Un studiu care își propune să identifice anumite molecule naturale din fructe și legume care le pot prelungi durata de viață. Înțelegerea mecanismului lor de acțiune poate contribui la reducerea risipei alimentare

un studiu international tinteste necesitatea ambalajelor in atmosfera controlata foto: benz-packaging.com

Se numește Fruitprint un studiu de ultimă oră care încearcă să idenfifice moleculele naturale din fructe și legume care le pot prelungi viața și îmbunătăți perioada de conservare lor. Și care, totodată, pot ajuta la reducerea consumului energetic și a impactului asupra mediului al lanțului agroalimentar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În cuvinte mai simple, un proiect care vrea să înțeleagă ce anume din structura fructelor și legumelor le poate face să reziste mai mult. Este vorba de un proiect  desfășurat de un consorțiu format din doisprezece parteneri din șapte țări.

„Provocarea actuală este aceea de a asigura hrană suficientă pentru toți și de a reduce risipa alimentară, diminuând totodată amprenta de carbon a întregului sector agroalimentar”, comentează Gianfranco Diretto, responsabilul Laboratorului de Biotehnologii Verzi din cadrul ENEA, Agenția italiană pentru cercetare tehnologică, și coordonator al proiectului, citat de Il Sole 24 Ore. „În acest context, conservarea post-recoltare a fructelor și legumelor joacă un rol-cheie”, mai spune acesta.

Sarcina cercetătorilor italieni, în cadrul proiectului, este aceea de „a identifica noi molecule bioactive naturale capabile să încetinească maturarea produselor”. Pentru aceasta, explică cercetătorul, „vom utiliza tehnologii de ultimă generație, care includ teste in silico (analize computerizate) și in vivo pe produse agroalimentare larg răspândite și consumate, cum ar fi roșiile și merele.”

Carotenul, printre compușii cu mare potențial  de conservabilitate

Printre moleculele considerate „cele mai promițătoare” se numără carotenoizii și apocarotenoizii, compuși naturali aflați de mult timp în centrul studiilor cercetătorilor italieni, „deoarece au proprietăți antioxidante, ceea ce îi face molecule benefice puternice pentru sănătate.”

„Carotenoizii sunt pigmenți naturali de culoare galbenă, portocalie și roșie, prezenți în morcovi, roșii și ardei. Ei protejează plantele de nivelurile excesive de lumină solară și susțin fotosinteza”, continuă cercetătorul. „Unii dintre aceștia, precum betacarotenul, sunt transformați de organism în vitamina A, esențială pentru vedere, sistemul imunitar și sănătatea pielii. Apocarotenoizii, în schimb, sunt derivați ai carotenoizilor și joacă un rol-cheie în răspunsurile de apărare și în producerea aromelor și parfumurilor – așa cum se întâmplă în cazul șofranului.”

Scopul este reducerea nevoii de ambalare în atmosferă controlată

În laboratoarele de cercetare italiene va fi testată eficiența acestor molecule în prelungirea duratei de păstrare post-recoltare, pentru „a înțelege cum acționează în procesul de maturare al fructelor și legumelor.”

Scopul studiului este de a identifica o alternativă la sistemul de atmosferă controlată, care utilizează temperaturi scăzute și niveluri reduse de oxigen pentru a încetini activitatea metabolică a produselor. Un sistem care, totuși, presupune un consum energetic ridicat și „are un impact semnificativ asupra amprentei de carbon a lanțului agroalimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *