Recoltarea strugurilor albi începe anul acesta în regiunea italiană Emilia Romagna, în 8 august, fiind devansată cu câteva săptămâni, față de anii trecuți. Sindicatul Confagricoltura estimează o producție în creștere cu 10% față de 2023, transmite publicația agricultura.it.
Și recoltarea soiurilor roșii ar putea începe mult mai devreme, la sfârșitul lunii august.
Aceasta este o estimare condiționată de vreme: dacă temperatura rămâne mult timp peste 36 de grade, maturarea boabelor de struguri încetinește.
Se estimează o creștere a producției regionale cu 10% față de anul precedent, care a fost unul slab, sub media ultimilor cinci ani. Totuși, asupra randamentului în zonele de deal planează incertitudini legate de secetă și de disponibilitatea scăzută de apă pentru irigații, factori care ar putea reduce semnificativ recolta, în special pentru soiurile de struguri cu maturare târzie.
„Vrem să fim optimiști: producția revine pe o pantă ascendentă – explică Renzo Pelliciari, noul președinte al secțiunii vitivinicole a Confagricoltura Emilia-Romagna – strugurii sunt sănătoși și capabili să atingă un standard calitativ ridicat, precum și intensitatea aromatică cerută de soiuri precum Malvasia di Candia cultivat pe colinele din jurul orașelor Parma și Piacenza.
Ne preocupă atacurile bolilor periculoase ale viței de vie, care apar în mod sporadic și sunt din ce în ce mai greu de gestionat și controlat, cum ar fi ”flavescența aurie” ( cauzată de o bacterie numită Candidatus Phytoplasma vitis, care atacă frunzele, în special în apropierea râurilor ) și ”boala butucului ( cauzată de atacul unor ciuperci: Phaeoacremonium aleophilum, Phaeomoniella chlamydospora și Fomitiporia mediterranea, a căror apariție și dezvoltare este favorizată de excesul de ploi din primăvară și apoi de căldura extremă).
Ne așteptăm la o recoltă pozitivă pentru Lambrusco ( soi roșu, n.m ) , care, după doi ani dificili, ar trebui să se alinieze la producțiile din 2020 și 2021, dar și pentru Pignoletto ( soi alb, n.m. ), +20% față de 2023.”
Președintele viticultorilor din Confagricoltura Emilia-Romagna subliniază povara birocrației asupra afacerilor și creșterea costurilor de producție:
„În doar un an, prețul produselor fitosanitare a crescut cu 10%, iar cel al pieselor de schimb și echipamentelor pentru tractoare și mașini agricole, care uneori sunt greu de găsit, a crescut cu 20-30%.
În ultimul deceniu, costul de producție pentru Lambrusco, de exemplu, a crescut cu 30%. Este necesar – clarifică Pelliciari – să se asigure un preț pentru viticultori care să nu fie mai mic decât costurile de producție pentru a proteja sectorul.”
Marcello Bonvicini, președintele Confagricoltura Emilia-Romagna, lansează o propunere:
„Ne punem speranța într-o schimbare care să ducă la agregarea cramelor sociale sau cooperatiste, cu scopul de a întări competitivitatea sistemului vitivinicol, care astăzi este prea fragmentat. Lumea vinului trece printr-o criză fără precedent: pe de o parte, avem contracția consumului, iar pe de altă parte, prețul strugurilor este cu mult sub costurile de producție.”