STRUGURII de masă din podgoriile Republicii Moldova, exportați la un nivel record

struguri de masa, Republica Moldova, export, moldoveni Foto: G4Food

„Sfârșit de sezon comercial pentru strugurii de masă din Moldova: cantitățile vândute la export sunt fără precedent”, titrează site-ul freshplaza.com

Republica Moldova a reușit să exporte peste 84.000 de tone de struguri de masă din recolta anului 2023, o creștere semnificativă față de cele 57.000 de tone exportate în sezonul comercial precedent.

Acest rezultat impresionant poate fi atribuit atât condițiilor meteorologice favorabile, cât și investițiilor recente în producția de struguri de masă și infrastructurii post-recoltare. Cota de piață în Uniunea Europeană a strugurilor din podgoriile moldovenești a sărit de la 35%, în sezonul precedent, la un remarcabil procent de 50%, anul acesta.

Strugurii de masă din Republica Moldova au fost livrați nu numai pe piețele angro, ci și pe rafturile supermarketurilor din diferite țări ale Uniunii Europene, cum ar fi România, Polonia, Croația și Letonia. Au crescut și exporturile către Țările de Jos, Germania și Marea Britanie și a fost înregistrat, în premieră, un export de struguri de masă, pe piața din Suedia.

Interesant este că 80% din strugurii exportați aparțin unui soi numit chiar „Moldova”. Sectorul strugurilor de masă din Republica Moldova a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani. Exporturile de struguri s-au dublat în ultimul deceniu: țara de peste Prut a pornit de la un nivel de 37.000 de tone, în 2013.

Acest succes poate fi atribuit, în parte, adoptării tehnicilor moderne de viticultură. Producătorii moldoveni aplică, din ce în ce mai mult, sisteme intensive de cultivare a viței de vie, cum ar fi sistemele de tendone/pergole și frontoane, ceea ce duce la randamente mai mari și la o calitate îmbunătățită a strugurilor. În ultimii ani, au fost înființate peste 800 de hectare cultivate în sistem intensiv.

Aceste plantații moderne au randamente de patru ori mai mari decât podgoriile tradiționale, producând în același timp struguri de calitate superioară. De fapt, 98% din strugurii recoltați din aceste plantații noi pot fi clasificați ca aparținând clasei I sau Extra

„Cele mai populare soiuri cultivate pe sisteme de tendone/pergolă în Moldova includ Moldova, Jupiter și Muscat de Hambourg (Muscat negru)”, a precizat Alexandra Bicu, reprezentant Moldova Fruct. 

 

Foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *