Starbucks revine la forța de muncă umană și recunoaște eșecul automatizării: „Echipamentele nu rezolvă experiența clientului”

Stabucks, boicot, plantatii de cafea America centrala schimbare de strategie scaderea vanzarilor Sursa foto: Pexels/Dom J

Starbucks a anunțat că va angaja mai mulți barista, le va extinde programul de lucru și va reduce utilizarea tehnologiilor de automatizare în cafenele, după ce strategia de a înlocui personalul uman cu echipamente automate s-a dovedit un eșec, conform The Guardian.

Brian Niccol, numit director general în septembrie 2024, a promis că va „schimba fundamental” strategia companiei pentru a recâștiga încrederea clienților.

Într-o discuție cu investitorii, Niccol a recunoscut că reducerea numărului de angajați în cafenele a avut un efect negativ: „În ultimii câțiva ani, am redus efectiv numărul de angajați din cafenele, cred că în speranța că echipamentele vor compensa această reducere. Ceea ce am constatat este că aceasta nu a fost o presupunere corectă, în raport cu ceea ce s-a întâmplat în realitate”.

„Echipamentele nu rezolvă experiența clientului pe care trebuie să o oferim”

Compania a început să testeze creșterea numărului de angajați în câteva locații chiar în perioada în care Niccol s-a alăturat Starbucks, în vara lui 2024, fiind recrutat de la lanțul Chipotle Mexican Grill în cadrul unei schimbări-surpriză de management. Între timp, programul pilot a fost extins la aproximativ 3.000 dintre cele 36.000 de cafenele Starbucks la nivel global.

„Echipamentele nu rezolvă experiența clientului pe care trebuie să o oferim, ci, mai degrabă, personalul din cafenele și utilizarea tehnologiei în sprijinul acestora sunt cheia”, a mai declarat Niccol.

În acest context, compania va reduce și ritmul de implementare a sistemului Siren Craft – o tehnologie menită să eficientizeze procesul de preparare a băuturilor, dar care nu a livrat rezultate notabile în lipsa unei echipe bine pregătite.

Meniul „prea complex” va fi simplificat

Numirea lui Brian Niccol la conducerea Starbucks a fost una dintre cele mai mari tranzacții executive din istoria corporatistă americană, acesta primind un pachet de bun venit de până la 113 milioane de dolari – de patru ori mai mare decât cel al predecesorului său.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Al patrulea CEO al companiei în mai puțin de trei ani, Niccol a anunțat deja o serie de reforme, precum simplificarea meniului „prea complex” și schimbarea strategiei de prețuri.

Clienții au început să se îndepărteze de Starbucks, unde unele băuturi costă peste 6 lire sterline, pe fondul reducerii cheltuielilor personale. În același timp, compania s-a confruntat cu o creștere accentuată a costurilor de operare.

Niccol a menționat în fața investitorilor că lanțul de cafenele analizează posibilitatea de a coace produse proaspete și de a pregăti unele alimente direct în locații, în urma unor teste derulate în Marea Britanie. El a adăugat că alte schimbări, precum „mesaje scrise de mână pe pahare”, utilizarea cănilor ceramice și „revenirea locurilor bune” au încurajat mai mulți clienți „să stea și să petreacă timp în cafenelele noastre, demonstrând că detaliile mici și ospitalitatea contribuie semnificativ la satisfacție”.

Cu toate acestea, planurile lui Niccol de redresare au avut un impact limitat asupra performanței financiare a companiei.

Anunțurile vin în contextul în care Starbucks a raportat rezultate sub așteptări pentru primele trei luni ale anului 2025, cu o scădere de 1% a vânzărilor globale – al cincilea trimestru consecutiv de declin.

Niccol a calificat rezultatele drept „dezamăgitoare”, dar a precizat că, în ciuda slăbiciunii înregistrate pe piața din Statele Unite – cea mai importantă pentru companie – vânzările au crescut în China și Canada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *