Știai cu există alimentele cu „calorii negative”? Tania Fântână (nutriționist): „Ciorbele făcute din aceste ingrediente sunt considerate ideale pentru slăbit, iar salatele recomandate și ele ca și garnituri ideale pentru cine vrea să dea jos din kilograme”

Colaj foto Colaj foto

Recunosc că prima dată când am descoperit acest concept am simțit că am descoperit un pic unul dintre cele mai mari secrete ale lumii.

Cartea „Dacă broccoli ar fi ciocolată”, scrisă de nutriționista G4Food Tania Fântânăeste  disponibilă online AICI și în librării.

Am gândit că știu deja ce meniu o să am pentru tot restul vieții și atunci când am să mănânc pe nerăsuflate o ciocolată mare îmi fac apoi un cocktail din aceste alimente cu calorii negative și am înlăturat răul din organism fără ca el să se depună pe undeva.

Vedeți voi? Oricâți ani ai avea și oricâte experiențe, sufletul acela pur de copil este mereu la purtător. Cel care crede că poate schimba comportamente, reacții, oameni etc.

Ce presupune acest concept de alimente cu calorii negative? Că atunci când mănânci un aliment, în loc să pui în plus, deoparte, caloriile/energia din el, tu consumi mai mult să îl digeri. În realitate, calculele matematice nu confirmă neapărat această ipoteză.

Oare despre ce alimente este vorba?

Castraveți – 15 kcal/100g
Salată verde – 14 kcal/100g
Lămâie – 29 kcal/100g
Morcovi – 35 kcal/100g
Țelină – 16 kcal/100g
Vinete – 25 kcal/100g
Varză – 25 kcal/100g
Țelină – 16 kcal/100g
Ardei gras – 31 kcal/100g
Conopidă – 25 kcal/100g
Dovlecel – 17 kcal/100g

După cum vedeți, lista este compusă din ingrediente vegetale, pline de apă și fibre. Nimic ce e plin de grăsime și zahăr, din păcate.

Din acest motiv, și ciorbele făcute din aceste ingrediente sunt considerate ideale pentru slăbit, iar salatele recomandate și ele ca și garnituri ideale pentru cine vrea să dea jos din kilograme.

Sigur că acest concept de alimente cu calorii negative este ușor utopic, pentru că în realitate nu prea are cum să fie aplicat sau măsurat. Oamenii sunt foarte diferiți. Asta o știm. Dar când vine vorba de alimente și digestie, particularitățile sunt și mai mult evidențiate. Depinde de istoricul de consum al fiecăruia, cât și cum arde calorii, de mărimea porției, dacă e în deficit caloric sau nu, dacă a combinat alimentele de mai sus cu surse de proteină sau grăsimi etc.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ne este clar că o conopidă pane nu mai are nicio treabă cu caloriile negative, ci e puternic pozitivă, dacă pot spune așa.

Deși toate alimentele necesită energie pentru digestie, absorbție și metabolizare (prin efectul termic al alimentelor – ETA), acesta reprezintă doar un procent din caloriile totale:

✔ Proteinele → consumă 20-30% din energia ingerată.
✔ Carbohidrații → consumă 5-10%.
✔ Grăsimile → consumă 2-5%.

Pentru alimentele foarte sărace în calorii, cum sunt castraveții sau țelina, energia consumată pentru digestie este aproape egală cu cea ingerată, dar nu suficient de mare pentru a deveni „negativă”.

De exemplu, dacă 100g de țelină oferă 16 kcal, iar corpul consumă ~10% din aceste calorii pentru digestie (~1,6 kcal), tot rămân peste 14 kcal disponibile.

Chiar dacă nu au „calorii negative”, ele ajută în slăbire prin:

✔ Conținut ridicat de apă și fibre, ceea ce oferă sațietate cu puține calorii. Reprezintă acel balast din care noi ne putem înfrupta mai mult fără să avem un aport caloric mai mare. Atunci când ai acel moment de foame emoțională dificil de controlat, faptul că poți roade niște morcovi sau castraveți este foarte reconfortant pentru minte;

✔ Digestie mai lentă, ceea ce împiedică fluctuațiile glicemiei. Fibrele din compoziția alimentelor vegetale acționează ca niște plase în care celelalte principii nutritive se prind și astfel transformarea lor în energie este încetinită și, drept urmare, glicemia nu crește brusc. Asta înseamnă că nici noi nu avem acele momente bruste de schimbare a stării de spirit/energiei;

✔ Susținerea hidratării și detoxifierii. Cum suntem cam cronic deshidratați și uităm să bem apă sau nu ne mai place să bem apă goală, alimentele bogate în apă sunt mană cerească. Completează necesarul hidric și nici nu avem impresia că ne forțează cineva să bem apă.

Concluzia este că, dacă abordarea noastră privind mâncarea este una echilibrată, prietenoasă, conștientă, nu avem nevoie de giumbușlucuri și calcule amănunțite. Mâncați din cât mai multe grupe alimentare, mâncați divers și colorat și în perfectă armonie cu voi și o să vedeți că dilemele voastre alimentare își vor găsi de la sine răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *