatele, printre care istoricul medical și nivelul de activitate fizică al fiecăruia, echipa de cercetători a descoperit că un consum mare de fructe era asociat cu o probabilitate mai mică de depresie.
Citește și: https://g4food.ro/alimente-care-dauneaza-creierului-ce-refuza-sa-manance-psihologii-si-psihiatrii/