Știai că delicioasa bruschetta este slab calorică, dar bogată în nutrienți? / Savuroasa gustare italiană poate susține sănătatea inimii și reduce colesterolul „rău” și inflamațiile din corp, dacă este preparată cu ingredientele potrivite

Ce beneficii aduc bruschettele organismului Sursa foto: Pexels

Bruschetta, în mod obișnuit formată din pâine prăjită acoperită cu roșii și ierburi aromatice, este un aperitiv italian clasic. Plină de savoare, bruschetta este o gustare ce poate aduce o seamă de beneficii organismului nostru, dacă preparăm toppingurile hrănitoare, dar care îi păstrează cât mai autentic aromele italiene, potrivit listonic.com. Sfatul specialiștilor este să evitați pâinea ambalată, care are mai mult zahăr, în general.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce nutrienți conțin 100 g de bruschette

  • carbohidrati – 26 g
  • fibre – 2 g
  • zaharuri – 3 g
  • indice glicemic – 72
  • proteine – 6 g
  • sodiu – 424 mg
  • grăsimi totale – 10 g

Ce beneficii pentru sănătate aduc bruschettele

Bruschetta, preparată cu ingrediente proaspete, poate fi un preparat delicios și sănătos în dieta ta, deoarece are următoarele beneficii:

  • Bogată în antioxidanți proveniți din roșii, precum licopenul, care protejează organismul de radicalii liberi și reduc inflamațiile.
  • Sprijină sănătatea inimii, datorită uleiului de măsline, care conține grăsimi mononesaturate sănătoase, ce reduc colesterolul „rău”.
  • Furnizează vitamine și minerale esențiale precum vitamina C, vitamina K și mangan, provenite din roșii și usturoi.
  • Săracă în calorii și bogată în gust, este o opțiune sănătoasă de gustare sau aperitiv.
  • Conține fibre, dacă se folosește pâine integrală, sprijinind digestia și senzația de sațietate. Pentru cei sensibili la gluten, există și variante fără gluten, folosind baghete speciale sau crackers din semințe.

Potențiale riscuri pentru sănătate

Fii conștient de potențialele riscuri asociate cu un consum de bruschette:

  • Poate avea conținut ridicat de sodiu, dacă este garnisită cu roșii sărate, brânzeturi sau carne procesată.
  • Poate avea calorii ridicate, dacă se adaugă mult ulei de măsline, brânză sau alte ingrediente dense caloric.
  • Aduce un risc de consum excesiv, datorită gustului atrăgător, ceea ce poate duce la un aport caloric prea mare.
  • Conținut de gluten în pâinea folosită, ceea ce o face nepotrivită pentru cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten.

Cum alegi o bruschetta bună

Bruschetta trebuie să conțină ingrediente proaspete:

  • Roșiile trebuie să fie coapte și zemoase, iar pâinea croccantă și ușor prăjită.
  • Busuiocul trebuie să fie verde intens și aromatic.
  •  Evită bruschetta cu pâine înmuiată sau roșii fără textură. Toppingurile palide sau ofilite sunt semn că nu sunt proaspete.

Cum păstrezi bruschetta

Toppingurile trebuie păstrate la frigider, într-un recipient etanș. Se recomandă consumul în una – două zile.

Feliile de pâine prăjită pot fi păstrate la temperatura camerei, într-o pungă sau recipient închis.

Evită păstrarea pâinii în frigider – poate deveni umedă și își pierde textura. Prepară bruschetta chiar înainte de servire, pentru a te asigura că va avea cel mai bun gust.
Pentru a reda textura crocantă a pâinii, reîncălzește feliile în cuptor înainte de servire.

Bruschetta, odată pregătită, trebuie consumată în una – două zile, dacă este păstrată la frigider. Totuși, cel mai bine este să o servești proaspătă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *