Studiu: Calitatea zahărului dat copiilor contează mai mult decât cantitatea / Prăjiturile și biscuiții cresc mult riscul de obezitate, dar fructele nu îngrașă

studiu, zahar, copii, fructe Sursa foto: PxHere

Zaharurile din fructe și lapte nu predispun copiii la obezitate, așa cum o fac cele din prăjituri și biscuiți, scrie G4Media, care citează un studiu efectuat de Universitatea din Groningen.

Spune-mi ce zaharuri ai mâncat în copilărie și îți voi spune dacă ești destinat să ai probleme de echilibru: acesta este, pe scurt, rezultatul unei cercetări prezentate la ultimul congres al Asociației Europene pentru Studiul Obezității, care a arătat că calitatea zaharurilor afectează riscul de obezitate infantilă chiar mai mult decât cantitatea.

Laptele și fructele nu îngrașă, chiar dacă sunt consumate din abundență, în timp ce mult mai puține dulciuri sunt suficiente pentru a risca să fii supraponderal (și nu numai).

Datele provin dintr-un studiu realizat de Universitatea din Groningen pe aproape 900 de copii născuți între 2006 și 2007, cărora li s-au măsurat greutatea și indicele de masă corporală la vârsta de trei ani și apoi la zece și unsprezece ani, analizându-se în același timp consumul de zahăr la vârsta de trei ani.

Părinții au răspuns la un chestionar care investiga obiceiurile lor alimentare în ceea ce privește diferitele grupe de nutrienți, dar și frecvența consumului de dulciuri, băuturi zaharoase, ciocolată, bomboane și dulciuri de diferite tipuri; în medie, a reieșit un consum de 112 grame de zahăr pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din aportul caloric zilnic.

Destul de mult, de fapt, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zaharuri simple să rămână sub 10 la sută din calorii, chiar mai bine dacă este mai mic de 5 la sută. Cercetătorii, analizând sursa zaharurilor, au observat, de asemenea, că cele mai multe proveneau din băuturi răcoritoare zaharoase (aproximativ 42 de grame), produse lactate (aproximativ 19 grame) și, într-o măsură mai mică, din fructe și gustări dulci (13 grame în ambele cazuri).

Analizându-i pe cei care au dezvoltat obezitate la vârsta de zece sau unsprezece ani, autorii au observat o asociere clară între probabilitatea de a se îmbolnăvi și consumul de zahăr din dulciuri, mai degrabă decât din fructe sau produse lactate: nu a existat nicio legătură între cantitatea de zahăr consumată la vârsta de trei ani și pericolul de a deveni obezi, dar a existat o legătură între sursa acestor zaharuri și apariția bolii. Cei care au mâncat multe prăjituri și biscuiți au devenit mai des obezi, cei care au mâncat multe fructe au avut un risc semnificativ mai mic; cei care au băut mult lapte au avut, de asemenea, un risc cu 67% mai mic de a deveni supraponderali sau obezi decât cei care au consumat mai puțin.

„Consumul de alimente zaharoase este un factor de risc pentru supraponderalitatea și obezitatea infantilă, dar ceea ce contează cel mai mult este dacă aceste zaharuri sunt adăugate sau prezente în mod natural în alimente”, a explicat coordonatorul studiului, epidemiologul Junyang Zou.

„Fructele și produsele lactate neîndulcite sunt sănătoase, deoarece conțin zaharuri naturale, care sunt probabil mai puțin dăunătoare, deoarece sunt absorbite mai lent sau sunt de altă natură (fructoză și, respectiv, lactoză, n.r.) decât zaharoza adăugată în dulciuri, băuturi, iaurt sau lapte îndulcit. Prin urmare, copiii ar trebui să fie încurajați să mănânce fructe și să bea lapte în locul alimentelor care conțin zaharuri adăugate”, susține Junyang Zou.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *