STUDIU De ce consumul a 5 sau 6 prune pe zi poate ajuta la conservarea sănătății osoase / Cum le-ar putea ajuta pe femeile afectate de osteoporoză

republica moldova, uniunea europeana, comert, fructe Sursa foto: Pexels/larsoncoach

Este bine stabilit faptul că prunele uscate pot ajuta la digestie, dar cercetări recente au arătat că prunele uscate ar putea oferi un alt beneficiu: întărirea oaselor.

Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a constatat că consumul zilnic a doar o mână de prune uscate poate reduce markerii inflamatori legați de pierderea oaselor la femeile aflate la postmenopauză, relatează Health.com

Autorii au declarat că noua cercetare – parte a Prune Study, o investigație mai amplă privind beneficiile pentru sănătate ale prunelor uscate – sugerează că prunele uscate ar putea oferi o alternativă naturală pentru a evita osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele slabe să se rupă ușor.

Aproximativ 11 milioane de persoane din Statele Unite suferă de osteoporoză, aproximativ două treimi dintre acestea fiind femei aflate la postmenopauză.

Femeile din acest grup sunt deosebit de vulnerabile la dezvoltarea osteoporozei, deoarece produc mai puțin estrogen, care protejează masa osoasă.

Cercetările anterioare au găsit o legătură între prunele uscate și îmbunătățirea sănătății osoase, dar cercetătorii au spus că noul studiu a fost cel mai mare de până acum care a examinat această relație.

Iată ce altceva trebuie să știți despre această cercetare, precum și alte moduri în care prunele uscate pot afecta sănătatea și cum puteți încorpora fructele uscate în dieta dumneavoastră.
Persoană care ține în mână un vas alb cu prune uscate.

Măsurarea modului în care prunele uscate afectează sănătatea oaselor

Pentru studiu, oamenii de știință au recrutat 183 de femei cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani. Ei le-au instruit pe unele să consume 50 de grame – aproximativ cinci sau șase prune uscate – zilnic, iar pe altele să mănânce o cantitate dublă în fiecare zi. Un al treilea grup nu a consumat prune uscate.

Echipa a colectat probe de sânge la începutul studiului și la punctul final al acestuia, la 12 luni.

Pentru a evalua modul în care consumul de prune uscate ar fi putut afecta sănătatea oaselor, cercetătorii au analizat nivelurile de citokine proinflamatorii ale participanților. Prezența proteinelor semnalează inflamația în organism.

„Inflamația cronică stă la baza a numeroase boli cronice, inclusiv a osteoporozei”, a declarat pentru Health autorul studiului, Connie J. Rogers, PhD, șeful Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Georgia.

Echipa a descoperit că, în comparație cu persoanele care nu au consumat prune uscate, femeile care au consumat zilnic 50 sau 100 de grame de prune uscate au avut niveluri reduse de citokine proinflamatorii după un an. Acesta este un indiciu că femeile care au consumat prune uscate și-au îmbunătățit probabil și sănătatea oaselor, a spus Rogers.

Ea a recunoscut, totuși, că este posibil ca rezultatele să nu se aplice unei populații largi, deoarece participantele au fost predominant femei albe, aflate la menopauză. „Sunt necesare studii suplimentare la o populație mai diversă pentru a ne asigura că rezultatele pe care le-am observat sunt observate la o populație mai eterogenă”, a spus Rogers.

O altă limitare a fost faptul că studiul a fost finanțat de California Prune Board, care reprezintă cultivatorii și manipulatorii de prune uscate. Cu toate acestea, cercetătorii au precizat că organizația nu a avut niciun rol în proiectarea, analiza, interpretarea sau redactarea studiului.

Potrivit lui Leslie Bonci, MPH, RD, un purtător de cuvânt al California Prune Board, prunele uscate conțin mulți nutrienți care ar putea explica posibilele lor efecte de stimulare a oaselor.

„Vitamina K din prunele uscate ajută la transportul calciului către oase”, a declarat ea pentru Health. „Potasiul și magneziul ajută la densitatea osoasă, borul ajută la prevenirea pierderii calciului și a demineralizării oaselor, iar nutrienții vegetali ajută la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor osoase.”

Cum ar mai putea afecta consumul de prune uscate sănătatea?

Oamenii au apelat de mult timp la prunele uscate ca remediu natural pentru constipație – un tratament pe care cercetările îl susțin. De exemplu, o analiză a constatat că un consum crescut de prune uscate a îmbunătățit frecvența și consistența scaunelor la persoanele cu constipație.

Pe de altă parte, se știe că prunele uscate provoacă dureri abdominale sau diaree pentru unele persoane – deși Bonci a spus că problemele gastrointestinale nu păreau să fie o problemă pentru participanții la studiul privind pierderea osoasă.

Alte cercetări au relevat că dacă se consumă mai multe prune uscate se pot îmbunătăți măsurile de sănătate a inimii. Un studiu prezentat la întâlnirea anuală 2023 a Societății Americane de Nutriție, de exemplu, a asociat consumul de prune uscate pe termen lung în rândul bărbaților cu un nivel mai bun de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și colesterol total, precum și cu un stres oxidativ mai scăzut și niveluri mai mici ale biomarkerului inflamator proteina C reactivă.

Cum să includeți mai multe prune uscate în dieta dumneavoastră

Prunele uscate sunt dulci și de mărimea unei mușcături, ceea ce le face ideale pentru a le ronțăi singure ca o gustare. Dar ele pot adăuga, de asemenea, o textură gingașă și o explozie de dulceață și altor feluri de mâncare.

Iată câteva dintre sugestiile lui Bonci pentru a vă „tăia” dieta:

  • Faceți piure de prune uscate și folosiți-le ca înlocuitor de grăsime și zahăr în produsele de patiserie.
  • Folosiți prunele uscate pentru a îndulci în mod natural pentru salate, marinadele sau sosul pentru barbeque sau teriyaki
  • Presărați bucăți de prune uscate peste salate sau mâncăruri de legume, cum ar fi broccoli prăjit sau varză de Bruxelles
  • Folosiți prune uscate în fulgii de ovăz, iaurtul, cerealele sau smoothie-ul de dimineață
  • Amestecați-le cu nuci, semințe și ciocolată neagră pentru un amestec de fructe de pădure
  • Includeți-le în batoane de casă sau în batoane de granola

Dacă vă îngrijorează efectele digestive ale prunele uscate, Bonci recomandă să începeți cu doar două prune uscate pe zi. „Apoi, puteți crește cantitatea treptat, pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează”, a spus ea.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Prunele uscate din comert sunt pline de zahar. Daca vrei fara zahar atunci trebuie sa mergeti sa cautati in piete care se gasesc in ultimele luni din an.
    P.S. Un articol mai inainte spunea sa consum in fiecare zi afine, altul, banane, altul mere, samd…pai unde ajungem…daca adunam toate sfaturile nutritioniste la ce sa mancam si cat sa mancam ajungem obezi in prima saptamana…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *